"Satılık 4 çocuk" fotoğrafının yürek burkan hikayesi

'Satılık 4 çocuk' 1948 Chicago
'Satılık 4 çocuk' 1948 Chicago

Tarihler 1948’i gösterirken, ABD Büyük Buhran’ın yaralarını sarmaya çalışıyordu. Indiana’da çekilen bir fotoğraf buhranın boyutlarını gözler önüne serdi. Bir aile evlerinin bahçesine ‘satılık 4 çocuk’ yazılı bir tabela asmış ve uzun süre hafızalarda yerini koruyacak bir fotoğraf ortaya çıkmıştı. İşte o fotoğrafın hikayesi.

1929 Büyük Buhran temelde ABD'de borsanın çöküşüne ithaf edilse de; o yıllarda yeryüzündeki ekonomik koşullara, krizin büyüklüğü ve etkisine bakıldığında Büyük Dünya Bunalımı adını almayı sonuna kadar hak etmiştir.

Bunalım dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına, yeryüzündeki toplam üretimin %42 oranında ve dünya ticaretinin de %65 oranında azalmasına neden olmuştur. 1929 yılına kadar dünyada oluşan diğer krizlere bakıldığında dünya ticaretinin en fazla %7 oranında düştüğü düşünülürse 1929 bunalımının ne derece etkili olduğu tahmin edilebilir.

  • Büyük Buhran sayısız işsiz, açlık ve sefilliği beraberinde getirmiştir. Öyle ki dünyanın en büyük ekonomik krizi olan Büyük Buhran’ın etkileri çok uzun süre devam etmiştir.

Tarihler 1948’i gösterirken, ABD Büyük Buhran’ın yaralarını henüz saramamıştı. Indiana’da çekilen bir fotoğraf buhranın boyutlarını gözler önüne sermekteydi. Bir aile evlerinin bahçesine ‘satılık 4 çocuk’ yazılı bir tabela asmış ve uzun süre hafızalarda yerini koruyacak bir fotoğraf ortaya çıkmıştı.

Üstte: Lana (6), Rae (5), Aşağıda: Milton (4) ve Sue Ellen (2)
Üstte: Lana (6), Rae (5), Aşağıda: Milton (4) ve Sue Ellen (2)
Fotoğraf Bettmann / CORBIS


ABD’nin Indiana eyaletinde çekilen bu fotoğrafta, 4 çocuk evlerinin basamaklarında otururken görünüyor ve hamile anneleri fotoğrafçıdan yüzünü gizliyor. İşsiz babaları ve eşi dört çocuğunu satmaya karar verir ve yürekleri sızlatan bu fotoğraf meydana gelir.

Gazete manşetlerinde yer alan bu fotoğraf yüzünden yalancılıkla suçlanan aile ne yazık ki çocukları satma konusunda ciddiydiler. İki yıl içinde fotoğrafta olan 4 çocuk ve o sırada annesinin karnında olan bebek farklı kişilere satılır.

2013 yılında çekilen fotoğrafta bir araya gelen iki kız kardeşten Sue ve Rae, çocukluklarından kalan tek hatıra olan elbiseyle poz verirken görünüyor.
2013 yılında çekilen fotoğrafta bir araya gelen iki kız kardeşten Sue ve Rae, çocukluklarından kalan tek hatıra olan elbiseyle poz verirken görünüyor.

Rae ve erkek kardeşi Milton, 27 Ağustos 1950'de Zoeteman ailesine satıldı. İsimleri Beverly ve Kenneth olarak değiştirildi. Hayat onlar için iyi gitmiyordu, çünkü yeni ailesi onları ahırda zincirle bağlayıp tarlada uzun saatler boyunca çalıştırıyorlardı. Milton, onu satın alan babasının onu “köle” olarak adlandırdığını hatırlıyor, o zamanlar bunu kabul ettiğini belirten Milton, sebebini ise anlamını bilmemesine bağlıyor.

Fotoğrafın çekildiği tarihte annesinin karnında olan David, Rae ve Milton'ın kaldıkları bölgeye birkaç kilometre uzaklıkta oturan Harry ve Luella McDaniel ailesine evlatlık olarak verildi. David’i evlat edinen ailenin sıkı fakat sevgi dolu olduğunu söyleyen David, kardeşlerini görmek için bisikletiyle onların yanına gittiğini hatırlıyor. Rae, henüz 17 yaşındayken yaşadığı travmaya daha fazla dayanamayarak evden ayrıldı.

RaeAnn Mills (solda) ve kardeşi Milton (sağda) Zoeteman ailesine satıldı.
RaeAnn Mills (solda) ve kardeşi Milton (sağda) Zoeteman ailesine satıldı.

"Cehennemde yanması gerekiyor"

İki kardeş, Lana ve Sue Ellen isimli kardeşlerinin ne olduğunu bilmiyordu fakat yıllar sonra sosyal medya aracılığıyla onlarla yeniden bağlantı kurdular. Lana, 1998 yılında kanserden hayatını kaybetmişti. Sue Ellen Chalifoux hala yaşıyordu ve biyolojik annesi hakkında: “Cehennemde yanması gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Biyolojik anne, beş çocuğunu sattıktan sonra yeniden evlendi ve dört kızı daha oldu. Çocuklarını sattığından dolayı çok pişman olduğunu dile getiren anne bunun bir hata olduğunu kabul ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >