26 Eylül: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

bill gates
bill gates

Bir çırpıda okumanız için 26 Eylül'de öne çıkan en önemli 10 başlığı sizler için hazırladık. Haberin en altında yer alan özel videolarımızı izlemeyi unutmayın!

26 Eylül'deki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, yeni üniversiteye giriş sınavından hastanede olan dünya şampiyonu eski milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun durumuna kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Otoparkların doluluk oranı 'İBB yol gösteren' uygulamasında görülebilecek

                                    
                                    Otoparklara kurulacak bin 500'den fazla sensörden alınan veriler, tek merkezde toplanacak. Veriler, mobil cihazlara indirilen "ibb yol gösteren" uygulamasıyla sürücülere ulaştırılacak. IOS ve Android tabanlı akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarlar için üretilen uygulamada, otoparkların teknik özellikleri, boş veya doluluk oranları, fiyat tarifeleri ve ulaşım bilgileri yer alacak.
Otoparkların doluluk oranı 'İBB yol gösteren' uygulamasında görülebilecek Otoparklara kurulacak bin 500'den fazla sensörden alınan veriler, tek merkezde toplanacak. Veriler, mobil cihazlara indirilen "ibb yol gösteren" uygulamasıyla sürücülere ulaştırılacak. IOS ve Android tabanlı akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarlar için üretilen uygulamada, otoparkların teknik özellikleri, boş veya doluluk oranları, fiyat tarifeleri ve ulaşım bilgileri yer alacak.
Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri belli oldu

                                    
                                    Mastercard, dünyanın en çok ziyaret edilen 132 şehrinin sıralamasını sağlayan 2017 Global Hedef Şehir Dizini'ni yayınladı. İstanbul'un 9,24 milyon ziyaretçiyle kendine 11. sırada yer bulduğu listenin ilk sırasında 20,2 milyon ziyaretçiyle Bangkok yer aldı.
Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirleri belli oldu Mastercard, dünyanın en çok ziyaret edilen 132 şehrinin sıralamasını sağlayan 2017 Global Hedef Şehir Dizini'ni yayınladı. İstanbul'un 9,24 milyon ziyaretçiyle kendine 11. sırada yer bulduğu listenin ilk sırasında 20,2 milyon ziyaretçiyle Bangkok yer aldı.
Bill Gates hangi akıllı telefonu kullandığını açıkladı

                                    
                                    Apple’ın mobil cihazlarını pek beğenmediğini sürekli olarak dile getiren Bill Gates, kullandığı işletim sistemiyle de şaşırtmadı. Cihazın marka ve modelini söylemekten geri duran Gates, Android tabanlı bir cihaz kullandığını açıkladı. Ancak yapılan tahminlere göre Bill Gates’in cebinde duran akıllı telefonun Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition modeli olduğu iddia edildi.
Bill Gates hangi akıllı telefonu kullandığını açıkladı Apple’ın mobil cihazlarını pek beğenmediğini sürekli olarak dile getiren Bill Gates, kullandığı işletim sistemiyle de şaşırtmadı. Cihazın marka ve modelini söylemekten geri duran Gates, Android tabanlı bir cihaz kullandığını açıkladı. Ancak yapılan tahminlere göre Bill Gates’in cebinde duran akıllı telefonun Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition modeli olduğu iddia edildi.
Üniversiteye girişte yeni sınav sisteminin detayları açıklandı

                                    
                                    YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde yeni sınav sistemini şöyle anlattı: 
  
“Giriş sistemi şu an 2 aşamalı. İlki Mart diğeri Haziran ayında ve toplam 5 gün. Bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Milyonlarca öğrenci ve aileye belirtmek isterim ki asla tedirgin olmasınlar, sorular aynen eskisi gibi Milli Eğitim müfredatından olacak.”
Üniversiteye girişte yeni sınav sisteminin detayları açıklandı YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde yeni sınav sistemini şöyle anlattı: “Giriş sistemi şu an 2 aşamalı. İlki Mart diğeri Haziran ayında ve toplam 5 gün. Bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türü olacak. Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Milyonlarca öğrenci ve aileye belirtmek isterim ki asla tedirgin olmasınlar, sorular aynen eskisi gibi Milli Eğitim müfredatından olacak.”
Çin hükümeti, WhatsApp’ı yasakladı

                                    
                                    Birkaç hafta önce Bitcoin'i engelleyerek sanal para birimlerine karşı savaş başlatan Çin, iletişim kanalları için de benzer bir politika izliyor. Ülke genelinde Facebook ve Instagram'ın engellenmesinden sonra şimdi de WhatsApp tamamen devre dışı bırakıldı. Çin hükümetinin WhatsApp için uyguladığı bu kararla birlikte WeChat'i ön plana çıkaracağı belirtiliyor.
Çin hükümeti, WhatsApp’ı yasakladı Birkaç hafta önce Bitcoin'i engelleyerek sanal para birimlerine karşı savaş başlatan Çin, iletişim kanalları için de benzer bir politika izliyor. Ülke genelinde Facebook ve Instagram'ın engellenmesinden sonra şimdi de WhatsApp tamamen devre dışı bırakıldı. Çin hükümetinin WhatsApp için uyguladığı bu kararla birlikte WeChat'i ön plana çıkaracağı belirtiliyor.
Fenerbahçe’de toplu imza töreni!

                                    
                                    Fenerbahçe; Luis Neto, Vincent Janssen ve Eljif Elmas için imza töreni düzenleneceğini duyurdu. Resmi siteden yapılan o açıklama; Takımımızın yeni transferlerinden Luis Neto, Vincent Janssen ve Eljif Elmas’ın imza törenleri ve basın toplantıları 28 Eylül Perşembe günü saat 13.00’da gerçekleşecektir. Futbolcularımızın katılacağı imza töreni, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleşecektir” ifadeleri kullanıldı.
Fenerbahçe’de toplu imza töreni! Fenerbahçe; Luis Neto, Vincent Janssen ve Eljif Elmas için imza töreni düzenleneceğini duyurdu. Resmi siteden yapılan o açıklama; Takımımızın yeni transferlerinden Luis Neto, Vincent Janssen ve Eljif Elmas’ın imza törenleri ve basın toplantıları 28 Eylül Perşembe günü saat 13.00’da gerçekleşecektir. Futbolcularımızın katılacağı imza töreni, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleşecektir” ifadeleri kullanıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya İsrail’den ibaret değil 

                                    
                                    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akademik Yıl Açılış Töreni’nde IKBY’deki gayrimeşru referanduma ilişkin konuştu. Erdoğan, “Kuzey Irak'ın inanç ve köken bakımından çok renkli bir yapıya sahip ikliminde tek bir grubun böyle bir teşebbüse girmesi, yeni acıların habercisi olmaktan başka anlam taşımıyor. Şimdi yaptın. Neymiş? Yüzde 90-92 ile onaylanmış. Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? İsrail. Dünya İsrail'den ibaret değil ki. Kosova'yı 114 ülke kabul etti ama hala Kosova maalesef devlet olamadı. 'Biz yaptık oldu' demekle olacağını zannediyorlar. Olmayacak, olamaz zaten. Biz yaptırımları uygulamaya başladığımız andan itibaren ortada kalacaksın. Vanayı kapadığımız anda iş bitti.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya İsrail’den ibaret değil Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akademik Yıl Açılış Töreni’nde IKBY’deki gayrimeşru referanduma ilişkin konuştu. Erdoğan, “Kuzey Irak'ın inanç ve köken bakımından çok renkli bir yapıya sahip ikliminde tek bir grubun böyle bir teşebbüse girmesi, yeni acıların habercisi olmaktan başka anlam taşımıyor. Şimdi yaptın. Neymiş? Yüzde 90-92 ile onaylanmış. Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? İsrail. Dünya İsrail'den ibaret değil ki. Kosova'yı 114 ülke kabul etti ama hala Kosova maalesef devlet olamadı. 'Biz yaptık oldu' demekle olacağını zannediyorlar. Olmayacak, olamaz zaten. Biz yaptırımları uygulamaya başladığımız andan itibaren ortada kalacaksın. Vanayı kapadığımız anda iş bitti.” ifadelerini kullandı.
Efsaneden iyi haber geldi!

                                    
                                    Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, karaciğer sirozu teşhisiyle yoğun bakıma kaldırıldı. Süleymanoğlu’nun sağlık durumu hakkında sevindirici bir açıklama geldi.Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mehmet Emin Güneş, "Sayın milli haltercimiz bundan yaklaşık 15-20 gün önce de tekrar hastanemize yatmıştı. Takip ve tedavileri yapılmıştı. 2 gün önce bize kronik karaciğer yetmezliği nedeniyle müracaat etti. Ancak bilinci kapalıydı. Karaciğere bağlı enzimleri yüksek seyrediyordu. Biz hastamızı yoğun bakıma aldık. Dün itibariyle yoğun bakımda kendisi. Şu an itibariyle şunu söyleyebiliriz; güzel bir gelişme olarak, bu sabah kısmen konuşuyor, sohbet ediyor, sorularımıza cevap veriyor. Herhangi bir solunumsal ya da kardiyal destek almıyor. Kronik karaciğer yetmezliğine bağlı enzim yüksekliği devam ediyor. Hastanın yoğum bakımda, iyi de olsa tedavisine devam ediliyor. Dün şuuru kapalıydı, şu anda daha iyi. Spor Bakanımız geldi, o ana kadar şuuru kapalı olan Süleymanoğlu, bize 'Hoş geldiniz' dedi. Çok sevindik. Sonuçta bir karaciğer yetmezliğidir ancak bir transplantasyonla (organ nakli) tedavi edilebilir" dedi.
Efsaneden iyi haber geldi! Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, karaciğer sirozu teşhisiyle yoğun bakıma kaldırıldı. Süleymanoğlu’nun sağlık durumu hakkında sevindirici bir açıklama geldi.Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mehmet Emin Güneş, "Sayın milli haltercimiz bundan yaklaşık 15-20 gün önce de tekrar hastanemize yatmıştı. Takip ve tedavileri yapılmıştı. 2 gün önce bize kronik karaciğer yetmezliği nedeniyle müracaat etti. Ancak bilinci kapalıydı. Karaciğere bağlı enzimleri yüksek seyrediyordu. Biz hastamızı yoğun bakıma aldık. Dün itibariyle yoğun bakımda kendisi. Şu an itibariyle şunu söyleyebiliriz; güzel bir gelişme olarak, bu sabah kısmen konuşuyor, sohbet ediyor, sorularımıza cevap veriyor. Herhangi bir solunumsal ya da kardiyal destek almıyor. Kronik karaciğer yetmezliğine bağlı enzim yüksekliği devam ediyor. Hastanın yoğum bakımda, iyi de olsa tedavisine devam ediliyor. Dün şuuru kapalıydı, şu anda daha iyi. Spor Bakanımız geldi, o ana kadar şuuru kapalı olan Süleymanoğlu, bize 'Hoş geldiniz' dedi. Çok sevindik. Sonuçta bir karaciğer yetmezliğidir ancak bir transplantasyonla (organ nakli) tedavi edilebilir" dedi.
Galatasaray’da Tolga Ciğerci depremi!

                                    
                                    Galatasaray'ın performansıyla son haftalarda en çok konuşulan ismi Tolga Ciğerci'den sarı kırmızılılara kötü haber geldi. Sezona oldukça başarılı bir başlangıç yapan orta saha oyuncusu 2 hafta sahalardan uzak kalacak. Galatasaray Sağlık Kurulu, Tolga Ciğerci'nin eklem kapsülündeki ödem nedeniyle2-3 hafta dinlendirilmesini öngördü.
Galatasaray’da Tolga Ciğerci depremi! Galatasaray'ın performansıyla son haftalarda en çok konuşulan ismi Tolga Ciğerci'den sarı kırmızılılara kötü haber geldi. Sezona oldukça başarılı bir başlangıç yapan orta saha oyuncusu 2 hafta sahalardan uzak kalacak. Galatasaray Sağlık Kurulu, Tolga Ciğerci'nin eklem kapsülündeki ödem nedeniyle2-3 hafta dinlendirilmesini öngördü.
Avatar 2'nin çekimleri resmen başladı

                                    18 Aralık 2009’da yayınlanan ilk filmde 2.7 milyar dolar hasılat elde ederek kırılması zor bir rekora ulaşan James Cameron, devam filmleriyle de bu başarıyı perçinlemek istiyor. İlk filmden 11 yıl sonra, 18 Aralık 2020’de vizyona girecek Avatar 2’ye 17 Aralık 2021’le Avatar 3, 20 Aralık 2024’le Avatar 4 ve 19 Aralık 2025’le Avatar 5 eşlik edecek.
Avatar 2'nin çekimleri resmen başladı 18 Aralık 2009’da yayınlanan ilk filmde 2.7 milyar dolar hasılat elde ederek kırılması zor bir rekora ulaşan James Cameron, devam filmleriyle de bu başarıyı perçinlemek istiyor. İlk filmden 11 yıl sonra, 18 Aralık 2020’de vizyona girecek Avatar 2’ye 17 Aralık 2021’le Avatar 3, 20 Aralık 2024’le Avatar 4 ve 19 Aralık 2025’le Avatar 5 eşlik edecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >