İngiltere Başbakanı May, AB ile Gümrük Birliği'nden çıkma konusunda kararlı

İngiltere Başbakanı Theresa May
İngiltere Başbakanı Theresa May

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği Gümrük Birliği'nden çıkma planlarından "geri adım attığı" yolundaki haberleri yalanladı.

İngiltere'nin Brüksel'den, Brexit sonrası geçiş dönemi 2020'de sona erdikten sonra da Gümrük Birliği'nde kalmasını isteyeceği yolundaki haberler sorulan May şu şekilde konuştu:

  • "Hayır. İngiltere, Avrupa Birliği'nden ayrılacağı için gümrük birliğinden de ayrılacak. Avrupa Birliği ile gelecekteki gümrük anlaşmalarını elbette müzakere edeceğiz ve bu konuda üç hedef belirledim."

AB zirve toplantıları için Sofya'da bulunan May bu hedefleri İngiltere'nin dünyanın geri kalanıyla kendi ticaret politikasına sahip olması, AB ile sürtüşmesiz ticaret yapması ve İrlanda ile "sert sınır" olmaması olarak sıraladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB Zirve Toplantıları için Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya geldi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, AB Zirve Toplantıları için Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya geldi.

Bu arada bir başbakanlık kaynağı da, İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne 2021 sonrasında gümrük birliği içinde kalmaya hazır olduğunu söyleyeceği yönündeki gazete haberini yalanladı.

Telegraph gazetesi, İngiltere'nin sınırların işletilmesi için gerekli teknolojinin 2021'e kadar hazır olmaması halinde, gümrük birliğinde kalınacağını yazmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >