Sandık başında fotoğraf çektiniz mi?

Türkiye sandık başında
Türkiye sandık başında

31 Mart mahalli seçimleri için sandık başında oy kullanma işlemine devam eden Türkiye'nin konuşulan konusu oy pusulalarının sosyal medyadan paylaşılması oldu. Peki, YSK'nın 'oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler' başlığı altında yayımladığı listede oy kullandığınız pusulayı sosyal medya hesabınızdan paylaşmak yasak mı? Birlikte bakalım...

Yüksek Seçim Kurulu’ndan ( YSK) 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanacak olan seçmenlere yönelik bilgilendirme gelmişti.

Oy kullanırken kabine cep telefonuyla girebilir miyiz?
Oy kullanırken kabine cep telefonuyla girebilir miyiz?

Oy pusulasının fotoğrafını çekmek yasak mı?

31 Mart yerel seçimleri öncesi Kurum’dan e-devlet’te e-posta adrese kayıtlı olan seçmenlere, “Oy Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler” başlığıyla gönderilen e-postada, “önemli” ibaresiyle şu ifadelere yer verildi:

“Önemli : Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir."

Türkiye sandık başında
Türkiye sandık başında

2014'te yasaklandı

Seçmenlerin oy verme işlemi sırasında cep telefonu kullanımı ile düzenleme, daha önce 2014 yılındaki yerel seçimler öncesi de gündeme gelmişti. YSK’nın o yıl aldığı kararla, “298 sayılı Kanun’un 92. maddesinin son fıkrası ile Kurulumuzun 8/1/2014 tarih ve 2014/23 sayılı kararı eki 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Örnek: 138 sayılı Genelge’nin 34. maddesinin “Oy verme işlemi” başlıklı (B) maddesinin (2) numaralı bendi uyarınca cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaklanmış olduğundan, bu tür cihazlarla kapalı oy verme yerine girilemeyeceğine, bu tür cihazları kullanmakta direnen kişilere oy kullandırılamayacağına ve buna ilişkin her türlü tedbiri almaya 298 sayılı Kanun’un 82. maddesine göre sandık kurulu ve ilçe seçim kurulu başkanlarının yetkili olduğuna” oybirliği ile karar verilmişti.

Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'te 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için saat 07.00 itibarıyla oy kullanma işlemi sürüyor.
Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'te 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için saat 07.00 itibarıyla oy kullanma işlemi sürüyor.

YSK seçimlerde nelerin yasak olduğunu nelerin olmadığını açıklamıştı. Bu konuda en çok merak edilenlerin başında ise oy pusulasının fotoğrafını çekmenin cezası olup olmadığı konusu.

Oy kullanırken özçekim yapmanın cezası ne kadar?

7 Haziran seçimlerinden sonra yapılan açıklamada Kabahatlar Kanunu’nu ihlal ederek oy kullanma kabininde özçekim yaparak bunu seçim yasakları bitmeden sosyal medyada paylaşan 29 kişiye para cezası verilmişti.

Oy pusulasıyla özçekim yaparak bu görüntüleri sosyal medyada paylaşan 29 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştı. Kabahatlar Kanunu'nu ihlal etme gerekçesiyle söz konusu 29 kişiye 250'şer TL ceza uygulanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >