Projeler Sultanı 2. Abdülhamid Han

30 yıl Osmanlı İmparatorluğu'na hükmeden Padişah 2. Abdülhamid Han'ın sadece siyasi zekası değil yaptığı projeler de günümüzü etkilemeye devam ediyor.

Sultan 2. Abdülhamid Han 21 Eylül 1842 tarihinde İstanbul'da doğdu. Çocukluğundan itibaren özel ilgiyle yetiştirilen Abdülhamid Han, 5. Murat tahttan indirilince kendisi padişah oldu. 31 Ağustos 1876 yılında padişahlığını ilan eden Abdülhamid Han, tam 30 yıl hayatını Osmanlının bekası için harcamaktan kaçınmadı. Gerek siyasi zekası, gerekse de projeleriyle Abdülhamid Han günümüzü etkilemeye devam ediyor. Büyük projelerin sultanı tam 100 yıl önce vefat etti. Abdülhamid Han'ın projelerini sizler için listeledik.

Sakarya-Sapanca-Marmara Kanal Projeleri
Ulaşım ve taşımacılık, tarih boyunca insanoğlu için her zaman halledilmesi gereken önemli bir mesele oldu. Sakarya Nehri'ni Sapanca Gölü'ne, Sapanca Gölü'nü de İzmit Körfezi'ne bağlayarak Marmara ve Karadeniz'in birleştirilmesi projesi Abdülhamid Han'ın en büyük projelerinden birisi olmasına karşın var olan siyasi ve sosyal durum nedeniyle gerçekleştirilememiştir.
Sakarya-Sapanca-Marmara Kanal Projeleri Ulaşım ve taşımacılık, tarih boyunca insanoğlu için her zaman halledilmesi gereken önemli bir mesele oldu. Sakarya Nehri'ni Sapanca Gölü'ne, Sapanca Gölü'nü de İzmit Körfezi'ne bağlayarak Marmara ve Karadeniz'in birleştirilmesi projesi Abdülhamid Han'ın en büyük projelerinden birisi olmasına karşın var olan siyasi ve sosyal durum nedeniyle gerçekleştirilememiştir.
Konya Ovası Sulama Projesi
Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e akan suyu Konya Ovası ile buluşturmayı amaçlayan Sultan Abdülhamid bu projesini hayata geçiremese de onun bu vizyoner projesi 100 yıl sonra gerçek oldu. 2017 yılında açılan Mavi Tünel'le Abdülhamid Han'ın projesi hayata geçirildi.
Konya Ovası Sulama Projesi Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e akan suyu Konya Ovası ile buluşturmayı amaçlayan Sultan Abdülhamid bu projesini hayata geçiremese de onun bu vizyoner projesi 100 yıl sonra gerçek oldu. 2017 yılında açılan Mavi Tünel'le Abdülhamid Han'ın projesi hayata geçirildi.
Hicaz Demiryolu Projesi
Hicaz Demiryolu, II. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen, Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'dan başlayan demiryolları projesidir. Bu projenin bir kısmı yaptırılmasına rağmen imparatorluğun içinde bulunduğu şartlardan dolayı tamamlanamamıştır.
Hicaz Demiryolu Projesi Hicaz Demiryolu, II. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen, Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'dan başlayan demiryolları projesidir. Bu projenin bir kısmı yaptırılmasına rağmen imparatorluğun içinde bulunduğu şartlardan dolayı tamamlanamamıştır.
Hamidiye Köprüsü
2. Abdülhamid, boğazdan geçişlerin kolaylaşması için bir köprü projesi çizdirdi. Fransız bir mimara çizdirdiği proje gerçekleşmese de onlarca yıl sonra boğaz tam 3 köprüyle birbirine bağlandı.
Hamidiye Köprüsü 2. Abdülhamid, boğazdan geçişlerin kolaylaşması için bir köprü projesi çizdirdi. Fransız bir mimara çizdirdiği proje gerçekleşmese de onlarca yıl sonra boğaz tam 3 köprüyle birbirine bağlandı.
Tüp geçit projesi
1892 yılında Abdülhamid Han'ın çizimlerini yaptırdığı tüp geçit projesi 2016 yılında gerçekleştirilebildi.
Tüp geçit projesi 1892 yılında Abdülhamid Han'ın çizimlerini yaptırdığı tüp geçit projesi 2016 yılında gerçekleştirilebildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >