ABD'nin YPG'ye destek vermek için Suriye'de kurduğu 10 askeri üs

abd suriye askeri üsler
abd suriye askeri üsler

ABD, terör örgütü YPG'ye silah desteği vermek için Suriye'de ikisi hava üssü olmak üzere 10 askeri nokta kurarak askerlerini yerleştirdi. Bu bölgeleri ifşa eden AA'ya ise tepki gösterdi.

Yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın mülteci konumuna düştüğü Suriye’de iç savaş 7’nci yılına girdi. ABD’nin 2014’te, Rusya’nın ise 2015’te müdahalesi sonrası dengelerin değiştiği ülkede; Esed rejimi, muhalifler, DAEŞ ve ABD desteğiyle ilerleyen PKK’nın Suriye uzantısı YPG bazı toprakları kontrol ediyor. Washington yönetimi, PKK ile her türlü bağının ortaya çıkarılmasına rağmen DAEŞ karşı operasyonlarda kara gücü olarak kullandığı YPG’ye silah desteğini devam ettiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında PYD’ye ağır silah verilmesini onayladı. Böylece ABD’nin PYD’ye sürdürdüğü askeri ve lojistik destek resmi olarak duyuruldu. Ağır silah dolu yüzlerce TIR ve kargo uçakları PYD/YPG kontrolündeki bölgelere giriş yaptı. ABD silah sevkiyatında kullandığı TIR’ları Irak sınırından Suriye’ye geçirirken, kargo uçaklarının inmesi için hava üsleri kurdu. Şu anda PYD’nin kontrolündeki bölgede 2 hava üssü ve 8 askeri noktasının olduğu biliniyor. Üs olarak inşa edilen bölgelerde Amerikan ordusuna bağlı Özel Kuvvetler askeri konuşlandırıldı.

ABD askeri YPG'li teröristlerle birlikte Akçakele'nin karşısında bulunan Tel Abyad'da nöbet tuttu.
ABD askeri YPG'li teröristlerle birlikte Akçakele'nin karşısında bulunan Tel Abyad'da nöbet tuttu.

AA harita yayınladı, ABD tepki gösterdi

Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre harita üzerinde bu noktalar gösterildi. DAEŞ karşıtı koalisyon AA’nın yaptığı bu habere tepki göstererek “Hassas bilgilerin açıklanması Koalisyon kuvvetlerini gereksiz risklere maruz bırakıyor ve DEAŞ’ın yenilmesi için devam eden operasyonları akamete uğratma potansiyeli taşıyor.” iddiasında bulunuldu.

2014’te DAEŞ’e karşı mücadele çerçevesinde Suriye’ye müdahale ettiğini öne süren ABD, ilk yıllarda YPG verdiği desteği saklama gereği duyuyordu. Artık terör örgütüne verilen silahları gizlemeye bile tenezzül etmeyen Amerikalı yetkililer, askeri üslerin ifşa edilmesine tepki gösterdi.

AA’nın yayınladığı haritada ABD’nin Türkiye’nin müdahalesine karşı YPG’yi koruduğu Münbiç’te 2, Kobani ve eski Süleyman Şah Türbesi’nin de olduğu bölgede 2, Rakka ve Haseke bölgelerinde (petrol rafinerilerinin olduğu alanlar dahil) 6 askeri noktası var.

ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG'ye destek vermek için kurduğu askeri üsler
ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG'ye destek vermek için kurduğu askeri üsler

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >