İmamoğlu kazandı: Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 54'ünü alan Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde sandıkların neredeyse tamamının açılmasının ardından önce Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım kamera karşısına geçti. Yıldırım rakibi İmamoğlu'nun seçimi önde götürdüğünü açıkladı, rakibini tebrik etti. 'Bundan sonraki süreçte ne olacak?' sorusunu cevaplandırdık.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde sandıkların kapanmasını ardından oy sayımına geçildi. Resmi olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu, yüzde 54 oy oranı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazandı.

İmamoğlu mazbatasını ne zaman alacak?

İlk olarak İstanbul’da halen devam eden oy sayım işlemlerinin tamamlanması, bu sayım sonuçlarının sisteme girilmesi gerekiyor.

İkinci ve en önemlisi İstanbul’da nihai seçim sonucunu gösteren ‘il birleştirme tutanağının tanzim edilmesi’ gerekiyor. İl birleştirme tutanağı tanzim edildikten sonra YSK resmi sonuçları açıklayacak. Seçimlere itiraz gelmemesi halinde CHP’li Ekrem İmamoğlu'na mazbatası verilecek.

Mazbata nedir?

Mazbata, seçimlerin ardından sık sık gündeme gelen konular arasında yer alıyor. Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor. Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılan kelime, günlük dilde 'mazbata' şeklinde kullanılıyor.

Mazbata nereden alınır?

Mazbata Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından cumhurbaşkanı, vekillere, belediye başkanlarına, danıştay, sayıştay ve yargıtaylara verilmektedir.

Devir ve Teslim Töreni

Belediye başkanının görev süresi yeni seçilen belediye başkanının mazbatayı almasına kadar devam etse de, görevi devredecek olan belediye başkanının son günlerde zorunlu olmadıkça rutin belediye işleri dışında esaslı kararlar almaz.Belediye başkanlarının görev devir tesliminde yazılı bir kural bulunmamaktadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >