Türkiye ziyareti öncesi John Bolton'u tanıyalım

Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton
Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın başkanlığında bir heyet 8 Ocak'ta Türkiye'de temaslarda bulunacak. Görüşmelerde ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine ve bölgedeki güvenlik konularının koordinasyonuna ilişkin takvimin ele alınması bekleniyor. Trump’a en yakın isimlerden olan John Boltan’a dair merak edilenleri derledik.

Washington’dan bir heyet Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığında Türkiye’ye geliyor.

Bolton, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından ziyarete ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ocakta İsrail ve Türkiye'ye gitmek için sabırsızlanıyorum. DEAŞ'la mücadelenin bir sonraki adımını ve bölgedeki müttefiklerle ortakların karşılaştığı güvenlik sorunlarını konuşacağız." ifadelerini kullanmıştı.

John Bolton, Mart 2018’de ABD BaşkanI Donald Trump tarafından, yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçilmişti.
John Bolton, Mart 2018’de ABD BaşkanI Donald Trump tarafından, yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçilmişti.

"ABD’nin Suriye’den çekilmesinin detayları konuşulacak"

  • Bolton'ın Ankara temaslarında ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine ve bölgedeki güvenlik konularının koordinasyonuna ilişkin bu takvimin ele alınması bekleniyor.
  • Ankara'daki temaslarda, ABD'nin çekilme planının askeri koordinasyonu yapılırken sahada boşluk olmaması için alınacak tüm askeri ve istihbari tedbirlerin ele alınması öngörülüyor.

ABD Başkanı Trump’ın en güvendiği isimlerden John Bolton kimdir?

Şahin görüşlü olarak biliniyor

                                    
                                    
                                    Muhafazakar olan Bolton, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı gibi konularda oldukça ‘şahin’ görüşlü biri olarak biliniyor. Bolton, Pyongyang’ın müzakereleri yeniden başlatma girişimlerini, ‘propaganda stratejilerini devam ettirmekten başka bir şey değil, bu yoldan bir kaç kez geçtik ve her seferinde başarısız oldu’ diyerek yorumlamıştı.

  
Bolton’un Suriye’ye bakışı sadece İsrail’in güvenliğini sağlamak için İran etkisini azaltmak ve Irak’tan Akdeniz'de bir Şii koridoru açılmasını engellemek üzere kurulmuştur.

  
Boltan’ın Suriye’de sahadan Amerikan askerleri çekildikten sonra Türkiye ile İran’ı kaşı karşıya getirme planları yaptırdığı da konuşuluyor.
Şahin görüşlü olarak biliniyor Muhafazakar olan Bolton, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı gibi konularda oldukça ‘şahin’ görüşlü biri olarak biliniyor. Bolton, Pyongyang’ın müzakereleri yeniden başlatma girişimlerini, ‘propaganda stratejilerini devam ettirmekten başka bir şey değil, bu yoldan bir kaç kez geçtik ve her seferinde başarısız oldu’ diyerek yorumlamıştı. Bolton’un Suriye’ye bakışı sadece İsrail’in güvenliğini sağlamak için İran etkisini azaltmak ve Irak’tan Akdeniz'de bir Şii koridoru açılmasını engellemek üzere kurulmuştur. Boltan’ın Suriye’de sahadan Amerikan askerleri çekildikten sonra Türkiye ile İran’ı kaşı karşıya getirme planları yaptırdığı da konuşuluyor.
Düşünce kuruluşu uzmanı

                                    
                                    
                                    Bolton, muhafazakar Amerikan Enterprise Institute isimli düşünce kuruluşunun uzmanlarından biri, bir sermaye yönetimi şirketinde üst seviye danışman ve Fox News kanalının yorumcularından. John Bolton, Ulusal Silah Birliği NRA gibi birkaç muhafazakar politika merkezi ve lobi kuruluşunda da görev aldı.
Düşünce kuruluşu uzmanı Bolton, muhafazakar Amerikan Enterprise Institute isimli düşünce kuruluşunun uzmanlarından biri, bir sermaye yönetimi şirketinde üst seviye danışman ve Fox News kanalının yorumcularından. John Bolton, Ulusal Silah Birliği NRA gibi birkaç muhafazakar politika merkezi ve lobi kuruluşunda da görev aldı.
 Eski Amerikan Başkanı 3 isimle çalıştı

                                    
                                    
                                    Bolton, eski Cumhuriyetçi Partili başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde görev yaptı. Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında da güvenlik ve hukuki konularda diplomatlık yaptı.
Eski Amerikan Başkanı 3 isimle çalıştı Bolton, eski Cumhuriyetçi Partili başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde görev yaptı. Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında da güvenlik ve hukuki konularda diplomatlık yaptı.
Anılarını yazdığı bir kitabı var

                                    
                                    
                                    Bolton, anılarını yazdığı bir kitapta, Dışişleri Bakanlığı’ndaki en mutlu anının, Amerika’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasını onaylayan Roma Statute anlaşmasından desteğini çekmesi olarak tanımlıyor.
Anılarını yazdığı bir kitabı var Bolton, anılarını yazdığı bir kitapta, Dışişleri Bakanlığı’ndaki en mutlu anının, Amerika’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasını onaylayan Roma Statute anlaşmasından desteğini çekmesi olarak tanımlıyor.
 Washington’da siyasi ağırlığı var 

                                    
                                    
                                    Diplomatik tavırları olmayan bir insan olabilir ama son derece zeki olduğu da kesindir. Trump ilk seçildiğinde onu dışişleri bakanı olarak düşünmüş ama sonra vazgeçmişti. Yönetim içindeki en şahin, en sert politikaların savunucusu odur. Ulusal güvenlik konseyini de o yönettiğinden Washington’daki önemi büyüktür.
Washington’da siyasi ağırlığı var Diplomatik tavırları olmayan bir insan olabilir ama son derece zeki olduğu da kesindir. Trump ilk seçildiğinde onu dışişleri bakanı olarak düşünmüş ama sonra vazgeçmişti. Yönetim içindeki en şahin, en sert politikaların savunucusu odur. Ulusal güvenlik konseyini de o yönettiğinden Washington’daki önemi büyüktür.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >