Dünya Trump'a karşı Türkiye'nın yanında

ABD Başkanı Trump’ın ekonomik yaptırımlarla Türkiye’ye zorbalık uygulamasına birçok ülkenin hükümetinden ve halkından tepki gecikmedi. Dünyanın dört bir yanında vatandaşlar Türkiye’ye destek için parasını TL’ye çevirdi.

Önceki günlerde Türkiye’de ev hapsinde bulunan rahip Brunson nedeniyle ABD- Türkiye ilişkileri gerildi. ABD Başkanı Donald Trump uluslararası hukuku hiçe sayarak NATO müttefiki Türkiye’ye bazı ekonomik yaptırımlar uygulama kararı aldı. Gerilen ilişkiler TL’nin değer kaybetmesine neden oldu. Doları bir silah gibi kullanan Trump’a tepki, dünyanın dört bir yanından geldi.

Pakistanlılar ülkelerindeki döviz bürolarına giderek Türkiye'ye destek olmak için TL aldılar.
Pakistanlılar ülkelerindeki döviz bürolarına giderek Türkiye'ye destek olmak için TL aldılar.

"Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye'nin yanında olacaktır"

Pakistan’da hem vatandaş hem de hükümet ABD’nin zorbalıklarına karşı Türkiye’nin yanında yer aldı. Pakistanlı vatandaşlar döviz bürolarına gidip TL alarak Türkiye’ye destek oldu. Pakistan hükümetinden de açıklama geldi. Açıklamada "Pakistan, Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrara yönelik çok değerli rolünü takdir etmektedir. Aynı zamanda Türkiye, küresel ekonominin motoru ve önemli bir üyesidir. Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye'nin barış ve refah arayışına güçlü desteğini bir kez daha yineler ve bu ortak hedeflere ulaşma yolunda her zamanki gibi yanında olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Seyfettin Erdem
Seyfettin Erdem

İskenderi Türkiye'de dövizin ateşi düşene kadar 12 TL'ye satacağım

Belçika’nın başkenti Brüksel'deki Josaphat caddesinde lokanta işleten Seyfettin Erdem, Türk lirasına destek vermek amacıyla lokantasında kampanya başlattı. Erdem, "Ülkemin yanında olduğumu gösterebilmek ve insanlara ilham olabilmek için böyle bir uygulama başlattım. Bu dükkanda 1 avro 1 TL değerindedir. Mesela iskenderi 12 avroya satıyorum ancak Türkiye'de dövizin ateşi düşene kadar 12 TL'ye satacağım." diye konuştu.

Suriye’nin kuzeyinde bulunan Cerablus’ta yaşayanlar Türk ekonomisine destek olmak amacıyla ellerindeki dövizleri Türk lirasına çevirdi. Tüccar Firas Hayderi, “Bugün Cerabluslu tüccarlar olarak Türk ekonomisine destek olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. "Türkiye’nin 8 yıldır bizlere verdiği barınma ve sağlık desteklerine kıyasla dövizlerimizi bozdurmanın basit bir destek olduğunu düşünüyoruz." diyen Hayderi, güçleri yettiğince Türkiye'nin yanında duracaklarını vurguladı.

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi
İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi geçen hafta sonu bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye'ye dayanışma mesajı göndermişti. Milanesi, "İlk düşüncem, Akdeniz'in ticari ve mali dengesi açısından çok mühim bir oyuncu olan önemli bir ülkeyle dayanışma göstermek gerektiğidir.” ifadelerine yer verdi. İtalyan iş insanı Amer Abd Alla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döviz çağrısına destek amacıyla bankada şahsi hesabında bulunan 228 bin doları Türk lirasına çevirdi.

Merkel'den de destek geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “dövizleri bozdurun” çağrısı üzerine Almanya’daki gurbetçiler de harekete geçti. Alman gurbetçiler Türkiye’de yaşayan akrabalarına Euro göndererek dövizlerin bozdurulmasını istedi. Şansölye Merkel Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde "Türkiye ekonomisinin güçlü olmasının Almanya açısından da önemli olduğunu" söylediği belirtildi.

Muhammed Yusuf
Muhammed Yusuf

Batı Afrika ülkesi Senegal'de bazı vatandaşlar, Türk ekonomisine destek olmak için birbirlerini Türk markası kullanmaya teşvik diyor. Muhammed Yusuf Türkiye'ye yönelik saldırılar nedeniyle Senegal de kendi arkadaş gruplarında Türk mallarının satın alınmasıyla ilgili kampanya başlattıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Temim bin Hamed El Sani arasında iki gün önce gerçekleşen görüşme 3,5 saat sürdü. Görüşmede Katar ile dev anlaşma yapıldı. Katar Emiri, Türkiye'ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapılacağını belirtti Hükümet kaynakları, piyasalara hızlı likidite girişi sağlanacağını aktardı.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi yaptığı açıklamada “Türk şirketlerini Irak'ta yatırım yapmaya çağırıyoruz. Türk parası meselesinde Türkiye ile birlikteyiz. Alacağı her türlü tedbir konusunda Türkiye'yi destekliyoruz." Dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştü. Macron, Türkiye'nin ekonomik istikrarı bizim için de önemli ifadelerini kullanırken, Fransa-Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri, karşılıklı yatırımları daha da geliştirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yönelik dolar operasyonunun ardından diğer ülkelere milli paralarla ticaret yapma çağrısında bulunmuştu. Rusya bu çağrıya destek verirken, bunu bütün ülkelerle gerçekleştirmek için çabaladıkları açıklandı.

Lübnan-Sayda’da şehrinde, Türkiye’nin ekonomisiyle dayanışma kampanyası başlatıldı. TİKA 2018 Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında gönüllüler, misafir kaldığı merkezin Lübnanlı üyesi Süha Maruf “Dolarlarınızı TL’ye çevirin; Türk Tahvili satın alın kampanyası” başlattı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Lübnan-Sayda’da şehrinde, Türkiye’nin ekonomisiyle dayanışma kampanyası başlatıldı. TİKA 2018 Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında gönüllülerimizin misafir kaldığı merkezin Lübnanlı üyesi Süha Maruf “Dolarlarınızı TL’ye çevirin; Türk Tahvili satın alın kampanyası” başlattı. İfadelerine yer verildi.

Ürdün’de de vatandaşlar Türkiye’ye destek için soluğu döviz bürolarında aldı. Yediden yetmişe Ürdünlüler ellerindeki paraları Türk lirasına çevirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ABD'nin Türkiye aleyhinde izlediği politikaları eleştirerek, Türkiye için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. İran devlet televizyonuna konuşan Kasımi, "Türkiye ve Türk halkı, dışarıdan kontrol edilen baskılar karşısında başarılı olabilir." dedi.

Muhammed Albaddad
Muhammed Albaddad

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Afgan, Somalili ve Sudanlı 3 kişi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın döviz bozdurma çağrısına destek verdi. Türkiye'de döviz fiyatlarındaki hareketlenme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın döviz ve altın bozdurma çağrısına destek amacıyla Stockholm'ün Skarholmen bölgesinde bir dövizcinin önüne gelen Sudanlı Muhammed Albaddad, Afganlı Amonullah Karim ve Somalili Mahmud Cukagh, ellerindeki İsveç kronlarını, Türk lirasına çevirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin önemli, yükselmekte olan bir piyasa ülkesi olduğunu ve Türkiye’nin sürdürdüğü istikrar ile kalkınmanın bölgenin barış ve istikrarına katkı sağladığını ifade etti. "Çin tarafı her zaman, Çin ve Türkiye’nin ekonomi ve finans alanlarındaki iş birliğine büyük önem veriyor" ifadelerini kullanan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu, iki taraftan şirketlerin pazar ilkelerine göre imzaladığı iş birliği projelerini desteklediklerini vurguladı.

Arnavut ekonomi uzmanı Bardhi Sejdarasi, büyük baskılara rağmen Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomi modeline sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin yerel para ve finansal istikrar aracılığıyla son yaşanan dalgalanmaları atlatma yolları ve olanakları bulacağını söyledi.

Üsküp Amerikan Koleji Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Tome Nenovski ise ABD'nin Türkiye'den alüminyum ve çelik ithalatına ek gümrük vergisi uygulamasının, Türkiye'nin BRICS'e olası katılımının açıklanmasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Nenovski, "BRICS üye ülkeleri, Türkiye ile birlikte dünyada ekonomi alanındaki hakimiyeti tamamen ele geçirebilir ve aralarındaki ödemeler için kademeli bir şekilde Amerikan dolarını başka bir dövizle değiştirebilirler. Bu şekilde dolardaki dalgalanmalara olan bağımlılığı azaltabilirler" dedi.

ABD, Ürdün, Cezayir, Mısır, Suriye, Yemen, Libya, Irak gibi ülkelerden gelen işadamlarının bulunduğu Arap yatırımcılar Taksim'deki The Marmara Otel'de düzenlenen basın toplantısında Türkiye'ye destek ve dayanışma çağrısında bulunarak, gerçekleştirecekleri çalışmaları paylaştılar. Suriye Kökenli ABD'li işadamı Ghasson Hito'nun sözcülüğünde gerçekleştirilen basın toplantısına sayıları yüzü bulan yabancı iş insanları katıldı. Platform adına konuşan ve Türkiye'ye destek çalışmaları kapsamında atılacak adımları anlatan Hito, şunları söyledi: Kardeş ülke Türkiye'nin ekonomisine ve milli parasına yapılanların iç etkenlerden kaynaklanmadığı ve dış bir müdahale ile olduğu aşikardır. Bu dünya çapında ekonomisi ile güçlenen Türkiye'nin tecrübesini hazmedemeyenlerin yürüttüğü ekonomik bir savaştır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >