Kendi kendini 'lider' ilan eden muhalif: Juan Guaido

Juan Guaido, kendini Venezuela 'geçici devlet başkanı' ilan etti.
Juan Guaido, kendini Venezuela 'geçici devlet başkanı' ilan etti.

Kendini tek taraflı olarak devlet başkanı ilan eden ve ABD'nin desteğini alan Venezuelalı muhalif lider Guaido'nun ABD'deki eğitim kariyeri, hızlı yükselişi ve genç yaşı dikkati çeken konular oldu...

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı Ulusal Meclis Başkanı muhalif Juan Guaido'nun kendisini devlet başkanı ilan etmesi Venezuela'da tansiyonu yükseltti.

Juan Guaido kimdir?

Kendini tek taraflı olarak devlet başkanı ilan eden ve ABD'nin desteğini alan Venezuelalı muhalif lider Guaido kimdir?

Bayrak sallayan bir Venezuelalı.
Bayrak sallayan bir Venezuelalı.

ABD ve bazı ülkelerin Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıdığı muhalif lider Juan Guaido, ABD'de eğitim alıp döndüğü ülkesinde yönetim değişikliği umudunu dış destek ve ordu darbesine bağladı.

Muhalif lider, 1984'te Vargas eyaletine bağlı La Guaira'da doğdu.

  • Guaido, 1999'da Hugo Chavez başkan seçildiğinde memleketinde meydana gelen ve on binlerce kişinin öldüğü sel felaketinin ardından muhalif hareketlere ilgi göstermeye başladı.

Ülke çapınca Maduro yanlısı gösterilere karşın muhalif gösteriler de düzenleniyor.
Ülke çapınca Maduro yanlısı gösterilere karşın muhalif gösteriler de düzenleniyor.

Ailesiyle sel felaketinden kurtulan 15 yaşındaki Guaido'nun muhalif eğilimleri, hükümetin halka yeterli desteği vermediği gerekçesiyle güçlendi.

Vargas'ın Venezuela'nın en yoksul bölgesi olması da Guaido'nun siyasi eğilimlerini şekillendirdi.

ABD'nin en pahalı üniversitelerinden birinde yüksek lisans yaptı

Diğer taraftan Guaido, ülkesinde endüstri mühendisliği okuduktan sonra, yoksul bir aileden gelmesine karşın Washington'da ülkenin en prestijli ve pahalı üniversitelerinden George Washington'da kamu yönetimi yüksek lisansı yaptı.

ABD, Juan Guaido'yu tanıdığını açıkladı.
ABD, Juan Guaido'yu tanıdığını açıkladı.

Guaido, öğrencilik döneminde, Hugo Chavez'in, özel yayın kuruluşu Caracas Radyo Televizyonu'nun lisansını yenilememe kararı gibi kararlarını protesto eden eylemlerde boy gösterdi.

Muhalif lider, 2009'da Venezuela'daki ana muhalif siyasi partilerden biri olan Halk İradesi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Partinin halihazırda ev hapsinde tutulan lideri Leopoldo Lopez'in, Guaido'nun "akıl hocası" olduğu belirtiliyor.

Ülkede protesto gösterileri sürüyor.
Ülkede protesto gösterileri sürüyor.
  • Guaido, 2011 genel seçiminde milletvekili oldu. 2016'da Vargas eyaletini milletvekili olarak mecliste temsil etti.

Üç hafta öncesine kadar sıradan bir siyasetçiydi

Ülkede üç hafta öncesine kadar sıradan bir siyasetçi görüntüsü veren 35 yaşındaki Guaido'nun siyasi hayatı, hızla değişti.

Muhalefet partilerinin ortak adayı olarak meclis başkanlığına seçilen Guaido, hızla uluslararası gündemin en fazla konuşulan isimlerinden biri haline geldi.

Ulusal Meclis Başkanı muhalif Juan Guaido, kendisini devlet başkanı ilan etti.
Ulusal Meclis Başkanı muhalif Juan Guaido, kendisini devlet başkanı ilan etti.

Askeriyeye darbe çağrısı

Guaido, son aylarda şiddetlenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı protestolar sırasında orduya darbe çağrıları yaptı.

Guaido, 11 Ocak'ta Caracas'ın doğusunda Maduro'yu protesto etmek için toplanan yaklaşık bin kişiye yaptığı konuşmada, silahlı güçlere ve uluslararası topluma mevcut hükümetin ekarte edilmesi için destek çağrısı yaptı. Aynı konuşmada Guaido, tüm halkı 23 Ocak'ta sokaklara çağırdı. Yabancı hükümetlere Maduro yerine kendisini meşru başkan olarak tanımaları için mesajlar gönderdi.

  • Bilhassa ABD yönetiminin artan siyasi desteği ve olası askeri müdahaleyi ima eden açıklamalarının Guaido'yu nasıl bir yola sevkedeceği yanıtı merakla beklenen soruların başında geliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >