Dünyanın en soğuk bölgelerinden Yakutistan'a dair merak edilenler

arşiv
arşiv

Yüzölçümüne göre dünyanın en büyük ülkesi Rusya Federasyonu'nun beşte birini oluşturan, başkent Moskova’nın tam 8 bin kilometre kuzeydoğusunda bulunan dünyanın en soğuk bölgelerinden Yakutistan Cumhuriyeti’ne dair merak edilenleri sizler için derledik.

Dünyadaki en büyük yüzölçümüne sahip olan özerk ülke Yakutistan’a dair merak edilenleri sizler için derledik.

Yakut Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında benzerlikler

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yakutça Türkiye Türkçesi arasında benzer ve tamamen aynı atasözleri var. Bunlardan biri “bil balık bahıttan sıtıyar”, yani “balık baştan kokar”. 

  
İşte Yakutça ve Türkiye Türkiye Türkçesi arasındaki bazı benzerlikler
Yakut Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında benzerlikler Yakutça Türkiye Türkçesi arasında benzer ve tamamen aynı atasözleri var. Bunlardan biri “bil balık bahıttan sıtıyar”, yani “balık baştan kokar”. İşte Yakutça ve Türkiye Türkiye Türkçesi arasındaki bazı benzerlikler
Yakutistan'da Turizm

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Dünya’nın en soğuk bölgelerinden Yakutistan’da  turistleri cazip gelen en önemli turizm aktivitesi “Soğuk Kutup” turudur.

  
Özerk Cumhuriyet’te kutup turu kapsamında geyik yetiştiricilerini ziyaret etmek, geyik kızaklarına binme ve buzda balık tutma deneyimi turistlere sunulur.

  
Yaz mevsimindeyse turizm çeşitli ekolojik turları kapsar. Öte yandan bölgede, turistler için en popüler aktivitelerden biri de elmas başkenti olarak bilinen “Mirniy” şehrine yapılan yolculuktur. Derinliği 571 metre, çapıysa 1 kilometre olan uzaydan dahi görülebilen maden yatağı yılın her mevsiminde turist çeker.
Yakutistan'da Turizm Dünya’nın en soğuk bölgelerinden Yakutistan’da turistleri cazip gelen en önemli turizm aktivitesi “Soğuk Kutup” turudur. Özerk Cumhuriyet’te kutup turu kapsamında geyik yetiştiricilerini ziyaret etmek, geyik kızaklarına binme ve buzda balık tutma deneyimi turistlere sunulur. Yaz mevsimindeyse turizm çeşitli ekolojik turları kapsar. Öte yandan bölgede, turistler için en popüler aktivitelerden biri de elmas başkenti olarak bilinen “Mirniy” şehrine yapılan yolculuktur. Derinliği 571 metre, çapıysa 1 kilometre olan uzaydan dahi görülebilen maden yatağı yılın her mevsiminde turist çeker.
Ekonomik durum, yeraltı kaynakları

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Halkın geçim kaynakları arasında kürk avcılığı ve balıkçılık önemli yer tutar.. Bu avcılar sayesinde üretilen kaliteli kürkler önemli geçim kaynaklarındandır. Yakutistan’ın en önemli kaynaklarından biri de yer altı zenginlikleridir.

  
Yakutistan'da elmas, altın, gaz, kömür, gümüş ve bakır çıkarılmaktadır. Elmas, Saha yurdunda çok önemli bir yere sahiptir. Bunların en değerlilerinden biri de Moskova’da müzede bulunan ve 342,5 karatlık pırlantadır. Dünya elmas üretiminin yüzde 25’i bu bölgede yapılır. Yakutistan, altın, uranyum ve doğal gaz yatakları bakımından da çok zengindir.
Ekonomik durum, yeraltı kaynakları Halkın geçim kaynakları arasında kürk avcılığı ve balıkçılık önemli yer tutar.. Bu avcılar sayesinde üretilen kaliteli kürkler önemli geçim kaynaklarındandır. Yakutistan’ın en önemli kaynaklarından biri de yer altı zenginlikleridir. Yakutistan'da elmas, altın, gaz, kömür, gümüş ve bakır çıkarılmaktadır. Elmas, Saha yurdunda çok önemli bir yere sahiptir. Bunların en değerlilerinden biri de Moskova’da müzede bulunan ve 342,5 karatlık pırlantadır. Dünya elmas üretiminin yüzde 25’i bu bölgede yapılır. Yakutistan, altın, uranyum ve doğal gaz yatakları bakımından da çok zengindir.
Genel bilgiler

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Özerk Cumhuriyet’in başkenti Yakutsk şehri, 2010 verilerine göre Yakutistan’ın (Saha Özerk Cumhuriyeti)  nüfusu 466.492’dir. Yakut Türkleri (Sahalar) toplam nüfusun hemen hemen yarısını oluşturmaktadır.
Genel bilgiler Özerk Cumhuriyet’in başkenti Yakutsk şehri, 2010 verilerine göre Yakutistan’ın (Saha Özerk Cumhuriyeti) nüfusu 466.492’dir. Yakut Türkleri (Sahalar) toplam nüfusun hemen hemen yarısını oluşturmaktadır.
Konuşulan dil ve inanışlar

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yakutlar (Sahalar) Orta Asya’nın binlerce kilometre kuzeydoğusundaki bu topraklara yüzyıllar önce yerleşmişlerdir. Sahaların, Moğolca, Tunguzca ve 200 yıldır birlikte yaşadıkları Rusların etkisiyle, dilleri diğer Türk lehçelerinden çok uzaklaşmıştır. İslam öncesi Türk topluluklarının yaygın dini Şamanizm inancı Yakutistan’da yaygındır.
Konuşulan dil ve inanışlar Yakutlar (Sahalar) Orta Asya’nın binlerce kilometre kuzeydoğusundaki bu topraklara yüzyıllar önce yerleşmişlerdir. Sahaların, Moğolca, Tunguzca ve 200 yıldır birlikte yaşadıkları Rusların etkisiyle, dilleri diğer Türk lehçelerinden çok uzaklaşmıştır. İslam öncesi Türk topluluklarının yaygın dini Şamanizm inancı Yakutistan’da yaygındır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >