Pençe Harekatı'nın anahtarı Ankara'daki iftarda gizli

ATAK helikopterlerinin de görev aldığı harekatın başarıyla devam ettiği bildirildi.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya yönelik dün başlattığı ve 'Pençe' adını verdiği harekat kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri havadan ve karadan bölgeye operasyon düzenliyor. Harekata ilişkin diplomatik süreç titizlikle sürdürülürken, bir hafta öncesinde Ankara'ya yapılan resmi ziyaret öne çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Abdulmehdi'yi Ankara'daki iftar programında ağırlamış ve bölgesel konuları görüşmüştü. Abdulmehdi, terör tehditleri için de 'Türkiye ile birbirimizden bağımsız ve kopuk değiliz' mesajı vermişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, dün öğleden sonra Irak'ın kuzeyinde Hakurk bölgesinde terör örgütü PKK'ya yönelik hedefleri ateş altına aldı. Fırtına obüslerinin de kullanıldığı ateş destek vasıtalarıyla yapılan atışların ardından bölgeye hava harekatı düzenlendi. Çeşitli kentlerdeki ana jet üs komutanlıklarından kalkan 10’dan fazla savaş uçağı, belirlenen hedeflere bomba yağdırdı. Hava harekatında tanker uçaklar da görev aldı. Operasyonda, SİHA ve İHA’lar da aktif olarak kullanıldı.

Karadan sürdürülen harekata 'Pençe' adı verildi.

Pençe Harekatı öncesinde diplomaside yaşanan gelişmeler de operasyonun başlamasıyla birlikte yeniden dikkatleri çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak'ı ziyaret etmiş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi Ankara'da ağırlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Abdulmehdi’yi 15 Mayıs'ta Ankara’da resmi törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Abdulmehdi’yi 15 Mayıs'ta Ankara’da resmi törenle karşıladı.

Başbakan 'Türkiye-Irak' gündemiyle ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Mayıs tarihinde Ankara’ya gelen Irak Başbakanı Abdulmehdi ile Külliye’de görüştü; birlikte iftar yaptı. Görüşmelerinde, Türkiye ve Irak ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini ve bölgesel gelişmeleri de ele alma fırsatı bulduklarını dile getiren Erdoğan, "Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrar ve güvenliğin sağlanması Irak siyasetimizin temelini oluşturuyor. Irak'ın zenginliği olan tüm etnik ve dini gruplar Türk halkının dostudur, kardeşidir. Irak'ın uluslararası toplumla ilişkilerini geliştirme yönünde son dönemde attığı adımları memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bölgesel rolünü yeniden üstlenmesiyle Irak'ın barış ve istikrara daha önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

"Güvenlik tehdidini kabul etmeyiz"

Irak Başbakanı Abdulmehdi ise Türkiye'nin sınır güvenliğine ilişkin gündem maddesine işaret ederek, şu açıklamayı yapmıştı:

"Hiçbir şekilde Türkiye topraklarına Irak’tan bir güvenlik tehdidi oluşmasını kabul etmeyiz. Bazen gelişmeler doğal olmayan çözümleri de beraberinde getirmekte. Bizler artık olması gereken çözümlerle meselelere yaklaşacağız.

Irak’ın maruz kalacağı her hangi bir tehdit veya tehlike aynı zamanda Türkiye’yi de tehdit edecektir.

Birbirimizden bağımsız ve kopuk değiliz. Düşmana karşı, bizi tehdit eden unsurlara karşı beraber mücadele etmekteyiz."


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gece boyunca Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi'nden, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte harekatı sevk ve idare etti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gece boyunca Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi'nden, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte harekatı sevk ve idare etti.

Çavuşoğlu'ndan 8 ayda iki ziyaret

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son 8 ay içerisinde ikinci kez Irak'ı ziyaret etti. Daha önceki Irak ziyaretini hükümet kurulmadan Ekim 2018’de gerçekleştiren Çavuşoğlu, 28-29 Nisan 2019 tarihlerinde Bağdat, Basra ve Erbil’i kapsayan geniş kapsamlı bir ziyaret yaptı. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin oğlu ve yeni dönem için başbakan adayı olan Mesrur Barzani, mevcut IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Basra Valisi Esad İdani ve Basralı aşiretlerin yanı sıra hem Bağdat hem de Erbil’de Türkmen milletvekilleri ve yetkilileri ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Irak ziyaretindeki temasların niteliği ve görüşmelerden alınan somut çıktılar, önümüzdeki süreçte Türkiye-Irak ilişkilerindeki gelişmenin yeni bir ivme kazanacağının işareti. Çavuşoğlu, Irak Başbakanı ile de görüştü.n
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Irak ziyaretindeki temasların niteliği ve görüşmelerden alınan somut çıktılar, önümüzdeki süreçte Türkiye-Irak ilişkilerindeki gelişmenin yeni bir ivme kazanacağının işareti. Çavuşoğlu, Irak Başbakanı ile de görüştü.n

Ateş destek vasıtaları ve savaş uçaklarınca yapılan atışlarla teröristlerce kullanılan mağara, sığınak, barınak ve mühimmat depoları tam isabetle vuruldu. Bölgede, mühimmat depolarında büyük patlamalar yaşandı.

Komandolar bölgede

Saat 20.00'yi gösterdiğinde ise kara harekatı için düğmeye basıldı. Özel eğitimli komandolar, helikopterle belirlenen güvenli alanlara indirildi. Gece harekat yapacak şekilde donanıma sahip uzman erbaşlardan oluşan komandolar, hedeflerin imhasına yönelik sızma harekatı gerçekleştirdi. ATAK helikopterlerinin de görev aldığı harekatın başarıyla devam ettiği bildirildi.

  • Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama
  • Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuşa ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:"Pençe Operasyon Planı çerçevesinde, 27 Mayıs 2019 öğleden sonra Kara Kuvvetleri topçu bataryaları ve Hava Kuvvetlerimizin atışlarını müteakip saat 20.00’de Irak kuzeyinde teröristlerin yuvalandığı bölgelere karşı komando tugaylarımızla bir harekât başlatılmıştır. Operasyon, ATAK helikopterlerimizin de desteğinde planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu harekât ile Hakurk bölgesindeki terör örgütünce kullanılan mağara ve sığınakların imha edilmesi ve teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >