Trump: Ulusal Acil Durum ilanı gündemimde yok

Donald Trump
Donald Trump

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesi için gerekli bütçeyi sağlamak amacıyla Ulusal Acil Durum ilan etmeyeceğini söylerken federal hükümetin üç haftadır kısmen kapalı olmasının ülke ekonomisinde milyarlarca dolar kayba neden olduğu belirtiliyor. ‘Hükümetin kapanması hangi sektörü nasıl etkiledi?’ sorusunu cevaplandırdık.

Beyaz Saray’da sınır güvenliği konusundaki bir toplantıda konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar inşası için istediği bütçeyi çıkarmak ve kısmen kapanan hükümeti yeniden açmak için acil durum ilan etme seçeneğine şimdilik başvurmayacağını söyledi.

Trump, bunun yerine Kongre’nin harekete geçtiğini görmeyi tercih ettiğini belirtti.

Trump, hükümetin kapanmasından sorumlu tuttuğu Demokrat Kongre üyelerinin krizi çözecek tasarıyı geçirmek için “geri gelip oy kullanmaları” gerektiğini kaydetti.

Donald Trump geçen gün, Meksika sınırında ısrarcı olduğu duvarın örülmesi için gerekli bütçeyi tedarik etmek için yetkisi dahilinde Kongre'yi devre dışı bırakarak bunu Ulusal Acil Durum ilan ederek yapabileceğini söylemişti.

Beyaz Saray’da sınır güvenliği konusundaki bir toplantıda konuşan ABD Başkanı Trump, ‘Kongre’nin işini yapmasını istiyoruz’ dedi.
Beyaz Saray’da sınır güvenliği konusundaki bir toplantıda konuşan ABD Başkanı Trump, ‘Kongre’nin işini yapmasını istiyoruz’ dedi.

Federal hükümet 22 Aralık'tan bu yana kapalı

ABD BaşkanI Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar örmek için 5 milyar dolar bütçe istemesi sonrası bütçe tasarısı görüşmelerinde ABD Kongresi'nde anlaşmaya varılamaması sonucunda hükümet 22 Aralık 2018'de kısmen ve geçici olarak kapanmıştı.

Hükümetin kapanması milyarlarca dolar ekonomik zarara neden oldu

ABD'de federal hükümetin yaklaşık 20 gündür kısmen kapalı olmasının ülke ekonomisinde milyarlarca dolar kayba neden olduğu belirtiliyor.

Bazı ekonomistler Washington'da önümüzdeki cuma gününe kadar soruna çözüm bulunamaması durumunda, ocak ayı istihdam artışının yaklaşık 500 bin eksileceğini, bu aydaki işsizlik oranının da yüzde 4 artabileceğini belirtiyorlar.

Hükümetin kapanması hangi sektörleri nasıl etkiledi?

ABD’de hükümetin üç haftadır kapalı olması nedeniyle hem devlet dairelerinde hem de kamusal alanda pek çok hizmet aksıyor.

Başta havaalanı güvenliği olmak üzere gıda güvenliğinden temizliğe pek çok sektör hükümetin kapanmasından olumsuz etkilendi.

 Havaalanı güvenliği

                                    
                                    Havaalanlarında yolcuların güvenlik taramasından sorumlu olan Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) çalışanları, hükümetin kısmen kapandığı ilk günlerde işe ücret almadan geliyordu. Havaalanlarındaki güvenlik taramasından sorumlu çalışanlar ve kontrolörler güvenlik açısından elzem personel arasında yer alıyor ve bu nedenle de hükümet kapandığından bu yana ücret almadan çalışıyorlardı; ancak hükümetin kapanmasında üç haftanın geride kaldığı bu dönemde TSA’de personel sıkıntısı baş göstermeye başladı. Zira ücretsiz çalışmaya zorlanan çalışanların bazıları durumu protesto amacıyla hastalık/mazeret izni kullanmaya başladı.
Havaalanı güvenliği Havaalanlarında yolcuların güvenlik taramasından sorumlu olan Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) çalışanları, hükümetin kısmen kapandığı ilk günlerde işe ücret almadan geliyordu. Havaalanlarındaki güvenlik taramasından sorumlu çalışanlar ve kontrolörler güvenlik açısından elzem personel arasında yer alıyor ve bu nedenle de hükümet kapandığından bu yana ücret almadan çalışıyorlardı; ancak hükümetin kapanmasında üç haftanın geride kaldığı bu dönemde TSA’de personel sıkıntısı baş göstermeye başladı. Zira ücretsiz çalışmaya zorlanan çalışanların bazıları durumu protesto amacıyla hastalık/mazeret izni kullanmaya başladı.
Gıda güvenliği 

                                    
                                    ABD’de hükümetin kapanması yüzünden Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) deniz ürünleri, sebze ve meyvelerde yapılan rutin gıda güvenliği denetimlerini durdurdu.

  
FDA normal koşullar altında her hafta ABD içinde 160 imalat tesisinde denetim yapıyor. Bunların yaklaşık üçte biri gıda kaynaklı hastalıklar konusunda yüksek riskli tesisler olarak değerlendiriliyor. ABD’de gıda kaynaklı hastalıklar yüzünden her yıl 128 bin kişi hastanelik oluyor. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre 3 bin kişi de hayatını kaybediyor.
Gıda güvenliği ABD’de hükümetin kapanması yüzünden Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) deniz ürünleri, sebze ve meyvelerde yapılan rutin gıda güvenliği denetimlerini durdurdu. FDA normal koşullar altında her hafta ABD içinde 160 imalat tesisinde denetim yapıyor. Bunların yaklaşık üçte biri gıda kaynaklı hastalıklar konusunda yüksek riskli tesisler olarak değerlendiriliyor. ABD’de gıda kaynaklı hastalıklar yüzünden her yıl 128 bin kişi hastanelik oluyor. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre 3 bin kişi de hayatını kaybediyor.
Tarım sektörü 

                                    
                                    ABD’de hükümetin kapanmasından bakanlıkların raporlama ve veri faaliyetleri de olumsuz etkilendi. Örneğin Tarım Bakanlığı bazı çiftçilik raporlarını açıklamayacağını duyurdu.

  
ABD Tarım Bakanlığı’nın Çin’le yaşanan ticaret savaşının da odağında bulunan soya fasulyesi stoklarına ilişkin bir tahmin raporu açıklaması bekleniyordu. Çiftçiler, tahıl tüccarları ve ekonomistler bilançolarını bu rapora göre düzenliyor, yeni dönem için bu rapora göre hasat hesapları yapılıyordu.
Tarım sektörü ABD’de hükümetin kapanmasından bakanlıkların raporlama ve veri faaliyetleri de olumsuz etkilendi. Örneğin Tarım Bakanlığı bazı çiftçilik raporlarını açıklamayacağını duyurdu. ABD Tarım Bakanlığı’nın Çin’le yaşanan ticaret savaşının da odağında bulunan soya fasulyesi stoklarına ilişkin bir tahmin raporu açıklaması bekleniyordu. Çiftçiler, tahıl tüccarları ve ekonomistler bilançolarını bu rapora göre düzenliyor, yeni dönem için bu rapora göre hasat hesapları yapılıyordu.
ABD ekonomisi

                                    
                                    JPMorgan’a göre, hükümetin kapalı olması sebebiyle 20 trilyonluk ABD ekonomisi haftada en az 1,5 milyar dolar kaybediyor. ABD’de Küçük İşletmeler İdaresi 22 Aralık itibariyle yeni kredileri işleme almamaya başlamıştı. Uzmanlar krizin uzaması halinde tüketici ve yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

  
JPMorgan ekonomistleri bu yılın ilk çeyreği için tahminlerini hükümetin kapalı olmasından dolayı çeyrek puan düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch hükümetin kapalı olmasından kaynaklanan krizin uzaması halinde Amerika’nın AAA olan notunun olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.
ABD ekonomisi JPMorgan’a göre, hükümetin kapalı olması sebebiyle 20 trilyonluk ABD ekonomisi haftada en az 1,5 milyar dolar kaybediyor. ABD’de Küçük İşletmeler İdaresi 22 Aralık itibariyle yeni kredileri işleme almamaya başlamıştı. Uzmanlar krizin uzaması halinde tüketici ve yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. JPMorgan ekonomistleri bu yılın ilk çeyreği için tahminlerini hükümetin kapalı olmasından dolayı çeyrek puan düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch hükümetin kapalı olmasından kaynaklanan krizin uzaması halinde Amerika’nın AAA olan notunun olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.
Yargı ve asayiş 

                                    
                                    ABD Adalet Bakanlığı’nda görev yapan pek çok avukat ve yargıç hükümetin kapalı olması sebebiyle çalışmıyor, davalar bekliyor. Hükümetin kapalı olması sebebiyle ayrımcılık, casusluk, disiplin davaları dahil olmak üzere sivil davalarda gecikme yaşanıyor.

  
36 bin federal hapishane çalışanı da ücret almadan görev yapıyor. Washington Post’un ulaştığı 10 hapishanede görev yapan sendika yetkililerine göre işe gelmeyen çalışanların sayısı hükümetin kapandığı ilk günden bu yana iki katına çıktı.
Yargı ve asayiş ABD Adalet Bakanlığı’nda görev yapan pek çok avukat ve yargıç hükümetin kapalı olması sebebiyle çalışmıyor, davalar bekliyor. Hükümetin kapalı olması sebebiyle ayrımcılık, casusluk, disiplin davaları dahil olmak üzere sivil davalarda gecikme yaşanıyor. 36 bin federal hapishane çalışanı da ücret almadan görev yapıyor. Washington Post’un ulaştığı 10 hapishanede görev yapan sendika yetkililerine göre işe gelmeyen çalışanların sayısı hükümetin kapandığı ilk günden bu yana iki katına çıktı.
Bilimsel Çalışmalar

                                    
                                    ABD’de hükümetin kapanması sebebiyle Ulusal Bilim Vakfı gibi kurumlarda görev yapan çok sayıda bilim adamı zorunlu izne ayrıldı.

  
Yüzlerce NASA çalışanı gerekli kaynak olmadığı için Amerika’nın en büyük astronomi konferansında çalışmalarını sunamadı. Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) önemli personel zorunlu izne gönderildiği için bu hafta bozulan Hubble teleskobunu da tamir edemiyor.
Bilimsel Çalışmalar ABD’de hükümetin kapanması sebebiyle Ulusal Bilim Vakfı gibi kurumlarda görev yapan çok sayıda bilim adamı zorunlu izne ayrıldı. Yüzlerce NASA çalışanı gerekli kaynak olmadığı için Amerika’nın en büyük astronomi konferansında çalışmalarını sunamadı. Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) önemli personel zorunlu izne gönderildiği için bu hafta bozulan Hubble teleskobunu da tamir edemiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >