Trump hükümeti kapattı, gönüllü Müslümanlar çöpleri topladı

Müslüman gençler gönüllü olarak çöpleri topladı.
Müslüman gençler gönüllü olarak çöpleri topladı.

ABD’de hükümetin kapatılmasının ardından 800 federal çalışanın bir kısmının ücretsiz izne çıkarılmasıyla birlikte bazı kamu hizmetleri durma noktasına geldi. Pensilvanya eyaletinin Philadelphia şehrindeki Müslüman gençler, turistlerin uğrak noktaları olan bölgelerdeki çöpleri toplarken, Meksika sınırına duvar örülmesi tartışmaları konusunda ABD Başkanı Donald Trump'tan yeni bir açıklama geldi.

ABD'de federal hükümet, Meksika sınırına örülen duvarın finansmanı nedeniyle yaşanan bütçe krizi sonucunda hükümetin kısmen kapanmasıyla federal çalışanların bir kısmı zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı, parklar ve turistlik alanlarda çöpler birikmeye başladı.

Müslüman gönüllüler hafta sonu boyunca Philadelphia şehrindeki çöpleri temizledi.
Müslüman gönüllüler hafta sonu boyunca Philadelphia şehrindeki çöpleri temizledi.

Sokakların kirlenmesine tepki gösteren Philadelphialı Müslüman gençler, şehrin turistik yerlerindeki çöpleri topladı.

50 farklı noktayı temizlendi

Basın mensuplarına konuşan Müslüman bir genç, "Hükümetin kapatılması ve olan bitenler talihsiz bir durum, ancak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Müslüman gençler, hafta sonu boyunca yaklaşık 50 farklı noktayı temizlediklerini açıkladı.
Müslüman gençler, hafta sonu boyunca yaklaşık 50 farklı noktayı temizlediklerini açıkladı.

Philadelphia Belediye Başkanı Jim Kenney gençlere teşekkür ederek şunları kaydetti:

  • "Gönüllüler, büyük bir iş çıkardılar. Trump, hükümeti kapatabilir, ancak Amerikalı Müslümanların sivil görev algısını kapatamaz"

Ne olmuştu?

Kongre ve Beyaz Saray yeni bir bütçe üzerinde anlaşamadığı için ödeneksiz kalan federal kamu kuruluşlarında çalışanlar, yeni bir bütçe yürürlüğe girene kadar ücretsiz çalışma veya izne çıkmak zorunda kaldı.

Trump’tan duvar için olağanüstü hal sinyali

Federal hükümetin kısmen kapanmasına ve 800 bin federal çalışanın etkilenmesine neden olan Meksika sınırına duvar örülmesi tartışmaları konusunda ABD Başkanı Donald Trump yeni bir açıklama yaptı.

Kongre’deki Demokratlar hükümetin işlemeye devam etmesi için gereken bütçe tasarısına duvar masrafının da eklenmesine karşı çıkıyor. Başkan Trump, gelecek günlerdeki gelişmelere göre olağanüstü hal ilan ederek duvarı yapabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

‘‘Bir duvar örmek zorundayız’’ diyen Trump; ancak bunun beton yerine çelikten olabileceğini kaydetti. Trump, Kongre’de üzerinde uzlaşı sağlanamayan bütçe tasarısının 5,6 milyar dolarının duvara ayrılması ısrarından geri adım atmayacağını da sözlerine ekledi.

Federal hükümet 22 Aralık’ta kapandı

Federal hükümetin büyük kısmı 22 Aralık’ta kapanmıştı. Trump, federal hükümetin işlemeye devam etmesini sağlayacak bütçe tasarısının 5,6 milyar dolarlık duvar maliyetini de içermesini istiyor. Trump’ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvarın toplam maliyetinin ise 23 milyar doları bulması bekleniyor.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mulvaney: Duvarın malzemesi değişebilir

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney de üçüncü haftasına giren hükümetin kapalılık durumunun daha uzun süre devam edebileceğini söyledi. Mulvaney, Başkan Trump ve Demokratlar arasında uzlaşı sağlanabilmesi için duvarın yapılması planlanan malzemenin değiştirilebileceğini kaydetti.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney
Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney

NBC televizyonunun ‘‘Meet the Press’’ programına katılan Mulvaney, Başkan’ın seçim kampanyası sırasında verdiği beton duvar sözü yerine duvarın çelik çit şeklinde yapılmasını kabul edebileceğini söyledi. Mulvaney şunları söyledi:

  • ‘‘Başkan bunu yapabilmek için beton duvardan vazgeçmek zorundaysa ve onun yerine çelik çit yapmak zorundaysa Demokratlar ‘Gördünüz mü artık duvar örmüyor’ diyebilir ve bu da doğru yönde ilerlememizi sağlayabilir’’

Mulvaney, yönetimin Kongre’deki Demokratlar’la Cumartesi günü yaptığı görüşmelerin teknik talepler nedeniyle çıkmaza girdiğini kaydetti.

Mulvaney, hükümetin kapalı kalması durumunu kastederek ‘‘Sanırım bu daha uzun süre devam edecek ve bunun kasten yapıldığını sanıyorum’’ dedi.

Demokratların iki tasarısı Temsilciler Meclisi'nden geçmişti

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Demokatlar duvar için ek bütçe ayrılmadan hükümetin açılmasını sağlayacak iki tasarıyı bu hafta meclisten geçirmişti.

Mulvaney, diğer Cumhuriyetçiler’in Trump’ı uzlaşmacı olmaktan alıkoyanın siyasi nedenler olduğu yönündeki iddialarınıysa reddetti. Mulvaney, ‘‘Başkan bu konuyu çözmek istiyor. Bu nedenle iki haftadır toplantılar yapıyoruz. Bu yüzden dün Başkan Yardımcısı ve ekibiyle saatlerce görüştük ve Başkan birkaç gün önce liderlerle görüştü’’ diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >