'Hayat iksiri' denmişti, gerçek ortaya çıktı

Mısır'da bulunan lahit
Mısır'da bulunan lahit

Mısır'da geçtiğimiz ay inşaat çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan ve içinde üç mumya olan lahitte ilk incelemeler yapıldı. Lahitte bulunan kırmızımsı sıvının yer altı sularının ve mumyaların dokusunun karışması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Lahitte bulunan sıvı için 'hayat suyu' yorumları yapılmıştı.

Mısır'da geçtiğimiz ay bulunan ve içindeki kırmızımsı sıvıdan dolayı uluslararası medyanın dikkatini çeken lahit üzerinde ilk incelemeler yapıldı.

Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İskenderiye kentinde içinde 3 mumya ile kırmızımsı sıvı bulunan lahde ilişkin ilk incelemenin Mısırlı araştırma ekibince tamamlandığını bildirildi.

İncelemenin uluslararası standartlarda yapıldığı belirtilen Konsey Genel Sekreteri Mustafa Veziri, lahitte altın yaprakları kullanıldığının tespit edildiği bilgisine yer verdi.

Bir kadın ikisi erkek

Araştırma sonucu, lahitte bulunan ilk iskeletin 20-25 yaşlarında ve 160-164 santimetre boylarında bir kadına, ikinci iskeletin 30-35 yaşlarında ve 160-165,5 santimetre boylarında bir erkeğe, üçüncü iskeletin de 40-44 yaşlarında ve 179-185,5 santimetre boylarında bir erkeğe ait olduğu ifade edildi.

"Beyin ameliyatı geçirmiş olabilir"

Son bulunan mumyanın başında 1,7 santimetre çapında yuvarlak delik bulunduğunun ve bu kişinin ölmeden önce uzun süre yaşadığının anlaşıldığı, iskeletin sahibinin beyin ameliyatı geçirdiğinin tahmin edildiği bildirildi.

Lahde iki farklı zamanda defin işlemi gerçekleştirildiğinin düşünüldüğü bellirtildi.

"Mumya dokusu ve yer altı suları karışmış"

Uluslararası medyanın ilgisini çeken lahitteki suyun renginin ise sarılı olan mumyaların dokusuyla yer altı sularının karışması sonucu oluştuğunun düşünüldüğü belirtildi.

İskenderiye kentinde geçen ay inşaat çalışması sırasında bulunan 30 tonluk lahdin içindeki suyun "hayat iksiri" veya "kırmızı cıva" olduğu konusunda medyada çeşitli iddialar yer almıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >