3, 2, 1 Işık ve motor...

film makinası
film makinası

Büyük kovalar çıkartıp içlerini patlamış mısırlarla doldurun, bu hafta izlememiz gereken filmler var.

İşte bu hafta sizler için seçtiğimiz filmler...

Perfume: The Story of a Murderer

                                    
                                    Yönetmen: Tom Tykwer
  
1700’lerin Fransa’sında geçen hikayede, bir seri katilin bakış açısından haz duygusunu seyrediyoruz. Jean-Baptiste Grenouille kokulara karşı oldukça duyarlıdır ancak diğer duyuları pek gelişmemiştir. Grenouille, insan ilişkilerinde oldukça başarısızdır. Paris’in ünlü parfüm dükkanlarından birinde koku duyusu sayesinde iş bulan Grenouille kısa sürede ustası Giuseppe Baldini’den öğreneceklerini öğrenir ve sonsuz kokuyu yapmak için kendi macerasına atılır. Patrick Süskind’in aynı isimli romanından uyarlanan bu filmde, yönetmen Tom Tykwer, insan mefhumunun sadece tek histen bakış açısını bizlere göstermiştir.
Perfume: The Story of a Murderer Yönetmen: Tom Tykwer 1700’lerin Fransa’sında geçen hikayede, bir seri katilin bakış açısından haz duygusunu seyrediyoruz. Jean-Baptiste Grenouille kokulara karşı oldukça duyarlıdır ancak diğer duyuları pek gelişmemiştir. Grenouille, insan ilişkilerinde oldukça başarısızdır. Paris’in ünlü parfüm dükkanlarından birinde koku duyusu sayesinde iş bulan Grenouille kısa sürede ustası Giuseppe Baldini’den öğreneceklerini öğrenir ve sonsuz kokuyu yapmak için kendi macerasına atılır. Patrick Süskind’in aynı isimli romanından uyarlanan bu filmde, yönetmen Tom Tykwer, insan mefhumunun sadece tek histen bakış açısını bizlere göstermiştir.
The Gods Must Be Crazy

                                    
                                    Yönetmen: Jamie UysKalahari çölünde yaşayan ilkel bir kabilenin tanıştığı ilk teknoloji kola şişesidir. Bu şişenin ne işe yaradığını çözmeye çalışan kabile sakinleri, bir süre sonra kendi aralarında çatışma yaşarlar ve sonunda şişenin tanrılardan geldiğine karar verip, şişeyi geri göndermenin bir yolunu bulmaya çalışırlar. Modern dünya ile Afrika’nın sıcak temasına şahit olduğumuz The Gods Must Be Crazy, bizim medeniyet dediğimiz tek dişi kalmış canavarı yerden yere vururken, seyirciyi de o ‘ilkel’ göçebe kabile hayatına özendiriyor. Bizler egzoz dumanıyla dolu havayı yıllarca oksijen diye solurken, o insanlardan biri içine kapatıldığı dört duvarın küçücük penceresinden görebildiği gökyüzü parçasından gözlerini ayıramıyor ve birkaç gün içinde kaskatı kesilerek ne kadar da doğaya ait olduğunu gösteriyor.
The Gods Must Be Crazy Yönetmen: Jamie UysKalahari çölünde yaşayan ilkel bir kabilenin tanıştığı ilk teknoloji kola şişesidir. Bu şişenin ne işe yaradığını çözmeye çalışan kabile sakinleri, bir süre sonra kendi aralarında çatışma yaşarlar ve sonunda şişenin tanrılardan geldiğine karar verip, şişeyi geri göndermenin bir yolunu bulmaya çalışırlar. Modern dünya ile Afrika’nın sıcak temasına şahit olduğumuz The Gods Must Be Crazy, bizim medeniyet dediğimiz tek dişi kalmış canavarı yerden yere vururken, seyirciyi de o ‘ilkel’ göçebe kabile hayatına özendiriyor. Bizler egzoz dumanıyla dolu havayı yıllarca oksijen diye solurken, o insanlardan biri içine kapatıldığı dört duvarın küçücük penceresinden görebildiği gökyüzü parçasından gözlerini ayıramıyor ve birkaç gün içinde kaskatı kesilerek ne kadar da doğaya ait olduğunu gösteriyor.
Hotel Rwanda

                                    
                                    Yönetmen: Terry GeorgePaul Rusesabagine, Kigali şehrinin en lüks otellerinden birinde yöneticidir. Kendisi ırkçı bir insan olmamasına rağmen o yıllarda Rwanda’da ırkçılık günlük yaşamın baş rolüdür. Bir Tutsi olan eşi Tatiana ile mutlu bir evlilikeri vardır, ancak Tutsi isyankarlarının öldürülmesiyle biden barış süreci sonunda milis güçler katliama başlar ve Paul, hem kendi ailesini hem de masum insanları korumak için bir şeyler yapmak zorunda olduğunu farkeder. Terry George’un yönettiği Hotel Rwanda filminde, Don Cheadle, Joaquin Phoenix ve Nick Nolte gibi usta oyuncular oynamaktadır.
Hotel Rwanda Yönetmen: Terry GeorgePaul Rusesabagine, Kigali şehrinin en lüks otellerinden birinde yöneticidir. Kendisi ırkçı bir insan olmamasına rağmen o yıllarda Rwanda’da ırkçılık günlük yaşamın baş rolüdür. Bir Tutsi olan eşi Tatiana ile mutlu bir evlilikeri vardır, ancak Tutsi isyankarlarının öldürülmesiyle biden barış süreci sonunda milis güçler katliama başlar ve Paul, hem kendi ailesini hem de masum insanları korumak için bir şeyler yapmak zorunda olduğunu farkeder. Terry George’un yönettiği Hotel Rwanda filminde, Don Cheadle, Joaquin Phoenix ve Nick Nolte gibi usta oyuncular oynamaktadır.
The Departed

                                    
                                    Yönetmen: Martin ScorseseMafya ve polis teşkilatı arasında geçen amansız bir savaş… Uzun yıllardır süregelen bu savaşta mafya ve polis birbirlerinin içlerine ajan sokmak için iyi elemanlar yetiştirirler ve onları iki tarafta da yüksek mevkilere konuşlandırırlar. Köstebeklerin açığa çıkma vakti geldiğinde amansız bir kedi fare oyunu başlar ve seyirci bu macerada usta yönetmen Martin Scorsese’in gerçekçiliğine teslim olur. The Departed filmi, Leonardo DiCaprio, Matt Damon ve Jack Nicholson gibi usta oyuncuların kült performanslarıyla dört dalda Oscar Ödülü’ne layık görülmüştür.
The Departed Yönetmen: Martin ScorseseMafya ve polis teşkilatı arasında geçen amansız bir savaş… Uzun yıllardır süregelen bu savaşta mafya ve polis birbirlerinin içlerine ajan sokmak için iyi elemanlar yetiştirirler ve onları iki tarafta da yüksek mevkilere konuşlandırırlar. Köstebeklerin açığa çıkma vakti geldiğinde amansız bir kedi fare oyunu başlar ve seyirci bu macerada usta yönetmen Martin Scorsese’in gerçekçiliğine teslim olur. The Departed filmi, Leonardo DiCaprio, Matt Damon ve Jack Nicholson gibi usta oyuncuların kült performanslarıyla dört dalda Oscar Ödülü’ne layık görülmüştür.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Yönetmen: Michel GondryJoel Barish, iki yıl birlikte olduğu sevgilisinin bir teknoloji deneyine katıldığını duyar. İnsanların hafızaları üzerinde yapılan bu deneyler sonucu Clementine, sevgilisi Barish’i unutur ve Barish de onun hatıralarını kovalamaya başlar. Michael Gondry bu filmde, insanlığın sıcaklığını ve kederini anlatırken, hikayenin zerafetini asla abartmadan ortaya koyarak bizlere ustalığını göstermiş. Filmin komikliği ve melankolisi seyircideki insancıl duygulara fayrap bir enerji vererek yukarı taşıyor.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind Yönetmen: Michel GondryJoel Barish, iki yıl birlikte olduğu sevgilisinin bir teknoloji deneyine katıldığını duyar. İnsanların hafızaları üzerinde yapılan bu deneyler sonucu Clementine, sevgilisi Barish’i unutur ve Barish de onun hatıralarını kovalamaya başlar. Michael Gondry bu filmde, insanlığın sıcaklığını ve kederini anlatırken, hikayenin zerafetini asla abartmadan ortaya koyarak bizlere ustalığını göstermiş. Filmin komikliği ve melankolisi seyircideki insancıl duygulara fayrap bir enerji vererek yukarı taşıyor.