İletişim dünyasını sarsan teori: Cunningham kuramı:

İletişim dünyasını sarsan teori: Cunningham kuramı:
​
İletişim dünyasını sarsan teori: Cunningham kuramı: ​

Hızla gelişen teknoloji, insanoğlunun sosyolojik yapısını etkilediği gibi iletişim yollarını da değiştiriyor.

Günümüzde sosyal medyanın en büyük yetisi olan linç kampanyaları ilginç bir kuram oluşturdu.
Vikipedi'nin kurucusu Ward Cunningham'ın ismi ile anılan Cunningham kuramı, internet üzerinde herhangi bir konuda cevap ararken kullanılması gereken 'yeni yolu' konu alıyor. Bu kurama göre, cevap almak için soru sormanın modası geçti. Artık cevap ya da cevaplara ulaşmak için kasıtlı olarak yanlış yargılar bildirme dönemindeyiz.
İnsanların nitelikli sorulara cevap verme konusunda yeterli yüzeyde eğilim göstermediğini belirten kuram, egonun (Karşısında bireyin cahilliği üzerinden linç etmek, muhatabının yanlışını yüzüne vurmak, kendisinin de bilgi sahibi olduğunu göstermek vs.) devreye girmesiyle birlikte iletişim etkinliğinin ve hızının pozitif şekilde arttığını öne sürüyor.


Bu kuramın en yakın örneği TV 8 ekranlarında Funda Özkalyoncuoğlu'nun Kürk Mantolu Madonna hakkında kırdığı potla yaşandı. Özkalyoncuoğlu'nun yaptığı yanlıştan yola çıkan sosyal medya kullanıcıları, hem kitabın asıl konusu hakkında bilmeyenleri aydınlattılar hem de mizahı kullanarak diğer klasik eserleri gün yüzüne çıkarttılar.
CUNNINGHAM KURAMINA GÖRE DOĞRU CEVAP NASIL ALINIR?
Soru sormak yerine doğruluğuna emin olunmayan cevaplar üzerinden araştırılma yapılması gerektiğini savunan kuramın mantığı basit bir örnekle şu şekilde açıklanabilir.
SORU: Dünyanın en hızlı arabası hangisi?
Kurama göre,bu soru üzerinden araştırma yaptığınız zaman doğru cevabı almanız hem yavaş hem de verimli olmayabilir. Yanlış cevaplara ulaşmak ve bunları teyit etmeniz meşakkatli olacaktır.
YANLIŞ CEVAP: Dünyanın en hızlı arabası Şahin'dir.
Kurama göre,bu cevap üzerinden araştırma yaptığınız zaman doğru cevaba ulaşmanız daha kısa sürecektir. Yanlış bilginiz hakkında sizi düzeltmeye hevesli kaynak veya insanlar sayesinde ortak kanıya ve kesin bilgiye ulaşmanız daha kolay olacaktır.
Dünyanın en hızlı arabasının Hennessey Venom GT olduğunu bilen bir kaynak ya da kişi, yanlışınızı yüzünüze vurmak veya bildiğini kanıtlamak adına doğru cevabı size iletecektir. Böylece hem zaman kaybetmeyeceksiniz hem de bilgi kirliliğinden kurtulacaksınız. Yanlışınızı düzeltecek insanların vereceği cevabın ortak olması sayesinde ulaştığınız cevabı teyit etmenize gerek kalmayacaktır.


*Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, aynı fikirde olunmadığı halinde daha çabuk iletişim kurulabiliyor.


*Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, yalnızca soru sorulduğu zaman konu amacından sapabiliyor.