Endonezya’daki tsunamiyle ilgili çarpıcı detay: Depremden kaynaklanmadı

Doğal felaketlerden yine en çok çocuklar etkilendi.
Doğal felaketlerden yine en çok çocuklar etkilendi.

Endonezya'da geçtiğimiz cumartesi meydana gelen ve en az 281 kişinin ölümüyle sonuçlanan tsunamiyle ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Endonezya’da bu yıl ikinci kez meydana gelen tsunaminin, volkanik püskürtme sırasında su duvarına oluşan baskı sonucu su altı toprak kaymasıyla oluştuğu belirlendi.

Geçtiğimiz cumartesi günü Endonezya'da meydana gelen doğal felaket öncesi deprem yaşanmadı.

Birçok büyük tsunaminin aksine, meydana gelen bu olaya deprem neden olmadı. Uzmanlar tsunamiye, yakındaki bir volkanik püskürtmenin su duvarını yaptığı basınç sonrası su altı toprak kaymasının neden olduğunu açıkladı.

Endonezya'da meydana gelen tsunami birçok kişiyi etkiledi.
Endonezya'da meydana gelen tsunami birçok kişiyi etkiledi.

Sunda Boğazı'nda meydana geldi

Tsunaminin, yerel saat ile 19.30 sıralarında Sunda Boğazı’nda meydana geldiği saptandı. Deprem olmadan tsunamiye sebep olan Anak Krakatau yanardağı, Sumatra ve Malezya arasında bulunan Endonezya’ya bağlı bir ada olan Karakatau'da (Karakatoa) yer almaktadır.

Volkanik dağ: Anak Krakatau

Sumatra ve Malezya arasında bulunan Endonezya’ya bağlı bir ada olan Karakatau (Karakatoa) adası coğrafi bir kavram olmaktan çok yine bu adada olan ve adanın adı ile anılan yanardağı ile biliniyor.

İnsani ihtiyaçlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı açıklandı.
İnsani ihtiyaçlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı açıklandı.

Krakatoa yanardağı, 1883 yılında beklenmedik bir şekilde faaliyete geçerek yüzlerce nükleer bombanın oluşturacağı güçle patlamış ve hesaplamalara göre 30 metre yüksekliğinde dev tsunamilerin oluşmasına neden olmuştur.

Oluşan bu tsunamiler Krakatoa yanardağı adasını (13 kilometrekare) tamamı ile yutmuş ve patlama 35 bin kişinin yaşamını yitirmesine sebep vermiştir.

Tsunami uyarısı neden verilmedi?

Endonezya'da en az 281 kişinin ölümüne neden olan tsunaminin önceden tahmin edilememesinin nedeniyse depreme dayalı bir tsunami olmamasıydı.

Endonezya'nın son aylarda ikinci büyük tsunamiyi yaşadı. Eylül ayı sonlarında, depremle birlikte gelen tsunami sonucu 2 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Tsunaminin oluşturduğu zarar böyle görüntülendi.
Tsunaminin oluşturduğu zarar böyle görüntülendi.

İkinci tsunamiye karşı uyarı yapıldı

Endonezya'da Sunda Boğazı'nda meydana gelen tsunami sonrası bölge halkı, yeni tsunami tehlikesi korkusuyla yüksek bölgelere çıktı.

  • Sunda Boğazı'na kıyısı olan ve tsunamiden etkilenen Banten bölgesinde yaşayanlar, tsunami sonrası yaşadıkları korku ve devam eden yanardağ faaliyeti nedeniyle yeni tsunami riskine karşı bulundukları yerlerden ayrılarak yüksek kesimlere yerleşti.
  • Özellikle sahil şeridinde ve düz kesimde yaşayanlar, bulundukları alana göre yüksek yerleşim yerlerindeki cami ve okul gibi kamu binalarına sığındı.

Temel yaşam ihtiyaçlarında sıkıntı yaşanmıyor

Bölgede genel itibarıyla elektrik ve iletişim hatlarının yanı sıra su ve gıda gibi temel insani ihtiyaçlarda sıkıntı yaşanmazken, benzin istasyonu, dükkan ve restoran gibi işletmeler faaliyetine devam ediyor.

Afet sonrası belli noktalarda toplananlara su ve gıda yardımına başlanırken, hastaneler de halka hizmet veriyor.

Tsunami hayatı olumsuz etkiledi.
Tsunami hayatı olumsuz etkiledi.

Yetkililer, Anak Krakatau Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin tsunamiye neden olduğunu açıklamıştı.

Yanardağdaki faaliyetlerin artması üzerine eylülde bölgede en yüksek ikinci seviyede alarm verilmişti.

Bilanço artıyor

Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde 28 Eylül'de meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, bin 500'e yakın kişinin kayıp olduğu belirtilmişti.

"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >