"Sabır Ağacı"ndan "Sevgi Ağacı"na bir hikaye

Dinleyenler sesinden değil, nefesinden tanıyor onu. Dünyanın her dilini konuşabiliyor, çünkü o söze ihtiyaç duymuyor. Tabii ki ruhunda hasret duyanlar, kendi varlığına mana arayanlar…

Mistik müziğin dünyadaki sesi Ömer Faruk Tekbilek, Türkiye'de olduğundan çok yurt dışında tanınıyor. Doğu ezgilerine yeniden ruh veriyor, batı ezgilerini folklorik ve sufi ezgilerin içinde sentezleyerek gönüllere köprü kuruyor.

Nefesin ustası, ruhuyla konuşanları sabır ve ümitvar olmaya davet ediyor. Onun müziğinde manevi yönü okşayan, ruhu dinlendiren, yaraları saran bir taraf var. Bütün boşlukları dolduran ses, hamı pişiriyor; sabrı sınıyor… Kibir siliniyor tevazuu gelip oturuyor. Gönülde duyulan fısıltılarla doğrular bulunuyor.

“Cenab-ı Hakkın bizi nefes olarak nurlandırdığı yer. Ben felsefi olarak orayı buldum. Neşe ve sükûnet var orada. Sonsuz bir sükûnet.” 
Neyzenin boynu hep eğiktir, gözleri kapalı. Bir yerlerde hep hasretle konuşuyor… Büyüklüğe eriyor, derinliğe vardıkça. Tükenir gibi göründüğü anlarda gülümsüyor. Bu yolculuğun son noktası neresiydi acaba?
“Cenab-ı Hakkın bizi nefes olarak nurlandırdığı yer. Ben felsefi olarak orayı buldum. Neşe ve sükûnet var orada. Sonsuz bir sükûnet.” Neyzenin boynu hep eğiktir, gözleri kapalı. Bir yerlerde hep hasretle konuşuyor… Büyüklüğe eriyor, derinliğe vardıkça. Tükenir gibi göründüğü anlarda gülümsüyor. Bu yolculuğun son noktası neresiydi acaba?
“Kim nereye bakıp Allah'ı görüyorsa Sufi'dir.” 
Sufizme ilgi duyan müzisyen, mevlevi kültürünü tanıma fırsatı buluyor. Galata Mevlivihanesi'nde dervişlerle meşk ediyor. O müziğiyle dua ediyor…
“Kim nereye bakıp Allah'ı görüyorsa Sufi'dir.” Sufizme ilgi duyan müzisyen, mevlevi kültürünü tanıma fırsatı buluyor. Galata Mevlivihanesi'nde dervişlerle meşk ediyor. O müziğiyle dua ediyor…
“Bir müzisyenin İstanbul'dan gelip de tam 17 sene başka bir işte çalışması kolay değil. Çektiğimi düşünebiliyor musunuz?”
İnsanın karşısına çıkan zorluklara dayanabilme gücü onu bir yerlere getiriyor. Kafasında müzik olan bir adam, bir konfeksiyon fabrikasında ütücü olarak çalışıyor.
“Bir müzisyenin İstanbul'dan gelip de tam 17 sene başka bir işte çalışması kolay değil. Çektiğimi düşünebiliyor musunuz?” İnsanın karşısına çıkan zorluklara dayanabilme gücü onu bir yerlere getiriyor. Kafasında müzik olan bir adam, bir konfeksiyon fabrikasında ütücü olarak çalışıyor.
 “Benim için kime, nerede çaldığım önemli değil. Çünkü biz aslında enstrümanı değil, kendimizi öğreniyoruz.”
Birden bire seyir defterinde başka bir ülke yazılıyor: Amerika. Burada kimi zaman kadınlar matinesinde belki bir pavyonda müzik yapıyor… Tekbilek hayatın ona getirdiği her şeyi kabul edip, sabredenlerden.
“Benim için kime, nerede çaldığım önemli değil. Çünkü biz aslında enstrümanı değil, kendimizi öğreniyoruz.” Birden bire seyir defterinde başka bir ülke yazılıyor: Amerika. Burada kimi zaman kadınlar matinesinde belki bir pavyonda müzik yapıyor… Tekbilek hayatın ona getirdiği her şeyi kabul edip, sabredenlerden.
Adına “Sabır Ağacı” dediği o süreç başlıyor… 
Ney, bağlama, def, ud, bendir, darbuka, davulun yanı sıra birçok klavyeli çalgıda ustalığını kanıtlıyor. Farklı tarzda soundlarla tanışan Tekbilek, zihinde sürekli olarak büyüttüğü “Sabır Ağacı”nı zenginleştirmeye ve gelecekte dünya çağında bir müzisyen ve virtüöz olarak tanınmasını sağlayacak olan soundunu yaratmaya başlıyor.
Adına “Sabır Ağacı” dediği o süreç başlıyor… Ney, bağlama, def, ud, bendir, darbuka, davulun yanı sıra birçok klavyeli çalgıda ustalığını kanıtlıyor. Farklı tarzda soundlarla tanışan Tekbilek, zihinde sürekli olarak büyüttüğü “Sabır Ağacı”nı zenginleştirmeye ve gelecekte dünya çağında bir müzisyen ve virtüöz olarak tanınmasını sağlayacak olan soundunu yaratmaya başlıyor.
“Sabır Ağacı”, “Sevgi Ağacı”na dönüşüyor Brian Keane ile tanıştığında.
Zorlu geçen yıllar yerini büyük başarılara bırakıyor. Tekbilek, bu dönemle birlikte, birbirinden başarılı ve kendisini dünya çapında tanınan ve adı saygı ile anılır bir müzisyen olmasını sağlayan on üç muhteşem albümü içim önemli ve büyük adımı atıyor.
“Sabır Ağacı”, “Sevgi Ağacı”na dönüşüyor Brian Keane ile tanıştığında. Zorlu geçen yıllar yerini büyük başarılara bırakıyor. Tekbilek, bu dönemle birlikte, birbirinden başarılı ve kendisini dünya çapında tanınan ve adı saygı ile anılır bir müzisyen olmasını sağlayan on üç muhteşem albümü içim önemli ve büyük adımı atıyor.
Yine bu tarihten itibaren, doğu ve batı ezgilerini ustaca harmanladığı müziği ve hayat felsefesi ile dünya müzik sahnesinde ilerliyor. 
Yine bu tarihten itibaren, doğu ve batı ezgilerini ustaca harmanladığı müziği ve hayat felsefesi ile dünya müzik sahnesinde ilerliyor. Robert Redfort ve Brad Pitt'in oynadığı Spy Game filminde müzik yapıyor. Nusrat Fateh, Don Cherry, Ginger Baker, Ofra Haza, Peter Erskine, Arto Tunç, Karl Berger, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Simon Shaheen, Bill Laswell ve birçok tanınmış isimlerle konser veriyor.
Yine bu tarihten itibaren, doğu ve batı ezgilerini ustaca harmanladığı müziği ve hayat felsefesi ile dünya müzik sahnesinde ilerliyor. Yine bu tarihten itibaren, doğu ve batı ezgilerini ustaca harmanladığı müziği ve hayat felsefesi ile dünya müzik sahnesinde ilerliyor. Robert Redfort ve Brad Pitt'in oynadığı Spy Game filminde müzik yapıyor. Nusrat Fateh, Don Cherry, Ginger Baker, Ofra Haza, Peter Erskine, Arto Tunç, Karl Berger, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Simon Shaheen, Bill Laswell ve birçok tanınmış isimlerle konser veriyor.
“Hiçbirimiz birbirimizden farklı değiliz. 
“Yetmiş iki millete bir gözle bakmayan bizden değildir” diyenler gibi her milletten müzisyenle ortak çalışma  yapıyor.
“Hiçbirimiz birbirimizden farklı değiliz. “Yetmiş iki millete bir gözle bakmayan bizden değildir” diyenler gibi her milletten müzisyenle ortak çalışma yapıyor.