Anne babalar çocuklarınızın bu fotoğraflarını paylaşırken bir daha düşünün

"Zararsız" gibi görünen masum paylaşımların birtakım sakıncaları olduğunu düşünüyor musunuz? Çocuğunuzun her halini ve anını paylaşan aileler ne gibi tehlikeler ile karşı karşıya?

Anne babalar, "popülaritelerini artırmak, beğenilmek, takdir görmek, bilinmek amacıyla" yaygın olarak çocuklarının fotoğraflarını paylaşabiliyor. Sosyal medyada beğenilmenin ve takdir edilmenin psikolojik bakımdan bir rahatlama yönü olsa da onun ayarını doğru ayarlamak çok önemli. Görünme arzusu pahasına çocukları bir araç olarak kullanmamak gerekiyor.

1- Hasta halleri : Sosyal medyada karşılaşılan en üzücü manzaralardan biri de bu paylaşımlar. Çocuğunuz hasta ya da mutsuz olabilir. Ancak kimi zaman anne- baba farkında olmaksızın, çocuğunun bu savunmasız durumundan ilgi çekmeye çalışıyor. Çocuğunuzun hayatı ile ilgili çok önemli bir durum söz konusu ise dostlarınıza kısa bir bilgilendirme yapmanız daha anlaşılır olacaktır.


2- Banyo, Deniz ve Havuz Fotoğrafları: Çocuklarınızın mahremiyetini düşünerek bu fotoğrafları paylaşmamak gerekiyor. Çünkü bu paylaşımlar çocuğunuzun kişisel sınırlarını bozacak nitelikte. Bizim için son derece masum , eğlenceli olan fotoğraflar "kötü niyetlilerin" malzemesi olabiliyor. Özellikle çocuğun ileri yaşlarda utanabileceği kareler herkesle paylaşılmamalı.


3- Çocuğunuz hakkındaki özel bilgiler: "Okuldan eve yürüyerek tek başına gelebiliyor", " kızım kardeşine biz yokken bakıyor" gibi bilgilerin paylaşılması başta masum görünse de, bu bilgileri kimin hangi maksatla kullanacağını bilmiyorsunuz. Bu bakımdan bupaylaşımlarınızı yeniden düşünmenizde fayda var.



4- Çocuğunuzun sorunlu davranışları: Zaman zaman anne baba bilerek ya da bilmeyerek çocuklarını gülünç duruma düşürecek ya da alay konusu olmasına yol açacak paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Mesela anne baba çocuğuna sosyal medya üzerinden ders verebiliyor. Aile içi mahremiyeti korumak adına bu tarz fotoğraflar paylaşılmamalıdır.



5- Başkalarının fotoğrafları: Başkasının çocuğunun fotoğrafını yayınlamadan önce düşünmek gerekir. Onun ailesinin buna izin verip vermeyeceği, rahatsız olup olmayacağı iyi düşünülmelidir.




Kaynak: kidolindo.com