Ege'de deprem: Büyük İstanbul depremine yarın olacakmış gibi hazır olmalıyız

karaburun deprem
karaburun deprem

Ege denizi açıklarında saat 15.28'de 6.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hissedildi. Milyonları korkutan sarsıntının ardından Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den önemli açıklamalar geldi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre saat 15.28'de, merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Vatandaşları sokağa döken deprem İstanbul başta olmak üzere İzmir, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Yalova, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Manisa ve Aydın'da hissedildi.

'Beklenen İstanbul depremine yarın olacakmış gibi hazır olmamız lazım'

                                    İzmir Karaburun'da dün yaşanan ve çok sayıda ilde hissedilen 6.2'lik depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den önemli açıklamalar geldi. Ege Denizi ve Midilli'inin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirten Özener, "Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir" dedi.  Özener, olası Marmara depremi için "Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi'nde olacak. İstanbul merkezli ve 7'nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz" dedi. Olası depremin büyüklüğünün vatandaş önünde tartışılmaması gerektiğini kaydeden Özener, "herkesin Marmara'da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini" söyledi. 
Özener, "Psikolojimizi bozmamamız, yarın olacakmış gibi de hazır olmamız lazım. '6 ay sonra, 1 sene sonra olacak, 2050'ye kadar olmaz' gibi şeylere kulak asmamamız lazım. Bunları söylemek çok anlamlı değil. Tarih vermek bilimsellikten uzaklaştırıyor gibi" diye konuştu.
'Beklenen İstanbul depremine yarın olacakmış gibi hazır olmamız lazım' İzmir Karaburun'da dün yaşanan ve çok sayıda ilde hissedilen 6.2'lik depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den önemli açıklamalar geldi. Ege Denizi ve Midilli'inin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirten Özener, "Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir" dedi. Özener, olası Marmara depremi için "Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi'nde olacak. İstanbul merkezli ve 7'nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz" dedi. Olası depremin büyüklüğünün vatandaş önünde tartışılmaması gerektiğini kaydeden Özener, "herkesin Marmara'da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini" söyledi. Özener, "Psikolojimizi bozmamamız, yarın olacakmış gibi de hazır olmamız lazım. '6 ay sonra, 1 sene sonra olacak, 2050'ye kadar olmaz' gibi şeylere kulak asmamamız lazım. Bunları söylemek çok anlamlı değil. Tarih vermek bilimsellikten uzaklaştırıyor gibi" diye konuştu.
Deprem İzmir açıklarında meydana geldi.
Deprem İzmir açıklarında meydana geldi.
Depremin ardından panik içinde olan vatandaşların telefonlara sarılması nedeniyle iletişimde kesintileri yaşandı.
Depremin ardından panik içinde olan vatandaşların telefonlara sarılması nedeniyle iletişimde kesintileri yaşandı.
İzmir Valisi: Olumsuz bir durum yok

                                    
                                    
                                    
                                    İzmir Valisi Erol Ayyıldız, yaptığı açıklamada, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti.İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.
İzmir Valisi: Olumsuz bir durum yok İzmir Valisi Erol Ayyıldız, yaptığı açıklamada, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti.İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.
30 dakika içerisinde 9, toplamda da 30 artçı sarsıntı gerçekleşti. 

                                    
                                    
                                    
                                    Ege Denizi'nde 6,2'lik depremin ardından 30 dakika içerisinde ikisi 4,9 büyüklüğünde olmak üzere toplam 30 ayrı sarsıntı kaydedildi.Karaburun Belediye Başkanı, son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar olumsuz bir şey yok" dedi.Öte yandan AFAD, Karaburun'da 4.9 şiddetinde bir deprem daha olduğunu açıkladı.
30 dakika içerisinde 9, toplamda da 30 artçı sarsıntı gerçekleşti. Ege Denizi'nde 6,2'lik depremin ardından 30 dakika içerisinde ikisi 4,9 büyüklüğünde olmak üzere toplam 30 ayrı sarsıntı kaydedildi.Karaburun Belediye Başkanı, son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar olumsuz bir şey yok" dedi.Öte yandan AFAD, Karaburun'da 4.9 şiddetinde bir deprem daha olduğunu açıkladı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >