Sürekli biten bataryalardan kurtuluyoruz: Bilim insanlarından süper teknoloji

Şarjınızın sürekli azalması ya da bitmesi sizin de canınızı sıkıyor değil mi? Artık onlardan kurtulmanın zamanı geldi. Bilim insanları bizi bu dertten kurtaracak süper-kapasitörler geliştirdi.

Akıllı telefon çağındayız ve en büyük problemlerimizden biri de pilimizin ömrünün yetersiz olması ya da bizi bir anda yarı yolda bırakması. Artık bu tarz problemlerden hepimize gına geldi. Ancak size iyi bir haberimiz var; yüksek enerji yoğunluğuna sahip süper-kapasitörler yakında bataryaları tahttan indirecek.

Bristol Üniversitesi ve Augmented Optics'in birlikte yaptığı çalışmayla normal bir pilden binlerce kez daha güçlü süper kapasitörlerin üretimine yol açabilecek yeni malzemeler keşfedildi. Bu süper kapasitörlerin telefonlarda, tabletlerde, hatta dizüstü bilgisayarlarda kullanılması, bu cihazların saniyeler içinde şarj edilmesi anlamına geliyor. Sadece mobil cihazlarda değil, enerji endüstrisinde ve elektrikli uçak ve otomobil teknolojisinde de kullanılabilmesi mümkün olan teknoloji, ulaşım sektöründe de çığır açabilir.

Son derece umut verici
Augmented Optics ve bağlı kuruluşu Supercapacitor Materials'ın Genel Müdürü Jim Heathcote konuyla ilgili "Yeni polimerlerin test sonuçları, çok yüksek yoğunluklu süper kapasitörlerin çok yakın bir zamanda kurulabileceğini gösteriyor" diyor ve ekliyor: "Artık polimerlerimizi tedarik etmek ve bu ultra yüksek enerji yoğunluklu depolama aygıtlarını inşa etmek için aktif olarak ticari ortaklar arıyoruz." şeklinde bir açıklama yaptı. Tabii ki bu, üretilen ilk prototip ve ticari olarak kullanılması için katedilmesi gereken daha çok yol var. Ancak bu bile gelecek açısından son derece umut verici bir haber.











Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >