Konut faiz indirim oranlarından kim ne kadar kazanacak?

Arşiv
Arşiv

Konut sektöründe satışları canlandırması beklenen iki önemli açıklama, Ziraat Bankası ve Halkbank’tan geldi. Her iki banka da, 10 yıl vadeli 500 bin TL’lik konut kreşinde aylık faiz oranlarını 0.98 seviyesine çekti. Peki bu ne anlama geliyor?

Konut sektöründe satışları canlandırması beklenen iki önemli açıklama, Ziraat Bankası ve Halkbank’tan geldi.

  • Her iki banka da, 10 yıl vadeli 500 bin TL’lik konut kreşinde aylık faiz oranlarını 0.98 seviyesine çekti. Bu durumda, 500 bin TL kredi çeken tüketicinin aylık ödemesi 884 TL daha düşük olacak. 120 ayın sonunda ise, yapılacak ödeme 106 bin TL daha düşük olacak. Benzer şekilde, 250 bin TL kredi çeken bir tüketicinin aylık ödemesi 444 TL daha düşük olacak. 250 bin TL kredi çeken tüketicinin 120 ay sonra yapacağı ödeme de 53 bin 280 TL daha düşük olacak.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Ziraat Bankası'nın konut kredisi faizlerini indirmesine ilişkin, "Konut kredi faizlerinin inmeye başlamasıyla telefonlarımız daha çok çalmaya başladı. Böyle olursa 2018'de yine rekor kırabiliriz. 1 milyon 450 bin konut satışını yakalayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası'nın bu adımı atmasıyla hem sektörün hem de konuta ihtiyacı olan vatandaşın önündeki en büyük engelin aşılmış olacağını aktaran Elmas, bu adımı büyütmeleri gerektiğini, bunun için özel bankaların da bu girişime destek vermesi gerektiğini vurguladı. Elmas, kar topu misali bunu döndürerek yolları açmaları gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

  • "KONUTDER, diğer sektör ve finans kuruluşları ile tüm STK'lar elimizi taşın altına koymalıyız. Biz zaten sektör olarak her zaman tüm fedakarlıklara hazırız. Konut kredi faizlerinin inmeye başlamasıyla telefonlarımız daha çok çalmaya başladı. Dediğim gibi vatandaşımız avantajlı fırsatları değerlendirmek istiyor. Böyle olursa 2018'de yine rekor kırabiliriz. 1 milyon 450 bin konut satışını yakalayabiliriz.
  • Sektör olarak biz zaten her türlü fedakarlığı yapıyoruz ve devam edeceğiz. Özel bankaların da bu havayı motive edici adımlar atması gerekli. Özel bankaların da konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına çekmesi gerekli. KONUTDER olarak faiz indirimi ve konut sektörüne yönelik sunulan avantajların kısıtlı süreli değil kalıcı olmasından yanayız."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >