Eski danışman Roger Stone: Trump, aleyhinde tanıklık etmem

Roger Stone
Roger Stone

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016 başkanlık seçimleri sırasında danışmanlığını yapan dün sabaha karşı FBI tarafından Rusya soruşturması kapsamında gözaltına alınan Roger Stone kefaletle serbest kaldı. Serbest kalmasının ardından açıklama yapan Stone, “Suçsuzum. Mahkemede onları yeneceğim. Bu siyasi bir dava. Başkan aleyhinde tanıklık yapmayacağım” ifadelerini kullandı. ‘Roger Stone neyle suçlanıyor?’ sorusunu cevaplandırdık.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2016 başkanlık seçimleri kampanyasına Rusya'nın destek olduğu iddiaları üzerine açılan soruşturma kapsamında, dün FBI tarafından gözaltına alınan Trump'ın eski danışmanı Roger Stone kefelatle serbest bırakıldı. Amerikan medyasının haberlerinde, Stone'un 250 bin dolar kefalet ödediği belirtildi.

İddianamede neler var?

İddianame, Trump'ın seçim kampanya ekibinin, 2016 yazı itibarıyla Demokrat aday Hillary Clinton'ın e-postalarının çalındığından ne şekilde haberdar olduğunu ortaya koyan, şimdiye kadarki en detaylı bulguları içeriyor. Seçim kampanyasından ismi açıklanmayan üst düzey yetkililerin, çalıntı e-postaların ne zaman ifşa edileceğini danışmak üzere Stone ile bağlantı kurdukları suçlaması da iddianamede yer alıyor.

  • Dosyada Stone'un e-postalarla ilgili yaptığı görüşmelerin tutanaklarının da bulunduğu belirtiliyor. Roger Stone ayrıca meclis istihbarat komitesine de yalan ifade vermekle suçlanıyor.

İddianamede Stone ile, e-postaları yayınlayan Wikileaks platformu ya da Clinton'ın ekibinin bilgisayarlarını hack'lemekle suçlanan Rus yetkililer arasında doğrudan bir bağlantı ise kurulmuyor.

Stone’u mahkeme çıkışında Trump yandaşları ve karşıtları karşıladı

Hakim karşısına çıktığı duruşmada kefaletle serbest bırakılan Roger Stone’u mahkeme çıkışında gazeteci ordusunun yanı sıra Trump yandaşları ve karşıtları bekliyordu.

Roger Stone mahkeme çıkışında iki eliyle zafer işareti yaptı.
Roger Stone mahkeme çıkışında iki eliyle zafer işareti yaptı.

Stone mahkeme kapısında basın mensuplarına açıklama yaptı. Roger Stone, Başkan Trump aleyhinde tanıklık yapmayacağını, suçsuz olduğunu ve davayı kazanacağını söyledi.

Roger Stone, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Roger Stone, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Stone FBI tarafından gözaltına alındığı anları anlatırken “17 araçla 29 FBI ajanı evine geldi. Eşimi ve köpeklerimi korkuttular. Telefonla avukatıma ulaşabilirlerdi” dedi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Roger Stone davayı siyasi bir dava olarak niteledi.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Roger Stone davayı siyasi bir dava olarak niteledi.

Roger Stone basın mensuplarına açıklama yaparken zaman zaman hem yuhalama sesleri hem de destek sloganları duyuldu.

Bazı protestocular, seçim kampanyası sırasında Trump’ın destekçilerinin seçimdeki rakibi olan Hillary Clinton için e-mail skandalı sebebiyle kullandığı 'İçeri atın' sloganını Roger Stone için kullandı.
Bazı protestocular, seçim kampanyası sırasında Trump’ın destekçilerinin seçimdeki rakibi olan Hillary Clinton için e-mail skandalı sebebiyle kullandığı 'İçeri atın' sloganını Roger Stone için kullandı.

Bazı Trump destekçileri Roger Stone'a destek olmak için “USA” sloganları attı.

Mahkemeden çıkarken iki eliyle zafer işareti yapan Roger Stone, şunları kaydetti:

  • “İki yıl boyunca devam eden engizisyonun ardından bugün yöneltilen suçlar hiçbir şekilde Rusya’yla işbirliğiyle ya da Wikileaks’le eşgüdümle bağlantılı değil”

Trump: CNN’e orada olması için kim haber verdi?

Trump’ın 2016 başkanlık seçim kampanyası sırasında danışmanlığını yapan Roger Stone Florida’da sabaha karşı gözaltına alınmış, ABD BaşkanI Trump’ın sık sık eleştirilerinin hedefinde olan CNN televizyonu da o anları görüntülemişti.

CNN’e bir kaynağın Roger Stone’un gözaltına alınacağı konusunda bir kaynaktan bilgi sızdırıldığı iddia edildi. Başkan Trump, eski danışmanının gözaltına alınması sonrasında Rusya soruşturmasını bir kez daha cadı avı olarak nitelerken, “CNN’e orada olması için kim haber verdi?” diye sordu.

CNN’den Trump’a yanıt geldi: Buna gazetecilik deniyor

CNN televizyonu da kurumsal iletişim biriminden yapılan açıklama aracılığıyla iddialara cevap verdi. Twitter’dan da paylaşılan açıklamada CNN "Roger Stone’un gözaltına alındığı anı görüntüleyebilmemiz olayların akışı sırasındaki ipuçlarını iyi yorumlamamızın ve kararlı haberciliğimizin sonucu. Buna gazetecilik deniyor” ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray: Başkan'la bağlantısı yok

İddianamenin hazırlanması ve Stone'un gözaltına alınmasının ardından Beyaz Saray'dan da açıklama geldi.

Trump'ın basın sözcüsü Sarah Sanders, savcılığın iddianamesinin ve iddianamede yer alan suçlamaların Başkan ya da Beyaz Saray ile bir bağlantısının bulunmadığını vurgulayarak "Başkan yanlış hiçbir şey yapmadı" dedi.

Uzun yıllar Trump'ın yakın çevresinde yer alan Stone, başkanlığa adaylığını koyma döneminde de Trump'a destek vermiş ve seçim kampanyasında bir süreliğine danışmanlığını yapmıştı. Stone ile Trump arasında ilişkinin seçimler sonrasında da devam ettiği biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >