İngiltere Başbakanı May, Brexit’in 30 Haziran’a ertelenmesinden yana

İngiltere Başbakanı Theresa May
İngiltere Başbakanı Theresa May

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) konusundaki tıkanıklığı aşmak isteyen Theresa May Avrupa Birliği'nden üç aylık erteleme talebinde bulundu. AB ise bu ertelemeyi ancak May’in iki kez reddedilen Brexit anlaşması için parlamentodan onay alması halinde kabul edeceğini belirtti. Brexit sürecindeki son gelişmeleri aktardık.

İngiltere’nin Brexit’ten ayrılmaya karar vermesinin ardından yaşanan karmaşayı aşmak isteyen İngiltere Başbakanı Theresa May Avrupa Birliği’nden (AB) 29 Mart olan Brexit tarihinin 30 Haziran’a kadar ertelenmesini istedi. May bu talebini AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yazdığı bir mektup aracılığıyla iletti.

Parlamentoda bir konuşma yapan May, Tusk'a yazdığı mektubunda Brexit'i Haziran sonundan daha ileri bir tarihe ertelemek için hazır olmadığını belirttiğini söyledi. Başbakan, mektubunda "Birleşik Krallık 50'inci maddeye 30 Haziran'a kadar erteleme istiyor" ifadesi kullandığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May
İngiltere Başbakanı Theresa May

Brexit sürecinde sürekli olarak dile getirilen 50'inci madde üye bir devletin AB'den ayrılma prosedürünü işletmesinin önünü açıyor ve süreci resmen başlatıyor.

İngiltere’nin AB’den ayrılması için son gün 29 Mart

AB'nin 2009 yılında yürürlüğe giren Lizbon Anlaşması uyarınca üyeliğini sonlandırmayı talep eden bir ülkenin ayrılma süreci için iki yıllık bir süre işliyor.

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma talebi ile başvurduğu 50'inci maddenin iki yıllık süresi ise 29 Mart'ta dolacak.

AB Konseyi Başkanı Tusk’tan May’e yanıt geldi

May'in mektup gönderdiği Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Londra'nın erteleme talebinin kabul edilmesi için koşul öne sürdü. Tusk, Brüksel ile varılan Brexit anlaşmasının Britanya parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk

Tusk, "Kısa bir uzatma mümkün olabilir; ama bu müspet bir oylamaya bağlı" diye konuştu.

  • Perşembe günü Avrupa Birliği liderlerinin zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Tusk ayrıca 23-26 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılacağına dikkat çekti.
  • Avrupa Birliği Konseyi Başkanı, Brexit'i 30 Haziran'a erteleme talebinin seçimler açısından yasal ve siyasi sorun yarattığını belirtti.

İngiltere Başbakanının talebinin bugün Brüksel'de başlayacak AB liderler zirvesinde ele alınarak karara bağlanması bekleniyor.

Öte yandan May'in AB'ye yaptığı erteleme talebi üzerine Çarşamba akşam saatlerinde Avam Kamarası'nda acil durum oturumu düzenlenecek. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin talebi üzerine gerçekleştirilecek oturumda erteleme talebinin içeriği tartışılacak.

Almanya olumlu karşıladı

May'in erteleme talebi üzerine Almanya'dan da bir açıklama geldi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert AB'ye iletilen "net talebi" olumlu karşıladıklarını ve 27 üye ülkenin ortak bir şekilde Perşembe ya da Cuma günü yanıt vereceğini belirtti.

Seibert Başbakan Merkel'in konu ile ilgili düzenlenecek AB liderler zirvesinde bir uzlaşının oluşabilmesi için "elinden geleni" yapacağını da sözlerine ekledi.

Fransa cephesinden 3 şart

May'in erteleme talebi ile ilgili değerlendirmede bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bunun ancak üç şartın yerine getirilmesi ile gerçekleşebileceğini belirtti: Le Drian'ın açıklamasına göre erteleme kararı ancak Brüksel ve Londra arasında müzakere edilen ve Britanya Parlamentosu'nun iki kere reddettiği mevcut anlaşma metninin onaylanması için verilebilir.

 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian

Dışişleri Bakanı ikinci olarak, May'in müzakere masasına yeni bir öneriyle gelmemesi ve üçüncü olarak da Britanya'nın 23 ile 26 Mayıs arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmaması şartının aranacağını, aksi takdirde erteleme başvurusunu Fransa'nın reddedebileceğini belirtti.

Ne olmuştu?

AB ve May hükümetinin üzerinden anlaştığı Brexit anlaşması, parlamento tarafından iki kez reddedilmişti. May'in anlaşmayı üçüncü kez mecliste oylamaya sunma planı, Avam Kamarası'nın Başkanı tarafından reddedilmişti.

  • AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, sözcüsü aracılığıyla bir mesaj yayınlayarak, uzun süreli ertelemenin yalnızca Birleşik Krallık'ın Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması durumunda gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Reuters haber ajansının eriştiği bir AB Komisyonu belgesine göre May'in talep ettiği ertelemenin Mayıs ayında yapılacak AB seçimleri dolayısıyla ya kısa süreli olması ya da yıl sonuna kadar uzatılması tercih ediliyor.

Belgede "Birleşik Krallık'a tanınacak erteleme ya 23 Mayıs'a kadar sürmeli ya da Avrupa (Parlamentosu) seçimlerini de içine alacak şekilde çok daha uzun tutulmalı" ifadesi kullanılırken, bir erteleme halinde ancak bu durumda AB kurumlarının işleyişlerine sağlıklı bir şekilde devam edebileceklerinin altı çiziliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >