Bilgiç tavırlı, tripli teyze, kalbimizin müstesnası: Perran Kutman

Çaçaron mahalle kadını tiplemelerinin yanına, asil kadın Şehnaz’ı eklediğinde ekran başındakiler onu hiç yadırgamadı. Kim unutabilir Perihan ablayı, Afet Güçverir’i, Sabayat'ı?

Hadi itiraf edin siz de benim gibi 90'lar çocuğu iseniz, mahallenizden veyahut hala ve teyzelerinizden birini ya da birkaçını Perran Kutman'ın tiplemelerinden birine benzetmişsinizdir. Şöyle bir gün habersiz misafirliğe gelse, şen şakrak konuşsa, iki börek açıp okul iş nasıl gidiyor muhabbeti yapsa hiç de yabancı gelmeyecek biri.



7 den 70'e ekran başındakilerin gözdesi olmayı başaran Kutman, 1949 İstanbul doğumlu. O konservatuvar mezunu bir tiyatrocu. İlk olarak 1971 yılında sinema dünyasına "Kaynanam Tatilde" ile adım attı. Hayatı boyunca birçok dizi, film ve tiyatroda rol alan Kutman'ın asıl yükselişi 1980'lerde oynadığı filmler oldu.

"Benim hiç Altın Portakal alacak filmim olmad
ı"



Birçok karakterle gülmekten gözümüzden yaşlar getiren Perran Kutman'ın oyunculuk yaşamında belki de en çok duygulandıran onun 46 yıllık oyunculuk başarısına rağmen "Benim hiç Altın Portakal alacak filmim olmadı ama bu ödül sinemadaki 46 yılımın özeti oldu benim için" sözleriydi. Bu sözler herkesi düşündürmeye ve duygulandırmaya yetmişti.

Filmlerinde aşka karşı duruşu var ki alkışlanmalıdır. Onurlu, acı çeken ama belli etmeyen, geri aramayan ve yeri geldiğinde kalbine gömecek güçte olup affetmeyen... Perran Kutman seyircisinin alıştığı iki şey vardır ki biri onun yalnızlığıdır diğeri ise kendini adadığı bir idealidir.

Mimiklerinden söz etmeden onu anlatmaya kalkarsak bu eksiklik olacaktır. Hakikaten mimikleri, vurguları ve Türkçeyi düzgün kullanışı bizleri peşinden sürüklemeye yetiyor.


Gırgıriye - Namı diğer "Sabayat"



Hasta taklidi yapan Münir Özkul "Sabahat" rolündeki Perran Kutman'ı aynen böyle sayıklar: "Sabayat"
Bol güldürülü film 2004 'de televizyon dizisi "Cennet Mahallesi"ne uyarlandı dersek konusu bakımında daha tanıdık gelecek. Tam bir komedi tam bir şenlik, mutluluk filmi...

Köyden indim Şehire - Gülsüm



Hangi birimiz unutabiliriz topuklu ayakkabı ile yürüyemeyen, saçları perma köylü Gülsüm'ü. Türk sinemasının komedi klasiklerinden biri olan Köyden İndim Şehire güçlü kadrolu filmlerden. Hadi minik bir itiraf Taksim'de karşıdan karşıya geçme (geçememe) sahnesi İstanbul'a ilk defa gelen herkesin korkulu rüyası. Kutman bu filmde de oyunculuğu ile harika.

Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor- Kız Oğlan Kız "Hürrem"



Badi Ekrem'in ve Kimyacı Şevket'in Hürremi'i kendi döneminin tam bir erkek düşmanı. Sert mizacı ve buluttan nem kapan tavrıyla ortalığı velveleye veren biricik hocamız. O her karakterin altından bir şahsına münhasırlıkla kalkıyor.

Şakir'in aşık olduğu Perihan abla!




Perihan ablamızın peşinde dört dönen Şevket abimiz ömrünü Perihan ablamız ile bir yuva kurmaya heba ettiği filmdi hatırladınız mı? Perihan abla, hazırcevaplılığı ve herkesin yardımına koşması ile bilinirdi. Yüzleri güldüren bir diziydi, buram buram aile ve mahalle sevgisi kokardı. Semt kültürünün olduğu, herkesin birbirini tanıyıp arka çıktığı, kimsenin komşusuna yan gözle bakmadığı zamanların ne güzel filmiydi! Film bittikten sonra Kuzguncukta bir sokağa "Perihan Abla" adı verildi.

Kızlar Yurdu- Müstesna Ablamız



Perran Kutman hep arkadaşça aşklar yaşayan biri yine bu dizide. Bir dönemin gençlik dizisi demek de yanlış olmaz. Konak sahibinin kızı Müstesna yurt öğrencileri ile hem arkadaştır, hem de onlara abla. Taksici Yusuf, Elmas ve Müstesna izlenmeye değer eski komedilerden.

Güçlü Karakteriyle Şehnaz!



Komedideki cazgır rollerine, gayette karizmatik ve alımlı duruşuna bir de Şehnaz Tango eklendiğinde ona hayran olmamak zor değil. Ayakları yere sağlam basan Şehnaz ve hayalperest takılan "Tango"lakaplı kocası Muhsin arasında yaşanan komik ve de hüzünlü aşk öyküsü Türk sinema tarihinin en sahici, samimi, gerçek yapımlarından biriydi. Şair ruhlu Muhsin'in bir dansı vardı ki herkes hayran olurdu.

Modern Çalıkuşu Afet Öğretmen



Türk dizi tarihine "liselim" mottosu ile başlayıp Hababam Sınıfından sonra seyircinin kalbinde iz bırakmış dizilerdendir.
Televizyon dizileri içerisinde tadı damakta bırakmış bir dizidir. Afet Öğretmen idealist bir öğretmendir. Kendini anne ve babasının tek yadigarı kardeşine adamıştır. Ancak tek ideali bu değildir. Öğrencileri onun hayatıdır. Tatlı sert uyumunu yakalayan Afet Hocamız son dönemlerin Mahmut Hocasının dişi versiyonu.