İngiltere Başbakanı May, Brexit anlaşması Parlamento’dan geçerse istifa edecek

İngiltere Başbakanı Theresa May (solda)
İngiltere Başbakanı Theresa May (solda)

İngiltere Başbakanı May, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılık (Brexit) anlaşması Parlamento'dan geçtiği takdirde istifa edeceğini söyledi. Hükümetin Brexit anlaşmasını üçüncü kez oylamak üzere Cuma günü parlamentoya taşıması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin milletvekillerine AB ile vardığı Brexit anlaşmasına destek çıkmaları koşuluyla verdiği sözü tutarsa, müzakerelerin bir sonraki aşamasına kalmadan görevi bırakacak.

May’in anlaşması İngiltere’nin AB tek pazarından gümrük birliğinden ve AB siyasi kurumlarından çıkmasını öngörüyor; ancak İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında gelecekte fiziki bir sınır oluşturulmayacağını garanti edecek bir formül bulunmazsa İngiltere bazı AB kanunlarına tabi olmaya devam edecek.

Birçok Muhafazakar Parti milletvekili “backstop” denilen bu mekanizmaya karşı çıkıyor ve İngiltere’nin daha uzun yıllar AB’ye ekonomik olarak bağlı kalma tehlikesinin bulunduğunu söylüyor.

Parlamento farklı Brexit seçeneklerini oylamaya hazırlanıyor

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası ise Brexit'in olası getirileri konusundaki farklı seçenekleri oylamaya hazırlanıyor. Son olarak parlamento 302'ye karşı 329 oyla Brexit sürecinin kontrolünün milletvekillerine geçmesine ilişkin önergeyi Pazartesi günü kabul etmişti.

May’in Brexit anlaşması parlamentoda 12 Mart’ta 149 oyla 15 Ocak’taysa 230 oyla reddedilmişti.
May’in Brexit anlaşması parlamentoda 12 Mart’ta 149 oyla 15 Ocak’taysa 230 oyla reddedilmişti.

Bugün Avam Kamarası'nda milletvekilleri Brexit alternatiflerini tartışacak ardından da tartışılan başlıklarda oylama yapılacak. Buna göre en çok desteklenen konular Pazartesi ikinci kez oylamaya sunulacak. Böylece hangi seçeneğin çoğunluğun desteğini alacağı belli olacak.

Öneriler arasında AB’den anlaşmasız ayrılık, AB’den ayrılırken tek pazar ve gümrük birliği uygulamalarına dahil olmayı sürdürmek ve Brexit referandumunun tekrarlanması da var.

Ne olmuştu?

  • İngiltere bundan yaklaşık üç yıl önce yapılan referandumda AB’den çıkmak için oy kullandı; ancak ayrılığın tarihi ve koşuları hala netleşmiş değil.
  • İngiltere’nin 29 Mart olan AB’den çıkma tarihi geçen hafta AB tarafından ertelenmişti.
  • AB, İngiltere parlamentosunun May’in Brexit anlaşmasını onaylaması halinde AB’den ayrılık tarihinin 22 Mayıs olacağı ancak aksi halde hükümetin 12 Nisan’a kadar AB’ye anlaşmasız ayrılık, Brexit’in iptali ya da yeni radikal bir yol önerisi gibi Brexit’le ilgili kararını bildirmesini istemişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >