İstanbul'da geçersiz oy sayısı 300 bini buldu: Sonuçlar değişebilir

arşiv
arşiv

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılacak seçimlerde toplam 8 milyon 730 bin seçmen oy kullanıldı. Geçersiz oy sayısı 300 bini buldu. İstanbul’da 2 binlik oy farkı seçim sonuçlarına itiraz edilirse Yıldırım veya İmamoğlu lehine değişebilir.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılacak seçimlerde toplam 8 milyon 730 bin seçmen oy kullanıldı. Şuan için İstanbul'da 1 veya 2 bin oyluk fark buluyor; ancak, yayımlanan verilere göre, tam 300 bin oy geçersiz sayılmış görünmektedir.

Dolayısıyla seçim sonuçlarına itiraz edilmesi kesin olacağı için, oy dengesi Yıldım veya İmamoğlu lehine değişebilir.

1 Kasım 2015 seçimlerinde de 2007 ve 2011 yıllarının toplamı kadar geçersiz oy kullanılmıştı. İstanbul'da sandık başına giden 537 bin 422 seçmenin oyu geçersiz kabul edilmiş, sayılmamıştı.

Oylar hangi durumda geçersiz sayılır?

  • Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunmayan kağıttan imal edilmiş, YSK amblemi, ilçe seçim kurulu mührü, sandık kurulu mührü yer almayan, tamamı yırtılmış, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılacak.

Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılmayacak?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >