Türkiye'nin güvenli bölge mücadelesinde vazgeçilmezleri neler?

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla 'Güvenli Bölge' her salı 21.30'da GZT sosyal medya hesaplarında.
İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla 'Güvenli Bölge' her salı 21.30'da GZT sosyal medya hesaplarında.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge'de, yeni dünyanın asimetrik savaşları, bölgesel ve küresel gerilimleri tüm derinliğiyle ele alındı. Güvenli Bölge'de bu hafta, 'ABD Suriye'den çekilirken neyi amaçlıyor? Türkiye'nin Güvenli bölge mücadelesinde vazgeçilmezleri neler? 'Arap Natosu' ve Akdeniz hattında yaşananların adı ne?' konuları masaya yatırıldı.

"Güvenli Bölge" Türkiye gündemini yakından ilgilendiren Fırat'ın doğusundan ABD'nin Suriye'den çekilme kararına, Arap Natosu'ndan Akdeniz'de neler yaşandığına kadar tüm detaylar masaya yatırdı.

Güvenli Bölge'de bu hafta neler konuşuldu?

Güvenli bölge için BM kararı

Türkiye'nin operasyona başlayacağı zaman programı takip edenlere o dönemde M4 karayolu üzerinden bir hattın çizileceğini, bu hat üzerinden bir operasyon yapılacağını hatırlatan Mete Yarar, "Güvenli bölge kavramı BM kararıyla olabilen bir karar, bunun örnekleri Irak’ta, Bosna Hersek sırasında farklı farklı oldu. Fiili anlamda çekiç güç operasyonu dahil olmak üzere BM çerçevesinde oldu. Sadece Kosova olayı istisna oldu." dedi

İsmail Halis
İsmail Halis

"Güvenli bölge oluşması için teröristlerin süpürülmesi lazım"

Fırat’ın batısında M4 karayolunun Münbiç’in tam ortasından geçtiğini ve Halep’e doğru giden bu otobanın aşağıya doğru çekilebileceğine vurgu yapan Mete Yarar, "Buradaki güvenli bölge kavramı eğer burada güvenli bölge ilan edilirse şartlar BM’de belirlenir ve burada koalisyon gücü oluşur ve Türkiye’nin söz hakkı olmaz. Şehirler güvenli bölge ilan edilebilir, hatlar edilebilir veya belli bir alan ilan edilebilir. Bunlardan herhangi birisinin ilan edilmesi için Türkiye çok ısrar etti. Bunun sebepleri terörist unsurların engellemesi insanların yaşam alanından çıkıp yaşamdan kopması demek. Bir diğer husus da insan ölümlerinin önüne geçmekti bugün güvenli bölge ilan edilmesi için PKK’lılar önce oradan çıkarılması gerek. Güvenli bölge oluşması için teröristlerin süpürülmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Mete Yarar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"İlk aşama 3 bin 32 kilometrekarelik bir hattın temizliğiyle ilgili. Bu hattın temizliği BM kararıyla alınacak bir kararla alınırsa bu durum çekiç güç operasyonuna benzer bir olay olabilir.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

Türkiye ne istiyor?

Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu, bölgede başka unsurların oluşmasını önlemek istediğini biliyoruz. 1991’i düşünün 2003’e kadar süreç uzamıştı (Çekiç güç) Türkiye'nin istediği Suriyelilerin evine dönmesi ve demokratik seçimle birlikte normalleşme istiyor. Buradaki nokta Türkiye'nin istediği bu bölgede PYD’nin, PKK’nın olmaması.

İki önemli durum söz konusu

Güvenli bölge acil 2 önemli durumu ortaya çıkaracak, birincisi mültecilerin geri dönmesini sağlayacak. İkincisi sınırda PKK komşu olmayacak. Ama 30 kilometrekarelik güvenli bölge çevresinde bir alanda kalınacaksa 30 kilometrekarenin altında PYD kalmaya devam edecekse terör örgütünün hakimiyeti devam edecektir.

  • Özetler, güvenli bölge Türkiye’nin sınırında güvenlik kaygılarını önemli bir ölçüde azaltır. Mültecilerin bir kısmının geri dönmesini sağlar bunlar kazanım. Ama PYD’nin kendi bölgesinde gücü devam eder.

Türkiye'den beyin göçü

SİHA
SİHA

Geçmişte uçak mühendisliği bölümü vardı. Bölümü bitiren geçmişte iş bulamazdı. Türkiye’de nükleer enerjiyle ilgili bir yer vardı ama çalışacağı bir yer yoktu. En azından şimdi çalışılabilecek bir alan var. Tercihler var, ister TEİ’de istersen TAİ’de çalışırsın. İstersen Kale Savunma’da çalışırsın önümüzdeki dönem bu şirketlerin sayısı daha da artacak.

Artık üniversite öğrencileri, uçak konusunda veya SİHA konusunda artık okuldayken direk projelerde çalışmaya başlayacaklar.

Bunu hayal edebilmek o kadar güzel bir şey o kadar büyük mutluluk ki…

Muharip uçak ve motor

Eğitim uçakları, taarruz helikopterleri, Gökbey’le beraber genel helikopterleri çözdü. Hafif uçaklardan kargo uçaklarını çözdü. Türkiye’nin sorunu muharip uçak ve motor.


8 Ocak Güvenli Bölge'de ne konuşuldu 👇

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >