İslamofobi salgını durmak bilmiyor

İngiltere’nin başkenti Londra’da cami çıkışında minibüsle Müslümanların arasına dalan saldırgan 1 kişinin ölümüne 10 kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu son olay artan İslamofobik saldırıları yeniden gündeme getirdi.

11 Eylül 2001 tarihindeki ikiz kulelere yönelik terör saldırılarından itibaren git gide artan İslamofobi son yıllarda zirveye ulaştı. Son zamanlarda dünyanın birçok yerinde Müslümanlara yönelik yapılan saldırıları ve bu saldırılar karşısında çeşitli hükümetlerin Müslümanlara karşı tutumunu sizler için derledik…

Binlerce masum Müslüman dünyanın birçok noktasında fiziksel ve ruhsal saldırılara uğradı. 
Kimi zaman saldırılan meydana geldiği ülkelerin yöneticileri bu tehlikeli provokasyonları görmezden gelmeyi tercih ederken; dil, din ırk ayrımı yapmayan saldırıların gerçekleştiği yerlerdeki sağ duyulu, hoşgörülü insanlar Müslümanlara sahip çıkarak, İslam’ın barış dini olduğunu, sözde İslam adı altında DAEŞ, El Kaide gibi terör örgütlerinin yaptıklarının Müslümanlara mal edilemeyeceğini meydanlara inerek sesli şekilde dile getirdiler.
Binlerce masum Müslüman dünyanın birçok noktasında fiziksel ve ruhsal saldırılara uğradı. Kimi zaman saldırılan meydana geldiği ülkelerin yöneticileri bu tehlikeli provokasyonları görmezden gelmeyi tercih ederken; dil, din ırk ayrımı yapmayan saldırıların gerçekleştiği yerlerdeki sağ duyulu, hoşgörülü insanlar Müslümanlara sahip çıkarak, İslam’ın barış dini olduğunu, sözde İslam adı altında DAEŞ, El Kaide gibi terör örgütlerinin yaptıklarının Müslümanlara mal edilemeyeceğini meydanlara inerek sesli şekilde dile getirdiler.
Okul yönetimi öğrencinin yıllıktaki isim yerine “DAEŞ” yazdı
ABD’de lise son sınıfta olan başörtülü öğrenci Bayan Zehlif, yıllığına baktığında şok yaşadı. Çünkü okul yönetimi Zehlif’in isminin yazılması gereken yere DAEŞ’in İngilizcesi olan “ISIS” yazdı. Ülke genelinde büyük tepkiler alan okul yönetimi olayın “baskı hatası” nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Okul yönetimi öğrencinin yıllıktaki isim yerine “DAEŞ” yazdı ABD’de lise son sınıfta olan başörtülü öğrenci Bayan Zehlif, yıllığına baktığında şok yaşadı. Çünkü okul yönetimi Zehlif’in isminin yazılması gereken yere DAEŞ’in İngilizcesi olan “ISIS” yazdı. Ülke genelinde büyük tepkiler alan okul yönetimi olayın “baskı hatası” nedeniyle meydana geldiğini söyledi.
Cami çıkışı darp etti
ABD’nin California eyaletinde John Matteson isimli saldırgan camiden çıktığını tespit ettiği bir kişiyi önce sözlü olarak taciz etti, sonrasında da darp etti. Saldırganın daha önceden defalarca “nefret suçu” işlediği ortaya çıktı.
Cami çıkışı darp etti ABD’nin California eyaletinde John Matteson isimli saldırgan camiden çıktığını tespit ettiği bir kişiyi önce sözlü olarak taciz etti, sonrasında da darp etti. Saldırganın daha önceden defalarca “nefret suçu” işlediği ortaya çıktı.
Fransa’da polislere İslam karşıtı mail atıldı
İslamofobik saldırıların en yoğun olduğu ülkelerden birisi olan Fransa’da Sınır Güvenliği Polisi Genel Müdürlüğü’nün tüm çalışanlarına skandal bir mail atıldı. Atılan mailde “İslam Avrupa’nın kanseridir” ve Müslümanlara atıf yaparak “Fransa hiç bu kadar hasta olmamıştı” ifadelerine yer verildi. Bu maili atan kişinin ceza alıp almadığı ise bilinmiyor çünkü Fransız polisi bu olayla ilgili açıklama yapmaktan sürekli kaçındı.
Fransa’da polislere İslam karşıtı mail atıldı İslamofobik saldırıların en yoğun olduğu ülkelerden birisi olan Fransa’da Sınır Güvenliği Polisi Genel Müdürlüğü’nün tüm çalışanlarına skandal bir mail atıldı. Atılan mailde “İslam Avrupa’nın kanseridir” ve Müslümanlara atıf yaparak “Fransa hiç bu kadar hasta olmamıştı” ifadelerine yer verildi. Bu maili atan kişinin ceza alıp almadığı ise bilinmiyor çünkü Fransız polisi bu olayla ilgili açıklama yapmaktan sürekli kaçındı.
Trump 6 Müslüman ülkeye vize yasağı getirdi
Özellikle seçim döneminde İslam karşıtı sözleriyle bilinen ABD’nin yeni başkanı Donald Trump geçen aylarda tepki çeken bir kararnameye imza attı. Beyaz Saray, Donald Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 6 ülke vatandaşlarına (İran, Suriye, Somali, Sudan, Yemen ve Libya) vize sınırlaması getirdiğini açıkladı. Trump’ın bu kararnamesi ülkede büyük tepki topladı. Birçok eyalet vize yasağını yargıya taşındı.
Trump 6 Müslüman ülkeye vize yasağı getirdi Özellikle seçim döneminde İslam karşıtı sözleriyle bilinen ABD’nin yeni başkanı Donald Trump geçen aylarda tepki çeken bir kararnameye imza attı. Beyaz Saray, Donald Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 6 ülke vatandaşlarına (İran, Suriye, Somali, Sudan, Yemen ve Libya) vize sınırlaması getirdiğini açıkladı. Trump’ın bu kararnamesi ülkede büyük tepki topladı. Birçok eyalet vize yasağını yargıya taşındı.
Camiye giren saldırganlar 6 kişiyi katletti
Kanada’nın Quebec eyaletinde Müslümanların yatsı namazını kılmak için toplandığı camiye saldırı gerçekleştirildi. Üç tane saldırgan camiye girerek cemaate rastgele ateş açtı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı. Olay sonrası saldırganlardan ikisi yakalandı. Kanada Başbakanı saldırı sonrası “Çeşitlilik bizim gücümüzdür ve dini hoşgörü Kanadalıların en çok sevdiği değerdir. Müslüman Kanadalılar, ulusal dokumuzun önemli parçasıdır. Bu tarz anlamsız eylemlerin, toplumumuzda, şehirlerimizde ve ülkemizde yeri yoktur” şeklinde açıklama yaptı.
Camiye giren saldırganlar 6 kişiyi katletti Kanada’nın Quebec eyaletinde Müslümanların yatsı namazını kılmak için toplandığı camiye saldırı gerçekleştirildi. Üç tane saldırgan camiye girerek cemaate rastgele ateş açtı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı. Olay sonrası saldırganlardan ikisi yakalandı. Kanada Başbakanı saldırı sonrası “Çeşitlilik bizim gücümüzdür ve dini hoşgörü Kanadalıların en çok sevdiği değerdir. Müslüman Kanadalılar, ulusal dokumuzun önemli parçasıdır. Bu tarz anlamsız eylemlerin, toplumumuzda, şehirlerimizde ve ülkemizde yeri yoktur” şeklinde açıklama yaptı.
Önce otobüsten indirildi sonrasında zorla çarşafı çıkarıldı
İngiltere'nin başkenti Londra'da çarşaflı bir kadın zorla otobüsten çıkarıldı. Çarşaf giydiği için saldırının hedefi olan Müslüman kadının üzerindeki çarşaf zor kullanılarak çıkarıldı.
Önce otobüsten indirildi sonrasında zorla çarşafı çıkarıldı İngiltere'nin başkenti Londra'da çarşaflı bir kadın zorla otobüsten çıkarıldı. Çarşaf giydiği için saldırının hedefi olan Müslüman kadının üzerindeki çarşaf zor kullanılarak çıkarıldı.
İslamafobik saldırıların olmasına rağmen canı pahasına Müslümanları koruyanlar da var
Batı dünyasında İslamofobi her ne kadar artsa da, bu saldırılar kamuoyunda ciddi tepkiyle karşılaşıyor. ABD’nin Potland şehrinde trenle seyahat eden iki Müslüman yolcuya karşı nefret dolu söylemlerde bulunan saldırgana orada bulunan iki kişi engel olmak istedi. Yanında bıçak taşıyan saldırgan tartışmanın büyümesi üzerine 53 yaşındaki Ricky Best ile 23 yaşındaki Talesin Namkai-Meche’yi bıçaklayarak öldürdü. Olay sonrasında yakalanan saldırgan iki kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor.
İslamafobik saldırıların olmasına rağmen canı pahasına Müslümanları koruyanlar da var Batı dünyasında İslamofobi her ne kadar artsa da, bu saldırılar kamuoyunda ciddi tepkiyle karşılaşıyor. ABD’nin Potland şehrinde trenle seyahat eden iki Müslüman yolcuya karşı nefret dolu söylemlerde bulunan saldırgana orada bulunan iki kişi engel olmak istedi. Yanında bıçak taşıyan saldırgan tartışmanın büyümesi üzerine 53 yaşındaki Ricky Best ile 23 yaşındaki Talesin Namkai-Meche’yi bıçaklayarak öldürdü. Olay sonrasında yakalanan saldırgan iki kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >