'Seçmen kayıtları siliniyor' iddiaları doğru mu?

23 Haziran’da yapılacak seçimlerde 31 Mart’taki seçmen listeleri geçerli olacak.
23 Haziran’da yapılacak seçimlerde 31 Mart’taki seçmen listeleri geçerli olacak.

● İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran'da yenilenme kararı alınmasının ardından bazı vatandaşlar kayıtlarının silindiğini ya da tanımadıkları kişilerin hanelerinde kayıtlı olduklarını iddia etti.

● Son olarak oyuncu Elçin Sangu sosyal medya hesabından 'adresinin silindiğini' öne sürdü. Sangu'nun bu iddiasına ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Twitter hesabından cevap vererek Elçin Sangu'nun 29 Mart'ta elektronik imza kullanılarak adres değişikliği yaptığının belirlendiğini açıkladı.

● CHP’nin YSK’daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, seçmenlerin e-devlette kayıtlarını göremeseler dahi bir şey yapmalarına gerek olmadığını, kayıtların siyasi partiler tarafından kontrol edilip gereğinin yapılacağını açıklamıştı.

● 23 Haziran’da yapılacak seçimin 'yenileme seçimi olmasından' dolayı 31 Mart’taki seçmen listelerinin geçerli olacağı öğrenildi.

31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçiminin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesi nedeniyle yenileme seçimi 23 Haziran 2019'da yapılacak.

23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimleri öncesinde sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri de 'vatandaşların adres kayıtları siliniyor' iddiası oldu.

İstanbul'da vatandaşlar 23 Haziran'da Büyükşehir Belediye Başkanını belirlemek için sandığa gidecek.
İstanbul'da vatandaşlar 23 Haziran'da Büyükşehir Belediye Başkanını belirlemek için sandığa gidecek.

'Adres kayıtları siliniyor'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin 23 Haziran'da yenilenme kararı alınmasının ardından bazı vatandaşlar kayıtlarının silindiğini ya da tanımadıkları kişilerin hanelerinde kayıtlı olduklarını iddia etti.

Sosyal medyada kaynağı belirsiz birçok mesajın ardından son olarak oyuncu Elçin Sangu böyle bir iddia ortaya attı.

Twitter hesabından yazan Elçin Sangu, "Herkes adreslerini kontrol etsin. Mesela şu an geçen seçimde aynı adreste olmama rağmen bugün yaptığım kontrol sonucu adresimde yokum" ifadelerini kullanmıştı.

Sangu'nun bu paylaşımına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi.

Müdürlük Sangu''nun iddiasına, "29.03.2019 tarihinde elektronik imza ile adres değişikliği yaptığınız anlaşılmış olup, adres kayıtlarınızda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ayrıca adres bilgilerinizi https://adres.nvi.gov.tr üzerinden de kontrol edebilirsiniz." ifadeleriyle cevap verdi.

Ekşi Sözlük'te yazıldı

İddia sahibi ise Ekşi Sözlük yazarı. @einhander kullanıcı ismiyle yazan kişi, “8 senedir İstanbul’da aynı adreste ikamet ediyorum, ve burada yıllardır oy kullanırım. Bugün adres kaydının silindiğini ve herkesin kontrol etmesi gerektiğini belirten bir tweet gördüm. E-devletten kontrol etmeye çalıştığımda seçmen kaydımın bulunmadığı uyarısıyla karşılaştım. Ardından www.ysk.gov.tr ve nvi.gov.tr sitelerinden baktığımda da adres kaydımın bulunmadığını gördüm. Ardından muhtarı aradım ve o da kaydımın silinmiş olduğunu söyledi. Yarın sabah ilk iş nüfus müdürlüğüne gideceğim. Siz de kontrol edin ve bu durumu çevrenize duyurun.'' ifadelerini kullanmıştı.

Emin Çapa da iddia etti

Twitter hesabından YSK seçmen kütüğündeki durumunun görselini paylaşan gazeteci Emin Çapa, eşinin ve kendisinin seçmen kaydının silindiğini öne sürmüştü.

Seçmen kaydı görünmezse ne yapılmalı?

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerini yenileme kararının ardından vatandaşların seçmen kayıtlarını bulamadıklarına ilişkin sosyal medya paylaşımlarına CHP’den açıklama geldi.

Sözcü’de yer alan habere göre CHP’nin YSK’daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, seçmenlerin e-devlette kayıtlarını göremeseler dahi bir şey yapmalarına gerek olmadığını, kayıtların siyasi partiler tarafından kontrol edilip gereğinin yapılacağını söyledi.

31 Mart'taki listeler geçerli

Yakupoğlu, 23 Haziran’da yapılacak seçimin “yeni bir seçim olmadığını”, “yenileme seçimi olduğunu” belirterek, 31 Mart’taki seçmen listelerinin geçerli olacağını vurguladı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >