2019 yılında 2 yüksek hızlı tren hattı daha açılacak

Arşiv
Arşiv

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Ankara-İstanbul YHT hattı şu anda İstanbul-Pendik'e kadar hizmet veriyor. Pendik-Halkalı hattını da inşallah 2019'un ilk çeyreğinde hizmete açacağız. Ankara-Sivas YHT hattının da gelecek yıl sonunda hizmete alınmasını hedefliyoruz." ifadeleriyle yeni yılda 2 yüksek hızlı tren hattı daha açılacağı müjdesini verdi. 20 ülkenin bulunduğu hızlı tren demiryollarında dünyanın en yüksek hıza ulaşan trenlerin özelliklerini sizler için derledik.

Ulaşımda çığır açtıran hızlı tren demiryolu hatları sadece 20 ülkede kullanılırken, Türkiye'de de hızlı tren demiryolu hatlarına büyük önem veriliyor.

Erişim kolaylığı sağlaması, konforlu ve güvenli olması gibi önemli avantajları nedeniyle ulaşımda çığır açtıran hızlı tren demiryolu hatlarıyla Türkiye'nin dört bir yanı birbirine bağlanıyor.

2023 yılına kadar ülke nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı 18 ilin, yüksek hızlı demiryolu ağıyla birbirine bağlanacağı belirtiliyor.

2009 yılında başlayan Yüksek Hızlı Tren YHT ile yolcu taşımacılığıyla Türkiye’nin dört bir yanı hızlı tren (YHT) ve Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarıyla birbirine bağlanıyor.
2009 yılında başlayan Yüksek Hızlı Tren YHT ile yolcu taşımacılığıyla Türkiye’nin dört bir yanı hızlı tren (YHT) ve Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarıyla birbirine bağlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının İstanbul-Pendik'e kadar hizmet verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

  • "Pendik-Halkalı hattını da inşallah 2019'un ilk çeyreğinde hizmete açacağız. Böylece yolcular, Pendik'te hızlı trenden inmeden seyahatlerine devam edebilecek. Aynı şekilde Konya-İstanbul hattında da bu seyahat yapılabilecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan

Ankara merkezli olarak hizmete sunulan Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya ile Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarında hızlı tren seferleri yapıldığını anımsatan Turhan, söz konusu güzergahlarda ülke nüfusunun yüzde 40'ının yaşadığını bildirdi.

Ülkemizde hizmet veren YHT'ler hız rekoruyla 9. sırada yer alıyor

Türkiye, YHT’nin hız rekoruyla Hollanda, İsveç, Rusya gibi ülkeleri geride bıraktı.

Avrupa Birliği direktiflerine ve ilgili demiryolu şirketlerinin güncel verilerine bakılarak hazırlanan istatistikte Türkiye, hızlı trenlerin azami çalışma hızı ve hız rekoru bakımından dünyadaki ilk 10 ülke arasında 9. sırada yer alıyor.

Çeşitli ülkelerdeki bazı hızlı trenlerin özelliklerini derledik.

Japonya- SC(Maglev)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Japonların manyetik levitasyon treni saatte 603 kilometrelik hıza ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Manyetik Levitasyon (Maglev), nesnenin yerçekimi gücüne eşit ya da bu güçten daha büyük güçte bir iletken yardımıyla havada asılı bırakılması anlamına gelen bir fiziksel kavramı ifade ediyor. Bu yöntemde tren, manyetik raylarla temas etmeden havada süzüldüğü için sürtünme de büyük ölçüde ortadan kalkmış oluyor.
Japonya- SC(Maglev) Japonların manyetik levitasyon treni saatte 603 kilometrelik hıza ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Manyetik Levitasyon (Maglev), nesnenin yerçekimi gücüne eşit ya da bu güçten daha büyük güçte bir iletken yardımıyla havada asılı bırakılması anlamına gelen bir fiziksel kavramı ifade ediyor. Bu yöntemde tren, manyetik raylarla temas etmeden havada süzüldüğü için sürtünme de büyük ölçüde ortadan kalkmış oluyor.
Çin-Şanghay Maglev Treni

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çin'in Şanghay kentinde bulunan bir manyetik raylı tren hattıdır. Hat, dünyanın ticari olarak işletilen ilk yüksek hızlı manyetik raylı tren hattıdır. Hattın inşaatına 1 Mart 2001 tarihinde başlandı. 1 Ocak 2004 tarihinde hizmete açıldı. Hat, Longyang Lu ile Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı arasında hizmet vermekte olup toplam uzunluğu 30.5 kilometredir ve yolculuk 7 dakika 20 saniye sürmektedir. En yüksek hız ise 431 km/h'dir. Tren ve ray sistemi Transrapid teknolojisine dayanmaktadır.
Çin-Şanghay Maglev Treni Çin'in Şanghay kentinde bulunan bir manyetik raylı tren hattıdır. Hat, dünyanın ticari olarak işletilen ilk yüksek hızlı manyetik raylı tren hattıdır. Hattın inşaatına 1 Mart 2001 tarihinde başlandı. 1 Ocak 2004 tarihinde hizmete açıldı. Hat, Longyang Lu ile Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı arasında hizmet vermekte olup toplam uzunluğu 30.5 kilometredir ve yolculuk 7 dakika 20 saniye sürmektedir. En yüksek hız ise 431 km/h'dir. Tren ve ray sistemi Transrapid teknolojisine dayanmaktadır.
Güney Kore (KTX) 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Güney Kore'de Korail tarafından işletilen bir yüksek hızlı demiryolu hizmetidir. Seul-Busan arasındaki ilk hattın inşaatına 1992 yılında başlanmış olup ilk kısmı 2004 yılında ve geri kalanı 2010 yılında tamamlanmıştır. Normal servislerdeki trenlerin en yüksek hızı günümüzde 305 km/h olup altyapısı 350 km/h hızda gidebilecek şekilde de tasarlanmıştır. Sistem Fransa'daki TGV'ye dayanmaktadır.
Güney Kore (KTX) Güney Kore'de Korail tarafından işletilen bir yüksek hızlı demiryolu hizmetidir. Seul-Busan arasındaki ilk hattın inşaatına 1992 yılında başlanmış olup ilk kısmı 2004 yılında ve geri kalanı 2010 yılında tamamlanmıştır. Normal servislerdeki trenlerin en yüksek hızı günümüzde 305 km/h olup altyapısı 350 km/h hızda gidebilecek şekilde de tasarlanmıştır. Sistem Fransa'daki TGV'ye dayanmaktadır.
Fransız-TGV (Train à Grande Vitesse) hızlı tren 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Beş vagonlu trenin çoklu motorları hız rekoru kırmak için gereken enerjiyi sağlamak üzere tasarlandı; ancak sürtünme kaynaklı bakım maliyetleri nedeniyle normal TGV trenlerinin hızı genellikle saatte 320 kilometreyi aşmıyor. Bu trenler özellikle güvenli yolculuk imkanı sunmasıyla dikkati çekiyor.
Fransız-TGV (Train à Grande Vitesse) hızlı tren Beş vagonlu trenin çoklu motorları hız rekoru kırmak için gereken enerjiyi sağlamak üzere tasarlandı; ancak sürtünme kaynaklı bakım maliyetleri nedeniyle normal TGV trenlerinin hızı genellikle saatte 320 kilometreyi aşmıyor. Bu trenler özellikle güvenli yolculuk imkanı sunmasıyla dikkati çekiyor.
İtalya-Frecciarossa 1000 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    V300Zefiro ya da ETR 1000 olarak bilenen Bombardier trenleri çok yüksek hıza sahip ve bu trenler artık Frecciarossa 1000 diye biliniyor. Saatte 400 km hıza uygun tasarlanmış trenler üstün güvenlik ve konfor ilkelerine göre üretiliyor.
İtalya-Frecciarossa 1000 V300Zefiro ya da ETR 1000 olarak bilenen Bombardier trenleri çok yüksek hıza sahip ve bu trenler artık Frecciarossa 1000 diye biliniyor. Saatte 400 km hıza uygun tasarlanmış trenler üstün güvenlik ve konfor ilkelerine göre üretiliyor.
Türkiye-Yüksek Hızlı Tren

                                    
                                    
                                    
                                    Yüksek Hızlı Tren, Türkiye'de TCDD tarafından verilen hızlı tren hizmetinin adıdır. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da 6., dünyada 8. ülke olmuştur. YHT ilk olarak 2009 yılında, Ankara- Eskişehir arasında hizmet vermiştir.
Türkiye-Yüksek Hızlı Tren Yüksek Hızlı Tren, Türkiye'de TCDD tarafından verilen hızlı tren hizmetinin adıdır. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da 6., dünyada 8. ülke olmuştur. YHT ilk olarak 2009 yılında, Ankara- Eskişehir arasında hizmet vermiştir.
Almanya / Belçika-ICE

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Azamî çalışma hızı - 320 km/sa Hız rekoru: 368 km/sa nterCity Express'in kısaltması olan ICE trenleri birden fazla çeşidiyle yüksek hızlı seyahat imkânı sunuyor. Bunlardan ICE 3 modeli, 1999'da hizmete girdi ve Deutsche Bahn (Alman demiryolları şirketi) tarafından kullanılmaya başlandı. Sık sık tekrarlanan grevler Almanya’da tren yoluyla ulaşımın en büyük kabusu haline gelirken Alman Demiryolları’ndaki grevler nedeniyle trenler zaman zaman hareketsiz kalıyor.
Almanya / Belçika-ICE Azamî çalışma hızı - 320 km/sa Hız rekoru: 368 km/sa nterCity Express'in kısaltması olan ICE trenleri birden fazla çeşidiyle yüksek hızlı seyahat imkânı sunuyor. Bunlardan ICE 3 modeli, 1999'da hizmete girdi ve Deutsche Bahn (Alman demiryolları şirketi) tarafından kullanılmaya başlandı. Sık sık tekrarlanan grevler Almanya’da tren yoluyla ulaşımın en büyük kabusu haline gelirken Alman Demiryolları’ndaki grevler nedeniyle trenler zaman zaman hareketsiz kalıyor.
İsveç-SJ  

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Azamî çalışma hızı - 200 km/sa Hız rekoru: 303 km/sa İsveç'in yanı sıra Norveç ve Danimarka'ya da işleyen X2 adlı hızlı trenler, 40 adet tren setiyle hizmet veriyor.
İsveç-SJ Azamî çalışma hızı - 200 km/sa Hız rekoru: 303 km/sa İsveç'in yanı sıra Norveç ve Danimarka'ya da işleyen X2 adlı hızlı trenler, 40 adet tren setiyle hizmet veriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >