Bale kadın sanatıdır algısını yıkıp adını geniş kitlelere duyuran Türk baletler

Çocuk yaştan itibaren özellikle kız çocuklarının hobi olsun mantığı ile gönderildiği, erkek çocukları için ise tayt mı giyeceksin sahnede tarzı yakıştırmaların yapıldığı bir sanat dalıdır bale.

Yine de bu algıyı kırıp bu alanda akademik kariyerini tamamlayan ve ismini dünyaya duyuran baletler de yok değil. İşte elde ettikleri başarılar ile "bale kadın sanatıdır" algısını yıkan o Türk baletler
Tan Sağtürk
Belki de ararlarında en meşhuru olan Sağtürk, aynı zamanda bir dönem oyunculuk da yaptı. Sanatçının kendi adına kurduğu bir de okulu var. H.Ü. Ankara Dev. Kons. mezunudur.
Tan Sağtürk Belki de ararlarında en meşhuru olan Sağtürk, aynı zamanda bir dönem oyunculuk da yaptı. Sanatçının kendi adına kurduğu bir de okulu var. H.Ü. Ankara Dev. Kons. mezunudur.
Bülent Şakrak
Çoğu kişinin yalnızca oyunculuk yönüyle tanıdığı Şakrak, aynı zamanda bir balettir. İstanbul Devlet Opera ve Balesinde (İDOB) sahne alan sanatçı, İ.Ü. Dev. Kons. Tiyatro bölümünden mezun olmuştur.
Bülent Şakrak Çoğu kişinin yalnızca oyunculuk yönüyle tanıdığı Şakrak, aynı zamanda bir balettir. İstanbul Devlet Opera ve Balesinde (İDOB) sahne alan sanatçı, İ.Ü. Dev. Kons. Tiyatro bölümünden mezun olmuştur.
Selçuk Borak
Oyuncu Özge Borak ve balet Selim Borak'ın babası, balerin Buket Borak'ın eşi olan Selçuk Borak; İstanbul Şehir Tiyatroları kareografı ve İstanbul Devlet ve Opera balesi sanatçısıdır.
Selçuk Borak Oyuncu Özge Borak ve balet Selim Borak'ın babası, balerin Buket Borak'ın eşi olan Selçuk Borak; İstanbul Şehir Tiyatroları kareografı ve İstanbul Devlet ve Opera balesi sanatçısıdır.
Selim Borak
Anne ve babası gibi baleyi seçen Selim Borak, aynı zamanda oyuncu Özge Borak'ın da kardeşidir. Sanatçı; İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş dansçısıdır.
Selim Borak Anne ve babası gibi baleyi seçen Selim Borak, aynı zamanda oyuncu Özge Borak'ın da kardeşidir. Sanatçı; İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş dansçısıdır.
Erdinç Dinçer
Bir pandomim sanatçısı olan ve Ankara Dev. Kons. Orkestra Şefliği ve kompoziyon bölümlerinde okumuş ve ismini dünyaya duyurmuştur. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile İzmir Devlet ve Opera Balesinde sanatçılık yapmıştır.
Erdinç Dinçer Bir pandomim sanatçısı olan ve Ankara Dev. Kons. Orkestra Şefliği ve kompoziyon bölümlerinde okumuş ve ismini dünyaya duyurmuştur. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile İzmir Devlet ve Opera Balesinde sanatçılık yapmıştır.
Engin Akaoğlu
Türkiye'nin ilk baletlerinden olan Akaoğlu, aynı zamanda balet Murat Akaoğlu'nun da babasıdır. Ankara Devlet Opera ve Balesinde eğitimini tamamlamış, yurt dışında birçok ülkede ve Londra Kraliyet Akademisinde sahneye çıkmıştır.
Engin Akaoğlu Türkiye'nin ilk baletlerinden olan Akaoğlu, aynı zamanda balet Murat Akaoğlu'nun da babasıdır. Ankara Devlet Opera ve Balesinde eğitimini tamamlamış, yurt dışında birçok ülkede ve Londra Kraliyet Akademisinde sahneye çıkmıştır.
Murat Akaoğlu
Engin Akaoğlu'nun oğludur. İstanbul Dev. Kons.'dan mezundur. İstanbul, Ankara ve İzmir Devlet ve Opera balesinde aynı zamanda Avusturya Landestheater da sahne almıştır.
Murat Akaoğlu Engin Akaoğlu'nun oğludur. İstanbul Dev. Kons.'dan mezundur. İstanbul, Ankara ve İzmir Devlet ve Opera balesinde aynı zamanda Avusturya Landestheater da sahne almıştır.
Kerem Kuraner
Ankara Dev. Kons.'dan mezun olmuştur. İstanbul Devlet Opera ve Balesinde sahne almaktadır.
Kerem Kuraner Ankara Dev. Kons.'dan mezun olmuştur. İstanbul Devlet Opera ve Balesinde sahne almaktadır.
Mehmet Balkan
Türk Balerin ve Koreograf Lale Balkan ile evli olan sanatçı Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünde genel müdür sanat danışmanı olarak mesleğini sürdürmektedir. Ankara Dev. Kons.'dan mezundur.
Mehmet Balkan Türk Balerin ve Koreograf Lale Balkan ile evli olan sanatçı Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünde genel müdür sanat danışmanı olarak mesleğini sürdürmektedir. Ankara Dev. Kons.'dan mezundur.
Mazlum Çimen
Birçok film ve televizyon dizisinin müziklerini de yapmış olan sanatçı;halk müziği sanatçısı Nesime Çimen'in de oğludur.
İstanbul Dev. Kons.'ndan mezun olan sanatçı halen daha İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahne almaya devam etmektedir.
Mazlum Çimen Birçok film ve televizyon dizisinin müziklerini de yapmış olan sanatçı;halk müziği sanatçısı Nesime Çimen'in de oğludur. İstanbul Dev. Kons.'ndan mezun olan sanatçı halen daha İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahne almaya devam etmektedir.
Sait Sökmen
Türkiye'nin ilk baletlerinden ve bale kareograflarından olan Sökmen, Ankara Dev. Kons.'nın ilk öğrencilerindendir. Halen daha Devlet baleleri doğal delegesi olarak görev yapmaktadır.
Sait Sökmen Türkiye'nin ilk baletlerinden ve bale kareograflarından olan Sökmen, Ankara Dev. Kons.'nın ilk öğrencilerindendir. Halen daha Devlet baleleri doğal delegesi olarak görev yapmaktadır.