ABD'den Venezuela'ya 'özel' yeni yaptırımlar: Şaşırtmaya devam edeceğiz

Venezuela'nın Caracas'taki Ulusal Meclis'i
Venezuela'nın Caracas'taki Ulusal Meclis'i

ABD, Venezuela'da devlet petrol şirketi PDVS'nin sahip olduğu veya işlettiği 34 gemi ve Küba'ya ham petrol taşımacılığı yapan iki şirketi daha yaptırım listesine ekledi. Seçilmiş Devlet Başkanı Maduro'nun üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla gerçekleşen hamleyi değerlendiren Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili “Diplomatik araçlar azalıyor, askeri seçenek çok ciddi bir seçenek” diyerek tehdit etti.

ABD, Venezuela'da devlet petrol şirketi PDVS'nin sahip olduğu ya da işlettiği 34 gemi ve Küba'ya ham petrol taşımacılığı yapan iki şirkete yaptırım kararı aldı.

  • ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Venezuela'da "gayrimeşru Maduro rejimini ayakta tutan" gemi ve şirketlere karşı yeni yaptırımlar uygulanacağı duyuruldu.
Venezuela'da düzenlenen gösteriler sırasın bir vatandaş bayrak sallıyor.
Venezuela'da düzenlenen gösteriler sırasın bir vatandaş bayrak sallıyor.

Maduro üzerindeki baskıyı artırmak ana hedef

Açıklamada, devlet petrol şirketi PDVS'nin sahip olduğu veya işlettiği 34 gemi ve Küba'ya ham petrol taşımacılığı yapan iki şirketi daha yaptırım listesine eklediği aktarıldı.

"Askeri seçenek ciddi bir seçenek"

Amerika Venezuela’da Maduro üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla Venezuela’dan Küba’ya yapılan petrol sevkiyatını hedef aldı. Gazetecilerin sorularını telekonferans yöntemiyle cevaplayan Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili, Diplomatik araçlar azalıyor, askeri seçenek çok ciddi bir seçenek” uyarısında bulundu. Türkiye’nin Maduro’ya desteği de gündeme geldi.

Nicolas Maduro toplantı yaptığı sırada görünüyor.
Nicolas Maduro toplantı yaptığı sırada görünüyor.

ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin “Küba Maduro’yu iktidarda tutmaya teşebbüs ederek gayrimeşru Maduro rejimini güçlendirmeye ve ondan kazanç sağlamaya devam ediyor” demişti.

ABD yönetiminden Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımların devreye girmesinin ardından Trump yönetiminden üst düzey yetkili telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni yaptırımlarla “Venezuela halkına ait olan petrolün Maduro rejimi tarafından Küba’ya sevkinin hedef alındığını” belirtti.

"Önümüzdeki süreçte de şaşırtmaya devam edeceğiz"

ABD’li yetkili, kendisine yöneltilen, 'Venezuela’ya ekonomik baskının ötesine geçen bir yönteme başvurma konusunda bir takvim var mı?' sorusuna, “Bildiğiniz gibi Trump yönetimi olarak takvim vermekten kaçınıyoruz. Venezuela politikamız konusunda stratejik şekilde ilerliyoruz. Sürpriz unsuru son birkaç ay içinde uyguladığımız politikanın başarısının merkezindeydi. Önümüzdeki süreçte de şaşırtmaya devam edeceğiz” şeklinde cevap verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >