Oysa senarist dediğin özgün olmalı: Aslında Amerikan yapımı olan uyarlama Türk dizileri

Bugün televizyon da ne kadar da güzel yazılmış, hikayesi ne kadar da hoş dediğimiz birçok dizi aslında farklı fikir ve hayal güçlerinin ürünü. Hem de Türk örf ve adet yapısına çok uzak fikirlerin.

Türk dizi sektöründe yalnızca Kore dizileri değil başka ülkelere ait yapımlarda kendisine yer edinebiliyor. Örneğin: Amerikan dizileri. İşte bizde sizler için Amerikan yapımlarından uyarlanan bu dizileri derledik. Hazırsanız: şaşırmaya başlıyoruz :)
Umutsuz ev kadınları - Desperate housewives

                                    
                                    
                                    Yarışma programlarının ünlü jüri üyelerinden Armağan Çağlayanın tasarlanma aşamasının başında olduğu bu dizi; Amerikan işi durum komedisi Desperate Housewives'in Türkiye versiyonuydu. Daha önce İngiltere uyarlaması da yapılan dizinin raf ömrü yalnızca 3 sezonluk oldu.
Umutsuz ev kadınları - Desperate housewives Yarışma programlarının ünlü jüri üyelerinden Armağan Çağlayanın tasarlanma aşamasının başında olduğu bu dizi; Amerikan işi durum komedisi Desperate Housewives'in Türkiye versiyonuydu. Daha önce İngiltere uyarlaması da yapılan dizinin raf ömrü yalnızca 3 sezonluk oldu.
Kavak yelleri - Dawson's Creek 

                                    
                                    
                                    Kimin eli kimin cebinde? deyiminin birebir yaşandığı bu dizimiz bir gençlik dizisi olarak başlayıp yılan hikayesine dönen yapımlardan oldu. Başrol oyuncularından birinin diziden çıkıp belirli bir süre sonra geri dönmesiyle de iyice orjinal hikayeden çıktı. Efe karakteri hikaye gereği ölmüş, geri döndüğünde antastik bir şekilde dirilmişti :)
Kavak yelleri - Dawson's Creek Kimin eli kimin cebinde? deyiminin birebir yaşandığı bu dizimiz bir gençlik dizisi olarak başlayıp yılan hikayesine dönen yapımlardan oldu. Başrol oyuncularından birinin diziden çıkıp belirli bir süre sonra geri dönmesiyle de iyice orjinal hikayeden çıktı. Efe karakteri hikaye gereği ölmüş, geri döndüğünde antastik bir şekilde dirilmişti :)
Türk malı - Married with children 

                                    
                                    
                                    Şafak Sezer ve Binnur Kaya ikilisini bir araya getiren dizi; özellikle replikleriyle yayınlandığı dönemde oldukça popüler olmuştu. Orjinal hikayeye ne kadar sadık kalındı bilinmez fakat ülkemizde oldukça sevildiği kesin.
Türk malı - Married with children Şafak Sezer ve Binnur Kaya ikilisini bir araya getiren dizi; özellikle replikleriyle yayınlandığı dönemde oldukça popüler olmuştu. Orjinal hikayeye ne kadar sadık kalındı bilinmez fakat ülkemizde oldukça sevildiği kesin.
Küçük sırlar - Gossip girl

                                    
                                    
                                    Amerikan gençlik dizilerinden biri daha yaratıcı(!) senaristlerimiz tarafından uyarlandı ve ortaya Küçük Sırlar çıktı. Zengin aile çocuklarının yaşam tarzlarını çevirdikleri entrikaları ve yalanları üzerinden anlatan dizi; Merve Boluğur ve Kadir Çöpdemir için imaj çalışması da olmuş oldu.
Küçük sırlar - Gossip girl Amerikan gençlik dizilerinden biri daha yaratıcı(!) senaristlerimiz tarafından uyarlandı ve ortaya Küçük Sırlar çıktı. Zengin aile çocuklarının yaşam tarzlarını çevirdikleri entrikaları ve yalanları üzerinden anlatan dizi; Merve Boluğur ve Kadir Çöpdemir için imaj çalışması da olmuş oldu.
Acemi cadı - Sabrina

                                    
                                    
                                    Merve Boluğurun henüz oyunculuğa ilk başladığı dönemlerde rol aldığı bu dizi; bir çok genç isme de kapılarını açmıştı. Hikayeyi işleyiş yönleri belirli noktalarda orjinaline yakın gitse de devamında hikayeden çıktı ve ortaya yepyeni bir Sabrina doğdu.
Acemi cadı - Sabrina Merve Boluğurun henüz oyunculuğa ilk başladığı dönemlerde rol aldığı bu dizi; bir çok genç isme de kapılarını açmıştı. Hikayeyi işleyiş yönleri belirli noktalarda orjinaline yakın gitse de devamında hikayeden çıktı ve ortaya yepyeni bir Sabrina doğdu.
Tatlı hayat - The jeffersons

                                    
                                    
                                    Türkan Şoray'ın İkinci bahar efsanesinin ardından yer aldığı sit-com dizisi olan Tatlı hayat; The jeffersons dizisinden uyarlamaydı. Tamamiyle orjinal hikayeye bağlı giden dizide yalnızca siyah - beyaz üzerine yapılan espriler yerini Türk - Yunan esprilerine bırakmıştı. Haluk Bilginerin oyunculuğundaki yüksek tempo da diziye renk katıyordu.
Tatlı hayat - The jeffersons Türkan Şoray'ın İkinci bahar efsanesinin ardından yer aldığı sit-com dizisi olan Tatlı hayat; The jeffersons dizisinden uyarlamaydı. Tamamiyle orjinal hikayeye bağlı giden dizide yalnızca siyah - beyaz üzerine yapılan espriler yerini Türk - Yunan esprilerine bırakmıştı. Haluk Bilginerin oyunculuğundaki yüksek tempo da diziye renk katıyordu.
Dadı - The nany

                                    
                                    
                                    Gülben Ergenin çocukluğumuzun dadısı olmasını sağlayan; Haldun Dormen, Kenan Işık gibi isimlerin rol aldığı dizi döneminde yalnızca bir çocuk dizisi olarak yer almamıştı. Yüksek ihitimal ile de öyle bir imaj çalışması hiç olmadı.
Dadı - The nany Gülben Ergenin çocukluğumuzun dadısı olmasını sağlayan; Haldun Dormen, Kenan Işık gibi isimlerin rol aldığı dizi döneminde yalnızca bir çocuk dizisi olarak yer almamıştı. Yüksek ihitimal ile de öyle bir imaj çalışması hiç olmadı.
Doktorlar - Grey's Anatomy

                                    
                                    
                                    Türkiyenin tekrarları bile en yüksek reytingi alan dizisi Doktorlar da bir uyarlama çalışmasıdır. Kendisi bitmiş olsa da orjinali halen daha devam etmektedir. Aysun Kayacı ve Mehmet Aslanın diziden ayrılmasından dolayı orjinal hikayeden belirli oranda çıkılmış, devamı da gelmiştir.
Doktorlar - Grey's Anatomy Türkiyenin tekrarları bile en yüksek reytingi alan dizisi Doktorlar da bir uyarlama çalışmasıdır. Kendisi bitmiş olsa da orjinali halen daha devam etmektedir. Aysun Kayacı ve Mehmet Aslanın diziden ayrılmasından dolayı orjinal hikayeden belirli oranda çıkılmış, devamı da gelmiştir.
Medcezir - The O.C.

                                    
                                    
                                    Serenay Sarıkaya ve Çağatay Ulusoyun yıldızını parlatan dizi Medcezir; Ece Yörenç'in senaristliğinde 2 sezon boyunca yayınlandı. Başrol oyuncularından Mine Tugayın diziden ayrılmasından sonra ise orjinal hikayeden çıkıldı.Sosyete dünyası denilen bir hayat yaşayan insanların arasına katılan kenar mahalle de yetişmiş Yamanın hikayesinin anlatıldığı dizi çok sevilmişti.
Medcezir - The O.C. Serenay Sarıkaya ve Çağatay Ulusoyun yıldızını parlatan dizi Medcezir; Ece Yörenç'in senaristliğinde 2 sezon boyunca yayınlandı. Başrol oyuncularından Mine Tugayın diziden ayrılmasından sonra ise orjinal hikayeden çıkıldı.Sosyete dünyası denilen bir hayat yaşayan insanların arasına katılan kenar mahalle de yetişmiş Yamanın hikayesinin anlatıldığı dizi çok sevilmişti.
İntikam - The Revenge

                                    
                                    
                                    Afiş çalışmasına kadar birebir aynı giden dizi; orjinalinin de kaderini paylaşmış ve zamanla reytingleri düşmeye başlamıştı.
İntikam - The Revenge Afiş çalışmasına kadar birebir aynı giden dizi; orjinalinin de kaderini paylaşmış ve zamanla reytingleri düşmeye başlamıştı.