'Tanzim' araştırmasından 'ittifak' tablosu: 'Cumhur' memnun, 'Millet' karşı

Tanzim satış ile ilgili vatandaş ne düşünüyor?
Tanzim satış ile ilgili vatandaş ne düşünüyor?

Son günlerde Türkiye'nin gündemini yakından ilgilendiren 'tanzim satış'ın hayata geçirilmesiyle sebze ve meyve fiyatlarındaki yükselişte belirgin bir düşüş gözlemlenirken, Arkitekt araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen tanzim araştırmasıyla tartışmalar da son bulmuş oldu. Araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 98'inin tanzim satıştan haberi varken yüzde 50,5'i tanzim satışların fiyatların düşmesinde etkili olduğunu düşünüyor. Araştırmada, Cumhur ittifakına oy verenlerin tanzim satışlardan memnun olduğu, Millet ittifakından yana oy kullananların ise tanzim satışlara karşı olduğu saptandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği tanzim satışları ilk olarak 11 Şubat'ta İstanbul ve Ankara'da başlatılmıştı.

Sebze ve meyve fiyatlarının manipüle edilmesiyle yükselen fiyatların düşürülmesi amaçlanmış ve bu bağlamda atılan adımların raflardaki fiyatlara yansıdığı gözlemlenmişti.

Arkitekt, 19-22 Şubat tarihlerinde, 1910 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 'Tanzim Satış Araştırması' ile vatandaşın 'tanzim satış'la ilgili balkış açısı keskin bir sonuçla çözümlenmiş oldu. CAWİ tekniğiyle konunun tüm yönlerinin ele alındığı ankette, katılımcıların tavırları da net bir şekilde ortaya koyuldu.

Enflasyonla topyekûn mücadele adına başlatılan sebze ve meyve tanzim satışlarından haberdar mısınız?

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla hayata geçirilen 'tanzim satış'tan haberiniz var mı sorusuna yanıt arandı. Katılımcıların yüzde 98'i haberim var seçeneğini seçerken yüzde 2'lik kısım ise tanzim satıştan haberi olmadığını belirtti.

*Demografik Bilgiler ve 24 Haziran Genel Seçim Oy Tercihi (Analiz)

Kadınların yüzde 99,4'ü tanzim satışlardan 'haberim var' derken, bu oran erkeklerde yüzde 97,8 olarak tespit edildi. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 99,8'i, CHP'ye oy veren yüzde 97,6'sı, MHP'ye oy veren yüzde 99,2'si tanzim satıştan haberi olduğunu söyledi.

Tanzim satış noktalarından satın aldığınız ürünleri kaliteli buluyor musunuz?

Ankete katılan 1910 kişiye tanzim noktalarından aldıkları ürünlerin kalitesinden memnun olup olmadıkları soruldu. Tanzim noktalarından alışveriş yapanların yüzde 92,1'i memnun olduğunu söylerken, yüzde 7,9'u memnun kalmadığını açıkladı.

Sizce tanzim satışlar fiyatların düşmesi için etkili bir hamle mi?

Katılımcılara, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla kurulan tanzim noktalarının fiyatların düşmesinde etkili olup olmadığı soruldu. Yüzde 50,5'i fiyatların düşmesinde etkili oldu derken yüzde 49,5'i etkisi olmadığını iddia etti.

Tanzim satışlarının market ve pazar yerlerindeki yansımaları soruldu, katılımcıların yüzde 49,2'si fiyatların düştüğünü, yüzde 50,8'i ise düşmediğini belirtti.

Tanzim satış noktalarının Türkiye’deki tüm illerde olmasını destekler misiniz?

Katılımcılara, tanzim satışların tüm Türkiye'ye yayılması hakkında bir soru yöneltildi. Yüzde 65,9'u yayılmasını isterken, yüzde 34'1'i yayılmasını istemedi.

Tanzim satış noktalarının Türkiye’deki tüm illerde olmasını destekler misiniz?* Demografik Bilgiler ve 24 Haziran Genel Seçim Oy Tercihi (Analiz)

Tüm Türkiye'ye yayılması konusunda AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 96'sı evet derken, CHP'ye oy verenlerin yüzde 62,2'si tanzim satışın tüm illerde olmasını desteklemeyeceğini söyledi. 24 Haziran seçimlerinde katılımcıların oy verdikleri partilere göre oranları şöyle sıralandı;

Tanzim satış noktalarından kısıtlı miktarlarda ürün satın alınabilmesini destekliyor musunuz?

1910 katılımcıya tanzim noktalarındaki kısıtlı miktarda ürün satın alınabilmesini destekleyip desteklemediği soruldu. Yüzde 41,7'si desteklediğini belirtirken, yüzde 58'3'ü desteklemediğini söyledi.

Sizce tanzim satış noktalarında sebze ve meyvelerin yanı sıra temizlik ürünleri vb. başka ürünlerde satılmalı mı?

Ankete katılanlara 'tanzim satış noktalarında farklı ürünler de satılmalı mı?' sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 65,6'sı evet derken, yüzde 34,4'ü hayır dedi.

Tanzim satış noktalarında temizlik ürünleri vb. başka ürünlerde satılmaya başlanırsa satın alır mısınız?

Sebze ve meyve haricinde farklı bir ürünün tanzim noktasında satışa sunulması durumunda yüzde 63,3'ü satıl alacağını söylerken, yüzde 36,7'si satın almayacağını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >