F-35’e ‘alternatif’ olabilecek uçak modelleri neler?

Arşiv
Arşiv

ABD'nin S-400 alımı yüzünden resmi olarak Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sürecini başlattığını açıklaması Türkiye'ye havada alternatif olacak uçak modellerini gündeme getirdi.

ABD'yle yaşanan F-35 krizinin ardından yerli savunma sanayideki gelişmeler dikkati çekmişti. Zira TF-X milli muharip uçağının 10 yıl içinde etkin olarak filolar halinde uçması bekleniyor.

Rus devlet şirketi Rostec'in genel direktörü Sergey Çemezov da, Türkiye'nin istemesi hâlinde Su-35 savaş uçakları sevk etmek için çalışmalara başlamaya hazır olduklarını ifade etti. NATO ülkelerinin Flanker-E ismini verdiği dördüncü nesil Rus Su-35 savaş uçakları, Su-27 jetlerinin modernleştirilmiş versiyonu olarak biliniyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon S-400 alımı yüzünden resmi olarak Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sürecini başlattığını açıkladı.

Pentagon’da savunma politikasından sorumlu olan David Trachtenberg ve savunma projelerinden sorumlu müsteşar Ellen Lord Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması kararını basın toplantısıyla duyurdu.

Basın toplantısında Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının karşılanması için Trump yönetimi tarafından pek çok kez başka alternatifler teklif edildiği, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini gündeme getirdiğinden bu yana Amerikalı yetkililerin farklı düzeylerde Türkiye’ye S-400 ve F-35’lerin bir arada bulunamayacağı mesajının verildiği vurgulandı.

ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarması, "Türkiye F-35'lerin yerine hangi alternatiflere yönelir?" sorusunu gündeme getirdi.

TF-X Milli Muharip Uçağı ilerleyen yıllarda ihtiyaçlara cevap verecek

Yerli savunma sanayideki gelişmeler gelecek yıllar için Türkiye'nin savaş uçağı ihtiyacını milli imkanlar çerçevesinde karşılayacağını gösteriyor.

TF-X Milli Muharip Uçak Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanıyor.

Bu bağlamda yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor.İlk uçuşun 2023'te yapılması planlanırken uçağın prototipinin bu süreler içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Milli havacılık firması TUSAŞ (TAI) ile Projenin I. Dönem, I. Aşaması olan “Ön Tasarım” faaliyetleri için sözleşme imzalanmıştı. Proje takvimine göre gerekli faaliyetlerin icrasına devam ediliyor.

Rus basınında Milli Muharip Uçak TF-X için çarpıcı yorum

Rus haber sitesi Gazeta.ru, son Paris Air Show havacılık fuarında Türkiye’nin yerli üretim olan TF-X savaş uçağını sergilediğini hatırlatarak F-35 programıyla ilgili sorun yaşaması durumunda TF-X’in, Türkiye’nin kendi havacılık sanayisinin temelini oluşturma konusunda en büyük umut olacağını kaydetmişti.

Milli Muharip Uçağımız Paris Airshow’da, gerçek boyutlarıyla sergilenmişti.
Milli Muharip Uçağımız Paris Airshow’da, gerçek boyutlarıyla sergilenmişti.

Rus basınından Gazeta.ru’ya konuşan Rusya Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi Direktör Yardımcısı Konstantin Makiyenko şu yorumda bulunmuştu:

  • "Öncelikle Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi ve F-35 savaş uçağını alması durumunda, Rus radarların Amerikan uçaklarını tespit etmeye öğreneceği yönünde çıkan iddiaların asılsız ve gülünç olduğunun altını çizmek isterim. ABD’nin Rus silah alımına bu denli şiddetle muhalefet olmasının altında tamamen farklı sebepler yatıyor."

ABD'li yayın organı Bloomberg'de de Türkiye’nin ABD’den F-35’leri alamaması durumunda, Rus yapımı jetleri alma olasılığını düşüneceğini, ayrıca kendi savaş uçağı ve füzelerini geliştirmeye yöneleceği yorumları yer almıştı.

"2020’de uçuş yapmasını beklediğimiz. Hürkuş’umuz var"

GZT editörü Hikmet Yalçınkaya'ya konuşan Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz da yerli savunma sanayideki gelişmelere dikkati çekerek, "Bizim kendi TF-X milli muharip uçağımız var. 10 sene içinde aktif olarak envantere girerek filolar halinde uçması bekleniyor. Bununla birlikte yine Hürjet’imiz, şuan eğitim için İzmir'de olan ve 2020’de uçuş yapmasını beklediğimiz Hürkuş’umuz var." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya: Türkiye isterse Su-35 sevkiyatı yapmaya hazırız

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın almasından dolayı F-35 savaş jeti programına katılımınının Pentagon tarafından askıya alınmasının ardından bir açıklama da Rusya'dan geldi.

Rostec CEO'su Çemezov, "Türk meslektaşlarımızın isteklerini belirtmeleri hâlinde S-35 sevkiyatını gündeme almaya hazırız" açıklamasında bulundu.

NATO ülkelerinin Flanker-E ismini verdiği dördüncü nesil Rus Su-35 savaş uçakları, Su-27 jetlerinin modernleştirilmiş versiyonu olarak biliniyor.

Kaynak:Sputnik
Kaynak:Sputnik

Dünyanın en iyi manevra yapan uçaklarından biri: Su-35

Su-35'in önemli bir alternatif olduğuna işaret eden Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz "Yine aynı şekilde 5. Nesil düşünmezsek 4++ nesil dediğimiz 4. Nesilden üstün 5. Nesilden bazı özellikleri düşük olan Su-35 uçağı var. Dünyanın en iyi manevra yapabilen avcı uçaklarından biri diyebiliriz." şeklinde konuştu.

F-35 Su-35 ile karşılaşsa ne olur?

Amerikan National Interest dergisi editörlerinden Dave Majumbar, ABD'nin yeni nesil F-35 jetleri ile Rusya'nın 'Super Flanker' olarak da bilinen Su-35 savaş uçaklarını karşılaştırdı.

"Bir grup F-35, havada Su-35'ler ile karşılaşsa onlara karşı ne yapabilirdi?" diye soran Majumbar, F-35'lerin düşman jetlerle 'yakın temas' için tasarlanmadığını belirtip, sorusunu şöyle yanıtladı:

  • "Böyle bir karşılaşma durumunda F-35'ler güçlü bir ihtimalle rotalarını değiştiripF-22'leri yardıma çağırırdı (Zira F-22'ler özellikle havada üstünlük kazanmak için tasarlandı).
  • Bu sırada F-35'ler de asıl görevlerini yerine getirmek için kendi yollarına giderdi."

Bu arada F-22'lerin yardıma yetişmemesi durumunda neler olabileceği hakkında da tahmin yürüten Majumbar, "F-35'ler kartlarını doğru oynarsa, yine de Su-35'ler karşısında dayanabilir. Ancak bunun için jetlerin sensörlerini kullanması lazım. Nitekim şansı, zayıf noktaları olan görüş mesafesine bırakmamalılar" ifadelerini kullandı.

Eurofighter Typhoon da alternatif uçaklar arasında

F-35'in alternatiflerinden biri olan Eurofighter gmBH şirketi tarafından ilk etapta Avrupa Birliği ülkeleri için geliştirilerek daha sonra sınırları aşarak çeşitli ülkelere satıldı.

Eurofighter gmBH şirketi bünyesinde birkaç şirketin bulunduğu bir konsorsiyum şirket şeklinde. Şirketin %46’sını Airbus Hava Savunma Sistemleri (Fransız) , %33’ünü İngiliz BAE Askeri Havacılık ve Enformasyon şirketi, %21’ini ise İtalyan Alenia Aermacci şirketi oluşturuyor.

Eurofighter Typhoon ve Dassault Rafale Berlin Hava Festivali'nde sergilenmişti.
Eurofighter Typhoon ve Dassault Rafale Berlin Hava Festivali'nde sergilenmişti.

Kullanıcıları arasında Avusturya, Almanya, İtalya, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, İspanya ve İngiltere var.

Eurofighter Typhoon Körfez ülkeleri tarafından Amerikan Savaş uçaklarına çeşitlilik getirmesi için sipariş edildi. Eurofighter Typhoon'un en büyük yüklenici ve kullanıcı ülkeleri İngiltere ve Almanya’dır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >