Venezuela'da Maduro ve Guaido destekçileri meydanlara indi

Maduro destekçileri Caracas'ta düzenlenen mitingde buluştu.
Maduro destekçileri Caracas'ta düzenlenen mitingde buluştu.

Venezuela'da hem kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun destekçileri hem de Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri iki ayrı miting için sokaklara çıktı. Tarihinin en ciddi siyasi krizini yaşayan Latin Amerika ülkesi Venezuela'daki son gelişmeleri aktardık.

Venezuela'da 2 Şubat 1999'da Hugo Chavez öncülüğünde gerçekleştirilen Bolivarcı devriminin 20. yıl dönümünde Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu destekleyen binlerce Venezuelalı, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisince (PSUV) başkent Caracas'ta düzenlenen mitingde bir araya geldi.

Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun destekçileri de başkent Caracas başta olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinde, hükümeti protesto etmek için sokaklara indi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu destekleyen binlerce Venezuelalı, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisince (PSUV) başkent Caracas'ta düzenlenen mitingde buluştu.
Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu destekleyen binlerce Venezuelalı, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisince (PSUV) başkent Caracas'ta düzenlenen mitingde buluştu.

Maduro, Guaido’ya seslendi: Darbeye destek aramayı bırak

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ) karşısındaki Caracas Bolivar Bulvarı'ndaki mitinge iktidar yanlısı sendikalar ve siyasi örgütler destek veriyor.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Hugo Chavez’in iktidara gelmesinin 20’nci yılı için destekçileri tarafından düzenlenen törene katıldı.

Burada kendisini geçici olarak devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’ya seslenerek, "Savaş aramayı kes, askeri müdahale için destek aramayı kes, başarısız oldun, farkında olmadan gerçekleşmeyecek bir darbeyi desteklemeyi kes. Biz devrimciler ülkemizi yönetiyoruz. Yönetmeye de devam edeceğiz. Ülkemize daha ne kadar zarar vermek istiyorsun? Ülkemize verdiğin zararlar yetmedi mi? Kenara çekil artık” dedi.

“Yankee emperyalizmini terk edin”

"Bu yıl içinde yeni bir Kurucu Meclis için parlamento seçimleri yapılacak" diyen ve muhalefetle diyaloğu ilerletmeyi teklif eden Venezuela lideri Maduro, muhalefeti hükümete karşı komplo kurmaya bırakma çağrısı yaptı. Muhaliflerine “Darbeden darbeye, başarısızlıktan başarısızlığa. Chavez rejiminin 20’nci yılında gelin bizimle beraber Yankee emperyalizminin yolunu terk edin" diye konuştu.

Londra'da bulunan Portland Place'deki İngiliz yayın kuruluşu merkezi önünde bir araya gelen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro destekçileri, BBC yayın kuruluşunu taraflı yayın yapma iddiasıyla protesto gösterisinde bulundu.
Londra'da bulunan Portland Place'deki İngiliz yayın kuruluşu merkezi önünde bir araya gelen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro destekçileri, BBC yayın kuruluşunu taraflı yayın yapma iddiasıyla protesto gösterisinde bulundu.

"Venezuela dilenciler ülkesi değildir”

İstedikleri zaman istedikleri anda muhalifleriyle görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Maduro, ABD’den gelecek olan 20 milyon dolarlık insani yardım için, "Venezuela dilenciler ülkesi değildir. Biz değerli bir ülkeyiz. 2019 refah yılı olacak” çıkışını yaptı.

Guaido'dan 12 Şubat'ta yeniden sokağa çıkma çağrısı

Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, muhalefeti 12 Şubat'ta büyük protesto eylemleri için yeniden sokağa çağırdı.

Caracas'ta bulunan Yüksek Adalet Mahkemesi yakınındaki Bolivar Bulvarı'nı dolduran Maduro destekçileri gibi Guaido liderliğindeki muhalifler de kentin sokaklarını doldurdu.

Guaido liderliğindeki muhalifler düzenlenen mitingte bir araya geldi.
Guaido liderliğindeki muhalifler düzenlenen mitingte bir araya geldi.

Devlet Başkanı Maduro karşıtı pankartlar ve Venezuela bayrakları taşıyan Guaido destekçileri, attıkları sloganlarla "özgür ve şeffaf seçim" isteklerini yineledi.

12 Şubat'ta yeniden büyük gösteriler

ABD başta olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesince geçici devlet başkanı olarak tanınan Guaido, destekçilerinden her yıl 12 Şubat'ta kutlanan "Gençlik Günü"nde yeniden sokağa çıkmalarını ve Devlet Başkanı Maduro karşıtı protestolar düzenlemelerini istedi. Hedeflerine ulaşana kadar protesto eylemlerinin süreceğini ifade eden Guaido, 12 Şubat öncesinde de gösteriler düzenleyeceklerini belirtti fakat tarihi ve niteliğine ilişkin bilgi vermedi.

"İnsani yardım"ın getirileceği tarihi açıklayacak

Ülkeye Kolombiya, Brezilya ve Karayip Denizi'ndeki bir adadan insani yardım getirileceğini belirten Guiado, bunun tarihini bugün duyuracağını açıkladı. Guaido, ülkede 250 ila 300 bin insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu iddia etti ve bu kişilere yardım ulaştırılmasının planın ilk adımını oluşturduğunu dile getirdi.

Maduro ve Guaido sosyal medyayı etkin şekilde kullanıyor

Maduro destekçileriyle dini simgeler içeren ve "zorluklar karşısında yılmayın" ifadelerinin yer aldığı bir tweet paylaştı.

Guaido ise "Dünya Venezuela'nın Yanında" etiketiyle paylaştığı mesajında halkı sokağa davet ederek Batı ülkelerinin Venezuela muhalefeti ile dayanışmasına şükranlarını göstermenin zamanının geldiğini söyledi.

Bolton'dan Venezuela ordusuna çağrı: Demokrasiyi korumak sizlerin sorumluluğu ve hakkıdır

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela ordusunun yüksek rütbelilerine seslenerek, kendini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido ve taraftarlarını desteklemeleri çağrısı yaptı. Bolton, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela ordusundaki yüksek rütbeli komutanlara çağrıda bulundu.

Bolton, açıklamasında, "Venezuela ordusunun yüksek rütbeli komutanları, şimdi Venezuela halkının yanında yer alma zamanıdır. Venezuela için anayasayı ve demokrasiyi korumak sizlerin sorumluluğu ve hakkıdır." ifadelerini kullandı.

Bolton, Guaido'yu devlet başkanı olarak kabul ettiğini açıklayan Venezuela ordusunda görevli bir generale atıf yaparak, "ABD, Venezuela ordu mensuplarına General Yanez'i takip etmeleri ve demokrasiyi savunan barışçıl protestocuları korumaları çağrısında bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Havacı General, Guaido'yu tanıdı

Venezuela Hava Kuvvetlerinde görevli General Francisco Esteban Yanez, Guaido’yu "devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklamış ve orduda Guaido'yu tanıyan ilk yüksek rütbeli asker olarak kayıtlara geçmişti.

Venezuela'da yaşananlar

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Son olarak Avrupa Parlamentosu (AP) aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkinin süreceğini duyurmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >