Myanmar’da yolcu uçağı ön lastikleri olmadan iniş yaptı

İtfaiye ekipleri kıvılcım saçan uçağa müdahale etti.
İtfaiye ekipleri kıvılcım saçan uçağa müdahale etti.

● Myanmar’da bir pilot kullandığı uçağı ön lastikleri olmadan havalanına indirmeyi başardı.

● Teknik bir arıza nedeniyle ön lastikleri açılmayan Myanmar Ulusal Hava Yollarına ait Embraer-190 model yolcu uçağında 89 yolcudan yaralanan olmadı.

● Başarılı inişin ardından yolcular uçağı acil iniş kapısından terkederken, uçağın pilotu ülkede büyük övgü aldı.

Myanmar'da Myanmar Ulusal Hava Yollarına ait Embraer-190 model yolcu uçağı, havalimanına sadece arka tekerlekleri üzerinde acil iniş yaptı. Olayda uçaktaki 89 yolcudan yaralanan olmadığı açıklandı.

İniş sırasında uçağın burnunun piste sürtündüğü ve etrafa kıvılcımlar saçtığı görüldü.

Mandalay Uluslararası Havaalanı sözcüsü Kyaw San Boeing ve Airbus'ın büyük uçaklarının geçici bir süre havalimanını kullanamayacağını belirtti.

Yolcular acil iniş kapısını kullandı.
Yolcular acil iniş kapısını kullandı.

Havayolu, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, UB103 uçuşunun Yangon'dan geldiğini ve pilotun, acil durum inişine karar vermeden önce personelin iniş takımının devreye girip girmediğini kontrol etmesi için hava trafik kontrol kulesinin etrafında iki kez uçtuğunu söyledi.

  • Açıklamada pilotun acil durum prosedürlerini takip ettiğini ve inişe başlamadan önce fazladan yakıt harcandığı belirtildi.

Reuters'ın paylaştığı videoda, inişten kısa bir süre sonra uçağın koltuklarının altından yükselen duman dikkati çekerken, yolculara uçaktan güvenli şekilde tahliye olmaları için talimatlar verildiği yolcuların acil çıkış kapısından iniş yaptıkları görünüyor.

Sosyal medyada paylaşılan videoda Embraer 190'ın İniş sırasında uçağın burnunun piste sürtündüğü ve etrafa kıvılcımlar saçtığı görülüyor.

Uçağı başarıyla indiren pilota büyük övgü

Myanmar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı Daimi Sekreteri Win Khant, olayın soruşturulmakta olduğunu belirterek, "Pilot çok iyi bir iş çıkardı." dedi.

Myanmar'da bir haftada ikinci tehlike

Myanmar'da Çarşamba günü, Biman Bangladeş Hava Yolları uçağı Yangon'daki sert rüzgarlar sırasında piste kayarak inmiş pilot dahil 17 kişi yaralanmıştı.

Bu yıl gerçekleşen uçak kazaları büyük infaile neden oldu

5 ayda iki kaza yapan uçak modeli Boeing 737 Max 8'e birçok ülke hava sahasını kapatmış, ABD menşeli Boeing, "737 Max" tipi uçaklarda kazaya "MCAS" adlı sistemdeki hatanın neden olduğunu belirterek, can kayıplarından dolayı özür dilemişti.

  • Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı, 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya'da ise Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra denize çakılmıştı.

189 kişinin yaşamını yitirdiği kaza, bu tip uçakların ilk kazası olarak tarihe geçmişti.

Etiyopya'daki son kazanın ardından aralarında Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da olduğu birçok ülke "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.

ABD menşeli Boeing şirketinde bir uçağın üretim aşaması.
ABD menşeli Boeing şirketinde bir uçağın üretim aşaması.

Özür dilemişti

"737 MAX kazalardaki can kayıplarından dolayı özür dileriz." ifadesini kullanan Muilenburg, hayatını kaybeden yolcuların ve kabin görevlilerinin ailelerine taziyelerini iletmişti.

Her iki kazanın da tam detaylarının ilgili hükümetlerin raporlarında ortaya konacağını vurgulayan Muilenburg sözlerine şöyle devam etmişti.

  • "Ancak Etiyopya Havayolları'na ait uçak kazasının ilk inceleme raporlarına göre, her iki kazada da MCAS olarak bilinen sistemin hatalı hücum açısı bilgisi alması sonucu aktivite olduğu aşikardır."

Geçtiğimiz hafta Rusya'daki uçak kazasında 41 kişi yaşamını yitirdi

Aeroflot'a ait bir uçağın geçtiğimiz Pazar günü Moskova'nın Sheremetyevo Havaalanı'na acil inişi sırasında alev alması sonucu 41 kişi hayatını kaybetmişti. Devam eden soruşturmada pilot hatası ihtimali üzerinde duruluyor.

33 yolcu ile 4 mürettebat kazadan sağ olarak kurtulmuştu. Yolcular yanan uçaktan çıkabilmek için acil çıkış kapılarındaki şişme kaydırakları kullanmıştı.

Boeing 737 uçağı ABD'de pistten çıkarak nehre sürüklendi

Geçtiğimiz hafta Boeing 737 tipi bir yolcu uçağı ABD'nin Florida eyaletindeki bir havalimanına iniş yaptıktan sonra pistten çıkarak nehre sürüklenmiş, can kaybının olmadığı olayda 2 kişi yaralanmıştı.

Uçakta 136 yolcu ve 7 mürettebat üyesi bulunuyordu. Nehre sürüklenen uçak batmadı ve can kaybı yaşanmadı.

Uçuşta olduğu bildirilen Cheryl Bormann, CNN sunucusuna Don Lemon'a uçağın fırtına sırasında indiğini ve sonra "zıpladığını" söylemişti. Bormann, o anları şöyle anlattı:

  • "Her şey korkunçtu; ama sakinleştiğimiz herkes ... herkes birbirine yardım etti. Suya inmiştik. Nerede olduğumuzu anlamadık, nehir mi okyanus mu anlaşılmıyordu."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >