Seyahat planı yapanlar buraya: Vize nereden ve nasıl alınır?

Arşiv
Arşiv

Tatilciler gelecek yıl için seyahat planlarını yapmaya başladı. Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak ve tatilini yurt dışında geçirecek vatandaşlar ise Vize nedir? Vize nereden nasıl alınır? Sorularına cevap arıyor. Ülkeniz dışında bir ülkeye gerçekleştireceğiniz seyahat öncesinde pasaportunuza işlenen, 'bu kişi bizim ülkemize giriş yapabilir' yetkisine vize denirken, vize ilgili tüm merak edilenler bu haberde.

Erken rezervasyon fırsatlarını yakından takip eden ve yurt dışı tatil planları yapan vatandaşların aklındaki sorulardan biri de Vize nedir? Vize nereden nasıl yapılır? Sorusu oldu.

Türkiye vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler bulunurken, Avrupa’daki birçok ülke Schengen bölgesine dahil olduğu için bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının bu ülkelerde seyahat etmek istemeleri halinde vize alma zorunluluğu bulunuyor.

Vize nedir? Vize nereden nasıl alınır?

Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini ve kabul edildiği takdirde girebileceğini gösteren bir nevi kayıttır.

Erken tatil planları yapanlar Vize nedir? Sorusunun yanıtını arıyor.
Erken tatil planları yapanlar Vize nedir? Sorusunun yanıtını arıyor.

Vize nereden alınır?

Vizeler, seyahat edilecek ülkenin

  • 1. Büyükelçiliğin Konsolosluk bölümünden,
  • 2. Başkonsolosluğundan,
  • 3. Veya konsolosluğundan alınır.
  • 4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.
Vize özetle, 'bu kişi bizim ülkemize giriş yapabilir' demektir.
Vize özetle, 'bu kişi bizim ülkemize giriş yapabilir' demektir.

Vize alırken hangi belgeler istenir?

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir.

Bu nedenlerden dolayı gitmek istediğiniz ülkenin gerekli kurumlarıyla iletişim kurmanız gerekmektedir.

Vize başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır.

Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır.

En az 1 yıl geçerliliği olmalı

Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.

Vize her ülke için aynı kriterlere sahip değildir. Bazı ülkeler arasındaki seyahatlerde vize istenmemektedir.
Vize her ülke için aynı kriterlere sahip değildir. Bazı ülkeler arasındaki seyahatlerde vize istenmemektedir.

Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir. Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur. Vize bir egemenlik hakkıdır. Bu nedenle başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz. Mülakat sırasında, yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.

  • Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.
  • Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.

İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür.

Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.

Vize başvurusu yapmanız, kesin kabul edileceğiniz anlamına gelmez.
Vize başvurusu yapmanız, kesin kabul edileceğiniz anlamına gelmez.

Vize başvuru ücreti ne kadardır?

  • Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi almanızda yarar vardır.

Gidilecek ülkenin hangi temsilciliğinden vize alabilirim?

Uluslararası kural; vize başvurunuzu daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır.

Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden öğrenmenizde yarar vardır.

Vize almış olsanız dahi, herhangi bir sebep nedeniyle gitmiş olduğunuz ülkeye alınmama ihtimalinizi göz önünde bulundurmalısınız.
Vize almış olsanız dahi, herhangi bir sebep nedeniyle gitmiş olduğunuz ülkeye alınmama ihtimalinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Kimlere vize verilmez?

Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır.

Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >