'Sarı yelekliler'in 17 günlük bilançosu

Fransa'da akaryakıt zammı protestoları devam ediyor.
Fransa'da akaryakıt zammı protestoları devam ediyor.

17 Kasım'da akaryakıt zamlarını protesto etmek amacıyla Fransa'da başlayan gösteriler, Belçika ve Hollanda'ya da sıçramıştı. 17 gündür devam eden protestoların bilançosu açıklandı. 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi olmak üzere bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da 17 gündür devam eden protestolarına ilişkin, Fransa İçişleri Bakanlığından açıklama geldi. Dün ülke genelinde düzenlenen akaryakıt zammı protestolarına 136 bin kişinin katıldığı, çıkan olaylarda 263 kişinin yaralandığı ve 630 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Son rakamlar açıklandı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün ülke çapında gerçekleşen akaryakıt zamları protestolarına ilişkin son rakamlar paylaşıldı.

Açıklamada, başkent Paris'te 10 bin olmak üzere ülke genelinde gösterilere 136 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Dün çıkan olaylarda 630 kişi gözaltına alındı

  • Gösterilerde çıkan olaylarda 81'i polis 263 kişinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, 378'i Paris'te olmak üzere ülkede toplamda 630 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Fransa'daki gösterilerde arabalar ateşe verildi.
Fransa'daki gösterilerde arabalar ateşe verildi.

Bu arada, Adalet Bakanı Nicole Belloubet, düzenlediği basın toplantısında, dün gözaltına alınanların yaklaşık 3'te 2'sinin yargılanacağını açıkladı.

2 kişi hayatını kaybetti

Dünkü gösterilerle beraber 17 Kasım'dan bu yana çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.

Protestocular ne istiyor?

Ülke genelinde "sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, 17 Kasım'dan bu yana hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto etmek için sokaklara dökülüyor. Protestolar, Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüştü.

Sarı yelekliler Paris'i birbirine kattı.
Sarı yelekliler Paris'i birbirine kattı.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan başta akaryakıt vergilerini düşürmesini ve yaşamlarını rahatlatacak ekonomik düzenlemeler yapmasını talep ediyor.

Göstericilere müdahale ediliyor

Eylemciler, dün sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanmıştı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Göstericiler, Paris'in caddelerinde çok sayıda araç ve çöp bidonunu ateşe vermiş, polislere taş ve şişe fırlatmıştı. Paris sokaklarında sık aralıklarla ses bombaları duyulmuştu.

Göstericilerde şuana kadar 1043 kişi yaralandı.
Göstericilerde şuana kadar 1043 kişi yaralandı.

"Macron istifa"

Polisle eylemciler arasında Champs-Elysees Caddesi'nin çevresinde zaman zaman çatışma çıkmıştı. Eylemciler, gösteride "Macron istifa" sloganları atmış ve birçok binanın üzerinde Macron karşıtı yazılar yazmıştı.

Protesto nedeniyle dün Champs-Elysees Caddesi'nin çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza kepenk indirmiş, ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de cadde ve yollar kapatılmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >