İşte Avrupa'nın faşist çocukları

İşte Avrupa'da faşizmin ve Nazi uygulamaların artmasını sağlayan o liderler.
İşte Avrupa'da faşizmin ve Nazi uygulamaların artmasını sağlayan o liderler.

Avrupa'da aşırı sağın hızlı yükselişi, Fransa, Hollanda ve Almanya gibi ülkeleri etkisi altına almış durumda. Özellikle İslamofobik ve mülteci karşıtı söylemler siyaset alanında gücünü arttırıyor. İşte Avrupa'da faşizmin ve Nazi uygulamaların artmasını sağlayan o liderler.

Birçok Avrupa ülkesinde bu sene düzenlenecek seçimler, birliğin geleceğini de belirleyecek önemli dönüm noktalarını oluşturacak. Yapılan anketlerde, Fransa'da aşırı sağcı Le Pen ve Hollanda'da ırkçı lider Wilders'ın oy oranları, aşırı sağın Avrupa'yı nasıl etkisi altına almaya başladığını gözler önüne seriyor.

İşte Avrupa'da islamafobi ve anti - semitik davranışlarla ırkçılığın tavan yapmasını sağlayan liderler
HOLLANDA - Geert Wilders
Yarın genel seçimlerin yapılacağı Hollanda'da ise Irkçı lider Geert Wilders'ın önderliğindeki Özgürlükler Partisi'nin (PVV) birinci olma ihmali bir hayli yüksek.

PVV 2006'daki genel seçimde yüzde 5.9, 2012'de ise yüzde 10.1 oy almıştı. Özellikle Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan gerilim, seçimler öncesinde mülteci karşıtı tutucu partilerin oyunu arttırdı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin partisi 150 koltuklu parlamentodaki koltuk sayısını 3 arttırarak 27'ye yükseltti. Wilders'in Özgürlük Partisi ise son ankete göre koltuk sayısını 2 arttırarak 24'e yükseltti.

Irkçı lider Wilders, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasına 'üzüldüğünü' söylemişti. Wilders'ın 2017'deki seçim vaatleri arasında ise camilerin kapatılması, İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yasaklanması ve İslami okulların kapatılması da yer alıyor.
HOLLANDA - Geert Wilders Yarın genel seçimlerin yapılacağı Hollanda'da ise Irkçı lider Geert Wilders'ın önderliğindeki Özgürlükler Partisi'nin (PVV) birinci olma ihmali bir hayli yüksek. PVV 2006'daki genel seçimde yüzde 5.9, 2012'de ise yüzde 10.1 oy almıştı. Özellikle Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan gerilim, seçimler öncesinde mülteci karşıtı tutucu partilerin oyunu arttırdı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin partisi 150 koltuklu parlamentodaki koltuk sayısını 3 arttırarak 27'ye yükseltti. Wilders'in Özgürlük Partisi ise son ankete göre koltuk sayısını 2 arttırarak 24'e yükseltti. Irkçı lider Wilders, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasına 'üzüldüğünü' söylemişti. Wilders'ın 2017'deki seçim vaatleri arasında ise camilerin kapatılması, İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yasaklanması ve İslami okulların kapatılması da yer alıyor.
ALMANYA - Frauke Petry
Almanya'da; İslam, mülteciler ve yabancı karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken sağcı ve popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi son olarak Berlin eyaletinde de meclise girmeyi başardı.

AfD eyalette Eylül 2016 yılında yapılan seçimlerde yüzde 14,2 oranında oy aldı. Parti böylece Berlin'le birlikte 16 eyaletten 10'unda temsil hakkı kazanmış oldu.


2013'te yüzde 4.7 oy alan aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD), 24 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde üçüncü olacağı tahmin ediliyor.


SIĞINMACILARA KARŞI SİLAH KULLANILMALI
Frauke Petry, 2016 Ocak ayında verdiği bir röportajda, kayıtsız sığınmacıların Avusturya üzerinden ülkeye gelişlerinin engellenmesi gerektiğini söylemişti. “Hiçbir polisin bir sığınmacıyı vurmak istemediğini" belirten Petry “Polis, sınırın yasadışı olarak geçilmesini engellemek zorunda, eğer gerekirse silahını kullanmalı, yasada böyle yazar" diye konuşmuştu.
ALMANYA - Frauke Petry Almanya'da; İslam, mülteciler ve yabancı karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken sağcı ve popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi son olarak Berlin eyaletinde de meclise girmeyi başardı. AfD eyalette Eylül 2016 yılında yapılan seçimlerde yüzde 14,2 oranında oy aldı. Parti böylece Berlin'le birlikte 16 eyaletten 10'unda temsil hakkı kazanmış oldu. 2013'te yüzde 4.7 oy alan aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in (AfD), 24 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde üçüncü olacağı tahmin ediliyor. SIĞINMACILARA KARŞI SİLAH KULLANILMALI Frauke Petry, 2016 Ocak ayında verdiği bir röportajda, kayıtsız sığınmacıların Avusturya üzerinden ülkeye gelişlerinin engellenmesi gerektiğini söylemişti. “Hiçbir polisin bir sığınmacıyı vurmak istemediğini" belirten Petry “Polis, sınırın yasadışı olarak geçilmesini engellemek zorunda, eğer gerekirse silahını kullanmalı, yasada böyle yazar" diye konuşmuştu.
FRANSA - Marine Le Pen
Fransa'da ilk turu 23 Nisan, ikinci turu 7 Mayıs'ta yapılacak olan iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen hızlı bir yükselişe geçti.

Yapılan anketlere göre Fransa'nın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması gerektiğini savunan Le Pen, yaklaşık yüzde 25'lik bir oranla seçimlerin ilk turunu birinci bitirebilir.

Euro para biriminin Fransa, İtalya ve İspanya'nın sanayisini olumsuz etkilediğini savunan Le Pen, "Artık dostça ayrılmanın zamanı geldi. Avrupa Sözleşmesinin tamamına ilişkin müzakereler öngörüyoruz. Sonrasında ise Frexit referandumu." dedi.
FRANSA - Marine Le Pen Fransa'da ilk turu 23 Nisan, ikinci turu 7 Mayıs'ta yapılacak olan iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen hızlı bir yükselişe geçti. Yapılan anketlere göre Fransa'nın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması gerektiğini savunan Le Pen, yaklaşık yüzde 25'lik bir oranla seçimlerin ilk turunu birinci bitirebilir. Euro para biriminin Fransa, İtalya ve İspanya'nın sanayisini olumsuz etkilediğini savunan Le Pen, "Artık dostça ayrılmanın zamanı geldi. Avrupa Sözleşmesinin tamamına ilişkin müzakereler öngörüyoruz. Sonrasında ise Frexit referandumu." dedi.
AVUSTURYA - Norbert Hofer
Özgürlükler Partisi (FPÖ) üyesi Norbert Hofer, 2016'daki cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda yüzde 46.2 oya rağmen kaybetti. FPÖ genel seçimlerde 1999'da yüzde 27, 2002'de yüzde 9, 2006'da yüzde 11, 2008'de yüzde 18, 2013'te ise yüzde 21 oy oranına ulaştı.

Göçmen karşıtı Hofer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması ya da Brüksel'in daha merkeziyetçi bir politika izlemesi halinde, Avusturya'nın AB'den çıkıp çıkmamasının referandum ile halka sorulacağını söyledi, bu konuda kendisine oy verenlere söz vermişti.
AVUSTURYA - Norbert Hofer Özgürlükler Partisi (FPÖ) üyesi Norbert Hofer, 2016'daki cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda yüzde 46.2 oya rağmen kaybetti. FPÖ genel seçimlerde 1999'da yüzde 27, 2002'de yüzde 9, 2006'da yüzde 11, 2008'de yüzde 18, 2013'te ise yüzde 21 oy oranına ulaştı. Göçmen karşıtı Hofer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması ya da Brüksel'in daha merkeziyetçi bir politika izlemesi halinde, Avusturya'nın AB'den çıkıp çıkmamasının referandum ile halka sorulacağını söyledi, bu konuda kendisine oy verenlere söz vermişti.
İTALYA - Gianroberto Casaleggio
İtalya'da 2009'da kurulan Beş Yıldız Hareketi, 2013'teki son seçimde yüzde 25 oy ile ikinci parti oldu. 1991'de kurulan göçmen karşıtı ve ayrılıkçı Kuzey Birliği Partisi 1996'daki genel seçimde elde ettiği yüzde 10.1 oy oranına bir daha erişemedi. Parti 2013 genel seçiminde yüzde 4.1 oy aldı.
İTALYA - Gianroberto Casaleggio İtalya'da 2009'da kurulan Beş Yıldız Hareketi, 2013'teki son seçimde yüzde 25 oy ile ikinci parti oldu. 1991'de kurulan göçmen karşıtı ve ayrılıkçı Kuzey Birliği Partisi 1996'daki genel seçimde elde ettiği yüzde 10.1 oy oranına bir daha erişemedi. Parti 2013 genel seçiminde yüzde 4.1 oy aldı.
Yunanistan - Nikos Mihaloliakos
Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Parti; Yunanistan'da göçmenlere karşı yaptığı eylemlerle tanınmaktadır. Marksizm ve neoliberalizm karşıtıdır.

7 Kasım 2010'da yapılan yerel seçimlerde parti Atina belediyesinde oyların % 5,3 aldı. Belediye meclisinde 1 sandalye kazandı. Atina'da göçmenlerin çok yaşadığı bölgelerde partiye verilen oylar % 20'ye kadar çıktı.

Parti, Mayıs 2009 ulusal seçimlerde 23.564 (% 0.46) oy aldı. Fakat gerilimlere ve şiddet dolu protestolarına her fırsatta devam etmektedir. Nasyonal sosyalizm yanlısı parti sempatizanları antisemit veya neonazi olarak adlandırılmaktan rahatsız değillerdir.

Yunan polisinde bazı birimlerin Chrysi Avyi ile ilişkileri olduğu ortaya çıkmıştır.

Yunanistan'da 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan ulusal seçimlerde, parti %7 oy oranı tutturarak 300 sandalyeli parlamentoda 21 sandalye kazandı. Ancak, 17 Haziran 2012'de tekrarlanan seçimlerde, küçük bir oy kaybıyla beraber milletvekili sayısı 18'e gerilemiştir.
Yunanistan - Nikos Mihaloliakos Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Parti; Yunanistan'da göçmenlere karşı yaptığı eylemlerle tanınmaktadır. Marksizm ve neoliberalizm karşıtıdır. 7 Kasım 2010'da yapılan yerel seçimlerde parti Atina belediyesinde oyların % 5,3 aldı. Belediye meclisinde 1 sandalye kazandı. Atina'da göçmenlerin çok yaşadığı bölgelerde partiye verilen oylar % 20'ye kadar çıktı. Parti, Mayıs 2009 ulusal seçimlerde 23.564 (% 0.46) oy aldı. Fakat gerilimlere ve şiddet dolu protestolarına her fırsatta devam etmektedir. Nasyonal sosyalizm yanlısı parti sempatizanları antisemit veya neonazi olarak adlandırılmaktan rahatsız değillerdir. Yunan polisinde bazı birimlerin Chrysi Avyi ile ilişkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Yunanistan'da 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan ulusal seçimlerde, parti %7 oy oranı tutturarak 300 sandalyeli parlamentoda 21 sandalye kazandı. Ancak, 17 Haziran 2012'de tekrarlanan seçimlerde, küçük bir oy kaybıyla beraber milletvekili sayısı 18'e gerilemiştir.
DANİMARKA - Thulesen Dahl
Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DPP), 2011'deki yüzde 12.3'lük oy oranını 2015'te yüzde 21.2'ye çıkararak ikinci parti oldu. Ülkede bir sonraki seçimler 2019'da gerçekleşecek.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Danimarka'ya geleceğini açıklamasına Danimarka'da hükümete dışarıdan destek veren ve Türkiye, göçmenler ve İslam hakkındaki oldukça sert tutumuyla tanınan Danimarka Halk Partisi'nden tepki gelmişti.


Partinin genel başkan yardımcısı Sören Espersen, Başbakan Lars Lökke Rasmussen ile belediye yetkililerine çağrıda bulunarak Binali Yıldırım'ın Danimarka'da seçim kampanyası yapmasını engellemesini istemişti.
DANİMARKA - Thulesen Dahl Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DPP), 2011'deki yüzde 12.3'lük oy oranını 2015'te yüzde 21.2'ye çıkararak ikinci parti oldu. Ülkede bir sonraki seçimler 2019'da gerçekleşecek. Başbakan Binali Yıldırım'ın Danimarka'ya geleceğini açıklamasına Danimarka'da hükümete dışarıdan destek veren ve Türkiye, göçmenler ve İslam hakkındaki oldukça sert tutumuyla tanınan Danimarka Halk Partisi'nden tepki gelmişti. Partinin genel başkan yardımcısı Sören Espersen, Başbakan Lars Lökke Rasmussen ile belediye yetkililerine çağrıda bulunarak Binali Yıldırım'ın Danimarka'da seçim kampanyası yapmasını engellemesini istemişti.
İSVEÇ - Jimmie Åkesson
Yabancı ve göçmen karşıtı İsveç Demokratları (SD), 2014'te yüzde 13 oy aldı. Bir sonraki seçim Eylül 2018'de düzenlenecek.
İSVEÇ - Jimmie Åkesson Yabancı ve göçmen karşıtı İsveç Demokratları (SD), 2014'te yüzde 13 oy aldı. Bir sonraki seçim Eylül 2018'de düzenlenecek.
FİNLANDİYA
Gerçek Finlandiyalılar Partisi 2007 genel seçimlerde yüzde 4.1 oy almıştı. 2011'de gerçekleştirilen seçimlerde yüzde 19.1 ve 2015'te yüzde 17.7 oy aldı.
FİNLANDİYA Gerçek Finlandiyalılar Partisi 2007 genel seçimlerde yüzde 4.1 oy almıştı. 2011'de gerçekleştirilen seçimlerde yüzde 19.1 ve 2015'te yüzde 17.7 oy aldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >