Kofi Annan yaşamını yitirdi

Kofi Annan
Kofi Annan

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan yaşamını yitirdi.

Kofi Annan Vakfından yapılan açıklamada, eski BM Genel Sekreteri Annan'ın henüz teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle İsviçre'nin başkenti Bern'de tedavi gördüğü hastanede öldüğü bildirildi. Vakıf, Annan'ın ölümünden dolayı taziye mesajı yayımladı.

80 yaşındaki Annan'ın ölümüne ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı açıklamada, "Annan'ın ölümünden derin üzüntü duyuyoruz. Annan sorunlara diyalogla yaklaştı, barış için hiç durmadan çalıştı ve hayatını buna adadı." ifadelerini kullandı.

Kofi Annan kimdir?

  • Kofi Atta Annan 8 Nisan 1938 tarihinde doğan Kofi Annan, yedinci Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğini yaptı.
  • Henry Reginald ve Victoria Annan'ın çocukları olarak 8 Nisan 1938'de Gana'nın Kumasi şehrinde doğdu. Babası Lever Brothers'da ihracatçılık yapıyordu, ve ailesinin durumu Gana'ya göre çok iyiydi. Bu durumları Kofi'yi 1870'lerde kurulan Mfantsipim yatılı okuluna gönderilmesine yardımcı oldu.
  • Üniversite eğitimini Gana, ABD, ve İsviçre'de yaptıktan sonra BM'de çalışmaya başladı. Bütün iş hayatı boyunca, Birleşmiş Milletler'in değişik branşlarında çalıştı. Genel Sekreter seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yapmaktaydı. 13 Aralık 1996'da Boutros Boutros-Ghali'den sonra Birleşmiş Milletler'in yedinci Genel Sekreteri olarak seçildi. 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 10 yıllık bir hizmetten sonra Annan 1 Ocak 2007'de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devretti.
  • İsveçli Nane Maria Annan ile evli olan Annan'in bir önceki evliliğinden üç çocuğu olan Annan İngilizce, Fransızca, Fante ve bazı Afrika dillerini konuşabiliyordu.
  • 80 yaşında olan siyasetçi 18 Ağustos 2018’de hayatını kaybetti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >