Trump'ın eski avukatı: Her şeyi anlatmaya hazırım!

Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Trump’ın uzun süredir avukatlığını yapan ve zaman zamanda parti kampanyalarında çalışan Michael Cohen mahkeme tarafından suçlu ilan edildi. Cohen hakkındaki suçlamaları kabul ederek ABD başkanı Trump'ı zor durumda bırakacak açıklamalarda bulundu.

ABD basınında yer alan haberlere göre, 2016'daki ABD başkanlık yarışında Trump'ın kampanya sürecine ilişkin suçlamalarla New York'ta yargılanan Cohen'in uzlaşma yoluna gittiği kaydedildi.

Trump'ın bundan önce birlikte çalıştığı bazı danışmanları suçlarını itiraf etmiş mahkeme ile işbirliği yapacaklarını açıklamışlardı.

Trump'ın eski danışmanları ve suçları
Trump'ın eski danışmanları ve suçları

ABD Başkanı Donald Trump bu açıklamadan kısa bir süre sonra Twitter hesabından Cohen'i eleştiren tweetler attı.

Donald Trump, "İyi bir avukat arıyorsanız, Michael Cohen'in hizmetlerine başvurmamanızı şiddetle tavsiye ederim!" dedi.

  • Trump bir diğer tweetinde de "Michael Cohen'in kabul ettiği finansman ihlallerinin aslında suç olmadığını, eski başkan Barack Obama'nın kampanyası döneminde büyük ihlaller yapıldığını ama kolayca anlaşmaya varıldığını" söyledi.

Trump görevden alınabilir

ABD'de bir siyasinin hakkındaki yüz kızartıcı iddiaları sümen altı etmek için yaptığı, beyan edilmeyen ödemeler, seçim kampanyası finansmanı yasalarının ihlal edilmesi anlamına geliyor.

İsmi mahkemede geçmese de Cohen'in bu suçu kabul etmesi Trump için potansiyel bir sorun teşkil ediyor. Ayrıca Cohen'in mahkemede suçlarını itiraf etmesi yıllardır kendisine sadık olduğu patronu Donald Trump'ın aleyhine hareket etmeye başladığı anlamına gelebilir.

Trump seçimlerde Rusya ile işbirliği yaptı mı?

Şimdi gözler 51 yaşındaki avukatın; Rusya'nın, 2016 ABD Başkanlık Seçimleri'ne müdahale ettiği yönündeki iddiaları soruşturan Özel Savcı Robert Mueller'e de konuşup konuşmayacağında.

CNN ve New York Times'a göre avukatla New York'taki savcılar arasındaki anlaşma 'Mueller gibi başka federal yetkililerle de işbirliği yapma koşulunu' kapsamıyor. Cohen'in hakkındaki suçlamalardan en fazla 5 yıl 3 ay kadar hapis cezası alması söz konusu.

Reuters'a konuşan Temsilciler Meclisi'nin İstihbarat Komitesi'ndeki üst düzey bir temsilci, Cohen'in suçlamaları kabul etmesini yorumlarken, "Trump'ın kampanya finansmanıyla ilgili yasaları ihlal ettiğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

'Trump için merminin önüne atlarım' demişti

Trump'a en yakın isimlerden biri olarak bilinen Cohen, daha önce Trump için merminin önüne atlayacağını söylemişti.

Ancak FBI'ın evine yaptığı baskınlardan sonra ağız değiştiren avukat, ailesi ve ülkesine sadakatinin, eski patronuna olan bağlılığından önce geldiğini belirtti.

ABD'de Trump'ın seçim kampanyasında usulsüzlük bulunduğu gerekçesiyle kampanyada görev yapan isimler, FBI tarafından sorgulanmaya devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >