Hulusi Akar'dan önemli 'bedelli askerlik' açıklaması

Hulusi Akar, Anadolu Ajansının gündeme dair sorularını yanıtladı.
Hulusi Akar, Anadolu Ajansının gündeme dair sorularını yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sudan'daki temaslarında ABD'nin terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerini ile ilgili aldığı karar hakkında konuştu. Ayrıca bedelli askerlikle ilgili olarak, "Eğitim tarihleri ve eğitim yerleri en geç aralık ayının başında tamamen açıklanacak" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Sudan'daki Sevakin adasına yaptığı ziyarette, AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

ABD'nin terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerini ihbar edenlere yönelik para ödülüyle ilgili değerlendirmesi sorulan Akar, "ABD'nin, Amerikalı dostlarımızın, müttefiklerimizin bu adımını, kararını olumlu bulmakla beraber çok geç kaldığının altını çizmek istiyorum." diye konuştu.

Akar, Sudan'daki temaslarında Sevakin Adasında Türkiye'nin kurduğu askeri üssü gezdi.
Akar, Sudan'daki temaslarında Sevakin Adasında Türkiye'nin kurduğu askeri üssü gezdi.

Daha önce de çeşitli seviyelerde yapılan görüşmelerde bu hususlara yönelik muhataplara ciddi bilgiler verildiğini, taleplerde bulunulduğunu aktaran Akar, şunları söyledi:

  • "Ancak bu, gecikmelerle birlikte de olsa bugün gerçekleşti. Bizim burada yapılan bu çalışmayı önemli bulmakla beraber PKK'dan hiçbir farkı olmayan YPG'ye karşı da aynı tutum ve davranışın, aynı bakış açısının geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Çünkü YPG, PKK'dan hiçbir farkı olmayan terörist bir teşkilattır. Teröristlerle ABD'li müttefiklerimizin, dostlarımızın birlik ve beraberliği son derece olumsuz bir görüntü, tablo sergilemekte. Bunun da bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz. Bir taraftan PKK'nın elebaşılarına ödül konulurken diğer taraftan da YPG'ye tırlarla, uçaklarla araç, gereç, silah, mühimmat gönderilmesini bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bunun da bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz."

ABD ile YPG'nin ortak devriyesi soruldu

Terör örgütü YPG ile ABD geçtiğimiz günlerde Suriye’nin kuzeydoğu sınırları boyunca beraber devriye atmıştı.
Terör örgütü YPG ile ABD geçtiğimiz günlerde Suriye’nin kuzeydoğu sınırları boyunca beraber devriye atmıştı.

Basında yer alan bazı ABD'li askerlerle teröristlerle beraber görüntülerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Akar, "Özellikle hududumuza yakın alanlarda görüntü vermelerini bizim kabul etmemiz gerçekten mümkün değil. Bu ayrıca son derece olumsuz ve son derece hassas birtakım gelişmelere de neden olabilir. Bu konuda da yine muhataplarımıza telefonla, yüz yüze yaptığımız çeşitli görüşmelerde bu hususu da dile getirdik. Bizim ABD'li dostlarımıza bir kez daha ifade etmek istiyorum, bir an önce YPG ile görüntü vermekten uzaklaşmaları lazım, herhangi bir şekilde işbirliğimize, ittifaklarımıza zarar vermesini engellemek bakımından."

Bedelli askerlikte yerler Aralık ayı başında açıklanacak

Bedelli askerlikte başvuruların 3 Kasım'da sona erdiği hatırlatılarak, başvuru rakamına ilişkin soru üzerine Bakan Akar, şu karşılığı verdi:

Hulusi Akar, bedelli askerlikte merakla beklenen celp bilgilerinin tamamının açıklanacağı müjdesini verdi.
Hulusi Akar, bedelli askerlikte merakla beklenen celp bilgilerinin tamamının açıklanacağı müjdesini verdi.
  • "Şu anda işlemlerini tamamayan 633 bin 844 gencimiz, vatandaşımızın müracaatlarını tamamladılar, paralarını yatırdılar ve eğitim konusunda da planlamaya dahil edildiler. Bununla ilgili hem eğitim tarihleri hem de eğitim yapacakları yerlerin belirlenmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu ayın sonunda, en geç aralık ayının başında bunlar tamamen açıklanacak.
  • Botlar bağlanacak: İşte madde madde 21 gün askerlik sürecinde verilecek eğitimler

  • Önemli bir husus da müracaatlarını yaparak ödemelerini tamamlayan vatandaşlarımızın askerlik şubelerinde işlemlerinin yürütülmesine devam edilmektedir. Ona göre gençlerimizin ellerini çabuk tutuk işlemlerini yapmalarını bekliyoruz. Bunun yanı sıra yeni askerlik sistemine yönelik çalışmalarımız da aralıksız devam ediyor."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >