Haber ajanslarının 1 Nisan trollemeleri

Haber ajanslarının 1 Nisan trollemeleri
Haber ajanslarının 1 Nisan trollemeleri

Sosyal medya kanalları da, haber ajansları da 1 Nisan şakalarından eksik kalmıyor.

Avrupalılar tarafından "Aptallar Günü (April Fools' Day)" olarak bahsedilen bu günle ilgili farklı kültürlerde efsaneler bulunuyor. Medya da 1 Nisan şakalarına haberleriyle katılıyor. Günümüzde internet ve sosyal medya aracılığıyla yapılan 1 Nisan şakaları da bugün daha popüler hale geldi.

Yer çekimi ortadan kalkıyor!

                                    
                                    
                                    İngiliz astronom Patrick Moore, 1 Nisan 1976'da BBC Radyo 2'ye yaptığı açıklamada, dünyadaki yer çekiminin sabah saatlerinde azalacağını açıklamıştı. Moore'un saat 09.47'de "Şimdi zıpla" anonsunu yapmasından hemen sonra BBC'yi arayan yüzlerce kişi, havaya zıpladıklarını ve kendilerini havada yüzüyormuş gibi hissettiklerini ifade etmişti.
Yer çekimi ortadan kalkıyor! İngiliz astronom Patrick Moore, 1 Nisan 1976'da BBC Radyo 2'ye yaptığı açıklamada, dünyadaki yer çekiminin sabah saatlerinde azalacağını açıklamıştı. Moore'un saat 09.47'de "Şimdi zıpla" anonsunu yapmasından hemen sonra BBC'yi arayan yüzlerce kişi, havaya zıpladıklarını ve kendilerini havada yüzüyormuş gibi hissettiklerini ifade etmişti.
Anadolu Ajansı'nın 1 Nisan şakası

                                    
                                    
                                    AA muhabirlerinin, 2009 yılında "Dünya'ya çok benzeyen gezegen keşfedildi", 2012'de "Hamilelik süresi 5 aya iniyor" ve 2016'da "Büyüyebilen robot geliştirildi" başlıklarıyla hazırladığı haberler, dönemlerin 1 Nisan haberleri olmuştu.
Anadolu Ajansı'nın 1 Nisan şakası AA muhabirlerinin, 2009 yılında "Dünya'ya çok benzeyen gezegen keşfedildi", 2012'de "Hamilelik süresi 5 aya iniyor" ve 2016'da "Büyüyebilen robot geliştirildi" başlıklarıyla hazırladığı haberler, dönemlerin 1 Nisan haberleri olmuştu.
Nixon tekrar başkan adayı oldu

                                    
                                    
                                    ABD'nin Ulusal Halk Radyosu, 1992'de eski başkanlardan 80 yaşındaki Richard Nixon'ın yeniden aday olacağını duyurdu. Kısa sürede haberin 1 Nisan şakası olduğu, komedyen Rich Little'in, Nixon'u taklit ettiği açıklanmıştı.
Nixon tekrar başkan adayı oldu ABD'nin Ulusal Halk Radyosu, 1992'de eski başkanlardan 80 yaşındaki Richard Nixon'ın yeniden aday olacağını duyurdu. Kısa sürede haberin 1 Nisan şakası olduğu, komedyen Rich Little'in, Nixon'u taklit ettiği açıklanmıştı.
Maradona Sovyet takımına transfer oldu...

                                    
                                    
                                    Sovyetler Birliği'ndeki Izvestia gazetesi, 1 Nisan 1988'de dünyaca ünlü futbolcu Arjantinli Diego Maradona'nın Spartak Moskova'ya transfer olmak için yöneticilerle görüştüğünü aktaran bir haber yayımladı. Izvestia'nın 1 Nisan şakasına ilk kanan Associated Press (AP) haber ajansı oldu. Gerçeği yansıtmayan haberi tüm dünyaya duyuran AP sonrasında haberi geri çekmek zorunda kaldı.
Maradona Sovyet takımına transfer oldu... Sovyetler Birliği'ndeki Izvestia gazetesi, 1 Nisan 1988'de dünyaca ünlü futbolcu Arjantinli Diego Maradona'nın Spartak Moskova'ya transfer olmak için yöneticilerle görüştüğünü aktaran bir haber yayımladı. Izvestia'nın 1 Nisan şakasına ilk kanan Associated Press (AP) haber ajansı oldu. Gerçeği yansıtmayan haberi tüm dünyaya duyuran AP sonrasında haberi geri çekmek zorunda kaldı.
Twitter'da artık sesli harfler kullanılmayacak

                                    
                                    
                                    Twitter'ın 2013'te yaptığı açıklamada, Twitter'ın yeni servisinin "Twttr" olacağı duyurulmuştu. Yeni uygulamayla sesli harf kullanımına izin verilmeyeceği ve sesli harf kullananların ise aylık 5 dolar gibi bir ücret ödeyeceği belirtilmişti.
Twitter'da artık sesli harfler kullanılmayacak Twitter'ın 2013'te yaptığı açıklamada, Twitter'ın yeni servisinin "Twttr" olacağı duyurulmuştu. Yeni uygulamayla sesli harf kullanımına izin verilmeyeceği ve sesli harf kullananların ise aylık 5 dolar gibi bir ücret ödeyeceği belirtilmişti.
Snapchat'ten filtreli şaka

                                    
                                    
                                    Snapchat'in geçen yılki 1 Nisan şakasında, gün boyunca Snapchat kullanan kişilerin fotoğraflarını Facebook benzeri bir çerçevenin içerisinde paylaşıma sunması, kullanıcıların bu şakaya ilk maruz kaldığında Facebook hesaplarının çalındığı hissine kapılmasına yol açtı.
Snapchat'ten filtreli şaka Snapchat'in geçen yılki 1 Nisan şakasında, gün boyunca Snapchat kullanan kişilerin fotoğraflarını Facebook benzeri bir çerçevenin içerisinde paylaşıma sunması, kullanıcıların bu şakaya ilk maruz kaldığında Facebook hesaplarının çalındığı hissine kapılmasına yol açtı.