Dünyanın gözü kulağı Fransa'da

Fransız polisi göstericilere şiddet uyguluyor.
Fransız polisi göstericilere şiddet uyguluyor.

Fransa'da başlayan protesto gösterilerinin şiddeti artıyor. Polisin göstericilere orantısız şiddet uygulaması üzerine dünya liderleri durumu takip ettiklerini bildiren açıklamalar yaptılar.

Fransa'da 17 Kasım'da akaryakıt zamlarını protesto eden Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, Paris'in farklı noktalarında gösteri düzenlemiş, bu protestolar başka bazı ülkelere de yayılarak, hükümetin geri adım atmasını sağlamıştı.

Ancak, giderek büyüyen protestolarda sular durulacak gibi görünmüyor. Polis müdahaleleri başladı. Fransa'nın başkenti Paris'te 700 kişi gözaltına alındı, 211 kişi ise tutuklandı.

Belçika'da "sarı yelekliler", Fransa'ya giden otoyolu kapatırken, polis başkent Brüksel'de yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldı. Polis, sokakların girişlerini dikenli tellerle çevirdi.

Artan şiddet tüm dünyanın gözünü Fransa'ya çevirdi.

İlk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üsküdar'da katıldığı toplu açılış töreninde Fransa'da "sarı yelekliler"in protestolarına yapılan polis müdahalesini eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'daki açılışta vatandaşlara seslendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'daki açılışta vatandaşlara seslendi.

"Bizim polisimizle alay edenler, polisimizin zulmettiğini söyleyenler, kendi polisleri şimdi bak neler yapıyor" mesajı veren Erdoğan, Gezi olayları sırasındaki "Zulüm 1453'te başladı" şeklindeki bir duvar yazısını hatırlatarak "Umarım 'Zulüm 1789'da başladı' yazısı görmeyiz" diye konuştu.

Erdoğan şöyle dedi:

  • "Paris başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin sokakları karışmış durumda. Bizim polisimizle alay edenler, zulmettiğini söyleyenler, kendi polisleri şimdi neler yapıyor. Bizim polisimiz insaflı. Her türlü düşünce ve talep demokrasi içinde dile getirilebilir. Avrupa sokaklarındaki görüntüleri endişe ile takip ediyoruz. Umarım Paris sokaklarındaki duvarlarda "zulüm 1789'da başladı" yazılarını da görmeyiz. Bağdat caddesinin sokaklarında zulüm 1453’te başladı yazıyorlardı. O vicdansızlar bunları yazdı duvarlara. Avrupa demokrasi dersinden, insan hakları dersinden sınıfta kalmıştır. Üzerine çok titredikleri güvenlik ve refah duvarları bizzat kendi vatandaşlarınca sarsılmaya başlanmıştır."
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Trump, Fransa'daki olaylar ile ilgili olarak Twitter hesabında, "Paris Anlaşması, Paris için pek de işe yaramıyor. Fransa'nın her yerinde protesto ve kargaşa var. İnsanlar doğayı koruma önlemi olarak üçüncü dünya ülkelerine büyük meblağlar ödemek istemiyor. 'Trump'ı istiyoruz' naraları atıyorlar. Fransa'yı seviyorum" paylaşımında bulundu.

Avrupa Birliği sessiz kaldı

AB
AB

Avrupa Birliği (AB),dünyanın farklı yerlerindeki protestolara ilişkin uyarıda bulunmasına rağmen yüz binlerce kişinin katılımıyla Fransa'da devam eden "akaryakıt zammı" protestolarına karşı sessiz kamış, AVM ve iş yerlerinin yağmalandığı, ülke genelinde çok sayıda petrol deposunun giriş ve çıkışının tutulduğu, turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Eyfel Kulesi'nin ziyarete kapatıldığı olaylar dolayısıyla AB'nin "uyarı" veya "itidal çağrısı" yapmaması dikkat çekmişti.

Putin'in sözcüsünün kızı da katılmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov'un kızı Elizaveta Peskova, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen sokak gösterilerine katıldığını sosyal medya hesabından duyurmuş, Paris'te düzenlenen sokak gösterilerinden fotoğraf paylaşmıştı.

Sosyal medyada yaptığı açıklamasında Fransa halkının mücadelesini öven Peskova, Paris'in ünlü sokaklarında barikatlar kurulmasını şaşkınlıkla karşıladığını söylemişti.

İngiliz basını: Macron kontrolü tamamen kaybetti

Paris sokakları savaş alanına döndü.
Paris sokakları savaş alanına döndü.

Fransa’daki Sarı Yelekliler için analiz yapan İngiliz Daily Express gazetesi, “Macron kontrolü tamamen kaybetti” diye yazdı.

İngiliz basınından Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u korkutan bir analiz geldi.

İngiltere’nin en prestijli gazetelerinden biri olan Daily Express gazetesi, “Macron kontrolü tamamen kaybetti” diye yazdı.

  • Fransa'nın başkenti Paris'te 17 Kasım'dan bu yana devam eden gösterilerde polis ve göstericiler çatıştı. 100'den fazla gösterici gözaltına alındı. Çıkan yangınlar, camları indirilen dükkanlar, devrilen tabelalar ve yaralanan protestocular... Paris sokakları şimdi tam bir savaş meydanı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >