Trump'ın dünya ile ilgili planları

Vergi oranlarını 'muazzam' biçimde düşürmeyi, Amerikan ekonomisini olumsuz etkilediğini iddia ettiği serbest ticaret anlaşmalarını yeniden müzakere etmeyi vaat eden ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın dünya ile ilgili planları



Rusya
“Rusya ile olan gerginliğin yumuşamasının ve ilişkilerin iyileşmesinin mümkün, kesinlikle mümkün olduğuna inanıyorum. Rusların makul davranmayacaklarını söyleyenler var. Niyetim bunu öğrenmek.”
Rusya “Rusya ile olan gerginliğin yumuşamasının ve ilişkilerin iyileşmesinin mümkün, kesinlikle mümkün olduğuna inanıyorum. Rusların makul davranmayacaklarını söyleyenler var. Niyetim bunu öğrenmek.”
Çin
“Çin, güce saygı duyar. Bizden ekonomik anlamda faydalanmalarına izin vererek tüm saygılarını kaybettik. Çin ile aramızda büyük bir ticaret açığı var. Hızla dengelemenin yolunu bulmamız gereken bir açık. Güçlü ve akıllı Amerika dediğin Çin ile iyi dost olmanın bir yolunu bulur.”
Çin “Çin, güce saygı duyar. Bizden ekonomik anlamda faydalanmalarına izin vererek tüm saygılarını kaybettik. Çin ile aramızda büyük bir ticaret açığı var. Hızla dengelemenin yolunu bulmamız gereken bir açık. Güçlü ve akıllı Amerika dediğin Çin ile iyi dost olmanın bir yolunu bulur.”
NATO
“Avrupa ve Asya'ya güçlü bir savunma sağlamak için zaman içerisinde uçak, füze, gemi ve teçhizata trilyonlarca dolar harcadık. Savunduğumuz ülkeler bu savunmanın bedelini ödemeli. Eğer ödemiyorlarsa, bırakalım kendi kendilerini savunsunlar.”
NATO “Avrupa ve Asya'ya güçlü bir savunma sağlamak için zaman içerisinde uçak, füze, gemi ve teçhizata trilyonlarca dolar harcadık. Savunduğumuz ülkeler bu savunmanın bedelini ödemeli. Eğer ödemiyorlarsa, bırakalım kendi kendilerini savunsunlar.”
Meksika 
“Meksika vatandaşlarını gönderirken, en iyilerini göndermiyor… Bir sürü sorunu olan insanları gönderiyor ve o insanlar sorunlarını da beraberlerinde getiriyor. Uyuşturucu getiriyorlar. Suç getiriyorlar. Bu insanlar tecavüzcü.”
Meksika “Meksika vatandaşlarını gönderirken, en iyilerini göndermiyor… Bir sürü sorunu olan insanları gönderiyor ve o insanlar sorunlarını da beraberlerinde getiriyor. Uyuşturucu getiriyorlar. Suç getiriyorlar. Bu insanlar tecavüzcü.”
Irak
“Irak'taki savaşa kesinlikle karşıydım. Bunun Ortadoğu'yu istikrarsızlaştıracağını yıllarca söyledim. Ne yazık ki, haklı çıktım ve bundan en büyük faydayı sağlayan da, sistematik bir şekilde, Irak'ı ele geçirip ülkenin zengin petrol rezervlerine erişen İran oldu. Bu, İran'ın yıllardır istediği şeydi. Şimdi tüm bunların üstüne bir de DAEŞ çıktı.”
Irak “Irak'taki savaşa kesinlikle karşıydım. Bunun Ortadoğu'yu istikrarsızlaştıracağını yıllarca söyledim. Ne yazık ki, haklı çıktım ve bundan en büyük faydayı sağlayan da, sistematik bir şekilde, Irak'ı ele geçirip ülkenin zengin petrol rezervlerine erişen İran oldu. Bu, İran'ın yıllardır istediği şeydi. Şimdi tüm bunların üstüne bir de DAEŞ çıktı.”
Musul operasyonu
“Irak hükümetinin Musul'daki hâkimiyetini yeniden sağlamakla elimize bir şey geçmeyecek. İran, Irak'ta hâkimiyet kuruyor. Bunu yapmalarının tek sebebi, (Clinton'ın) başkanlığa aday olması. Sert görünmek istiyorlar.”
Musul operasyonu “Irak hükümetinin Musul'daki hâkimiyetini yeniden sağlamakla elimize bir şey geçmeyecek. İran, Irak'ta hâkimiyet kuruyor. Bunu yapmalarının tek sebebi, (Clinton'ın) başkanlığa aday olması. Sert görünmek istiyorlar.”
İran
“Dostlarımızı sevmeyen, düşmanlarımıza ise boyun eğen bir başkanımız oldu. İran ile felaket bir anlaşma yaptı ve sonra da daha mürekkebi bile kurumadan anlaşmanın şartlarını hiçe sayışına şahit olduk. İran çok büyük bir sorun ve öyle de olmaya devam edecek. Ama başkan seçilirsem belayla nasıl başa çıkacağımı biliyorum.”
İran “Dostlarımızı sevmeyen, düşmanlarımıza ise boyun eğen bir başkanımız oldu. İran ile felaket bir anlaşma yaptı ve sonra da daha mürekkebi bile kurumadan anlaşmanın şartlarını hiçe sayışına şahit olduk. İran çok büyük bir sorun ve öyle de olmaya devam edecek. Ama başkan seçilirsem belayla nasıl başa çıkacağımı biliyorum.”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >