Uluslararası Nasreddin Hoca Sempozyumu bu yıl Eskişehir'de yapılacak

Halk arasında söylediği özlü sözler ve altında binlerce mana barındıran fıkralarıyla anılan Nasreddin Hoca, 2016 yılında da unutulmadı.

Anadolu Üniversitesinin ev sahipliğinde Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) ile Türk Dünyası Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Nasreddin Hoca Sempozyumu bu yıl da 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Organizasyon 3 gün sürecek
Sempozyum 30 Eylül-2 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Organizasyon 3 gün sürecek Sempozyum 30 Eylül-2 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Türk Edebiyatı’nın mizah ustası
Eskişehir'in önemli değerlerinden olan Nasreddin Hoca, aynı zamanda Türk edebiyatının ve geleneğinin de en önemli mizah ustalarından ve bilgelerindendir.
Türk Edebiyatı’nın mizah ustası Eskişehir'in önemli değerlerinden olan Nasreddin Hoca, aynı zamanda Türk edebiyatının ve geleneğinin de en önemli mizah ustalarından ve bilgelerindendir.
Nasreddin Hoca kültürünü yaşatmak amaçlanıyor
Organizasyonda Nasreddin Hoca'nın kişiliği, fikirleri, birey - toplum görüşü, mizah anlayışı ele alınarak değerlendirme ve araştırmaların paylaşılacağı planlanıyor.
Nasreddin Hoca kültürünü yaşatmak amaçlanıyor Organizasyonda Nasreddin Hoca'nın kişiliği, fikirleri, birey - toplum görüşü, mizah anlayışı ele alınarak değerlendirme ve araştırmaların paylaşılacağı planlanıyor.
Sempozyuma çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor
Nasreddin Hoca'ya yönelik bilimsel çalışmaları ve araştırmaları paylaşmak üzere bu alanda çalışan akademisyenleri bir araya getirmesi amaçlanan organizasyonda, bilimsel ve sosyal etkileşimi üst düzeye çıkarmak üzere yurt içinden ve yurt dışından bilim adamlarının yer alması bekleniyor.
Sempozyuma çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor Nasreddin Hoca'ya yönelik bilimsel çalışmaları ve araştırmaları paylaşmak üzere bu alanda çalışan akademisyenleri bir araya getirmesi amaçlanan organizasyonda, bilimsel ve sosyal etkileşimi üst düzeye çıkarmak üzere yurt içinden ve yurt dışından bilim adamlarının yer alması bekleniyor.
Hem Türkçe hem İngilizce
Organizasyon dili hem Türkçe hem İngilizce olacak.
Hem Türkçe hem İngilizce Organizasyon dili hem Türkçe hem İngilizce olacak.
Anadolu Üniversitesi ev sahibi
Anadolu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek organizasyon ile, Nasreddin Hoca düşüncesi ve ahlakını devam ettirmek ve gelecekte bu tür organizasyonları devam ettirmek amaçlanıyor.
Anadolu Üniversitesi ev sahibi Anadolu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek organizasyon ile, Nasreddin Hoca düşüncesi ve ahlakını devam ettirmek ve gelecekte bu tür organizasyonları devam ettirmek amaçlanıyor.
2015 yılında da Konya'da yapılmıştı
2015 yılında "Nasreddin Hoca Sempozyumu" Konya'da yapılmıştı.
2015 yılında da Konya'da yapılmıştı 2015 yılında "Nasreddin Hoca Sempozyumu" Konya'da yapılmıştı.
Nasreddin Hoca kimdir?
Yaşadığı dönem, doğum - ölüm yılları, tarihi kişiliği ve ailesi hakkındaki hiçbir bilgi net değildir; tartışmalıdır.
Nasreddin Hoca kimdir? Yaşadığı dönem, doğum - ölüm yılları, tarihi kişiliği ve ailesi hakkındaki hiçbir bilgi net değildir; tartışmalıdır.
"Hazır cevap" Nasreddin Hoca
Akşehir ve Konya'da, Selçuklu veya Osmanlı Devleti Dönemi'nde var olduğuna inanılan mizah kahramanı Nasreddin Hoca, komik hikayeleri ve fıkralarıyla hatırlanan filozof olan bilgedir. Kendisi, çoğunlukla hazır cevap oluşu ile tanınır.
"Hazır cevap" Nasreddin Hoca Akşehir ve Konya'da, Selçuklu veya Osmanlı Devleti Dönemi'nde var olduğuna inanılan mizah kahramanı Nasreddin Hoca, komik hikayeleri ve fıkralarıyla hatırlanan filozof olan bilgedir. Kendisi, çoğunlukla hazır cevap oluşu ile tanınır.
Hoca türbesi
Konya'nın Akşehir ilçesinde bulunan Nasreddin Hoca türbesi, halk arasında oldukça manevi bir değere sahiptir. Düğünlerden önce türbe ziyaret edilir; yeni doğan çocukların göbek bağı türbeye gömülür.
Hoca türbesi Konya'nın Akşehir ilçesinde bulunan Nasreddin Hoca türbesi, halk arasında oldukça manevi bir değere sahiptir. Düğünlerden önce türbe ziyaret edilir; yeni doğan çocukların göbek bağı türbeye gömülür.
Türbeye gidip gülmeyenin başına kötü bir şey geleceği inanışı
Türbeye dair, halk arasında çeşitli inanışlar da vardır. Akşehir halkı yağmur yağmadığı zaman, Hoca türbesine gider ve yağmur duası eder. Kimileri, onun mezarından alınan toprağın göz ağrısına iyi geldiğine inanır. Kimileri ise, Hoca'nın türbesine gelip de gülmeyenin başına bir iş geleceğine inanır.
Türbeye gidip gülmeyenin başına kötü bir şey geleceği inanışı Türbeye dair, halk arasında çeşitli inanışlar da vardır. Akşehir halkı yağmur yağmadığı zaman, Hoca türbesine gider ve yağmur duası eder. Kimileri, onun mezarından alınan toprağın göz ağrısına iyi geldiğine inanır. Kimileri ise, Hoca'nın türbesine gelip de gülmeyenin başına bir iş geleceğine inanır.
UNESCO'dan Hoca'ya
1996-1997 UNESCO tarafından Uluslararası Nasreddin  Hoca Yılı ilan edilmiştir.
UNESCO'dan Hoca'ya 1996-1997 UNESCO tarafından Uluslararası Nasreddin Hoca Yılı ilan edilmiştir.
"Doğuran Kazan" fıkrası
Bilirsiniz ya Hoca, mal canlısı bir komşusundan kazan istemiş. İşi bittikten sonra da bir tencere güzeliyle birlikte kazanı komşusuna götürmüş.

 – Sağ ol komşu, demiş, bu kazanın, bu da yavrusu' doğurdu!
 
 Komşunun canına minnet, fırsatı kaçırır mı tencereyi aldığı gibi mutfağa yerleştirmiş. Gel zaman git zaman Hoca komşudan tekrar kazan istemiş. İlkinde gönülsüz veren komşu be sefer seve seve getirmiş kazanı. Getirmiş ama, bir gün değil, beş gün değil Hoca'dan kazan gelmiyor. Hem tencereyi de ikilemek beklentisi içinde.
 
 Dayanamayıp Hoca'ya:
 – Hocam, demiş, işin bittiyse şu kazanı getirsen.
 – Başın sağ olsun, demiş, Hoca, senin kazan öldü.
 – Allah aşkına Hoca, demiş komşusu, kazan bu, ölür mü hiç?
 – Niye ölmesin, demiş Hoca, bilirsin doğuran, ölür!
"Doğuran Kazan" fıkrası Bilirsiniz ya Hoca, mal canlısı bir komşusundan kazan istemiş. İşi bittikten sonra da bir tencere güzeliyle birlikte kazanı komşusuna götürmüş. – Sağ ol komşu, demiş, bu kazanın, bu da yavrusu' doğurdu! Komşunun canına minnet, fırsatı kaçırır mı tencereyi aldığı gibi mutfağa yerleştirmiş. Gel zaman git zaman Hoca komşudan tekrar kazan istemiş. İlkinde gönülsüz veren komşu be sefer seve seve getirmiş kazanı. Getirmiş ama, bir gün değil, beş gün değil Hoca'dan kazan gelmiyor. Hem tencereyi de ikilemek beklentisi içinde. Dayanamayıp Hoca'ya: – Hocam, demiş, işin bittiyse şu kazanı getirsen. – Başın sağ olsun, demiş, Hoca, senin kazan öldü. – Allah aşkına Hoca, demiş komşusu, kazan bu, ölür mü hiç? – Niye ölmesin, demiş Hoca, bilirsin doğuran, ölür!
Hoca'nın eşeğe ters binme hikayesi
Bir gün Hoca, eşeğine binerek , arkasına takılan bir kısım insanlarla birlikte, camiden eve dönerken birdenbire durur, hayvandan iner ve yüzü insanlara dönük olarak eşeğe ters biner, yani semere ters oturur. Bunu görenler yaptığı hareketin nedenini sorarlar. Hoca şöyle der: 
-Düşündüm taşındım, eşeğime böyle binmeye karar verdim çünkü saygısızlığı hiç sevmem. Siz önüme düşseniz, arkanızı bana dönmüş olacaksınız; usulsüzlük saygısızlık olur. Ben önde gitsem, size arkamı çevirmiş olacağım ki bu da doğru değildir. Böyle ters bindiğim zaman ise hem ben önünüzden giderim, siz de ardımdan gelmiş olursunuz; hem de karşı karşıya bulunuruz!
Hoca'nın eşeğe ters binme hikayesi Bir gün Hoca, eşeğine binerek , arkasına takılan bir kısım insanlarla birlikte, camiden eve dönerken birdenbire durur, hayvandan iner ve yüzü insanlara dönük olarak eşeğe ters biner, yani semere ters oturur. Bunu görenler yaptığı hareketin nedenini sorarlar. Hoca şöyle der: -Düşündüm taşındım, eşeğime böyle binmeye karar verdim çünkü saygısızlığı hiç sevmem. Siz önüme düşseniz, arkanızı bana dönmüş olacaksınız; usulsüzlük saygısızlık olur. Ben önde gitsem, size arkamı çevirmiş olacağım ki bu da doğru değildir. Böyle ters bindiğim zaman ise hem ben önünüzden giderim, siz de ardımdan gelmiş olursunuz; hem de karşı karşıya bulunuruz!