MHP'den İBB adayı gösterileceği iddia edilen Dalan'ın Türk siyasi tarihindeki yeri

Arşiv
Arşiv

MHP kaynakları, 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Bedrettin Dalan'ı düşündüklerini aktardı. Bedrettin Dalan yaptığı açıklamada "Şu an siyasete girmeyi düşünmüyorum. Siyaset benim için bitmiştir. Tekrar aday olmayacağım" ifadelerini kullandı. Bedrettin Dalan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan, milletvekilliğine uzanan Türk siyasi tarihindeki yerini madde madde derledik.

MHP kaynaklarından dikkat çekici bir bilgi aktarıldı. 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimde MHP'nin İstanbul adayı olarak Bedrettin Dalan isminin düşünüldüğü belirtildi. A Haber'e konuşan Bedrettin Dalan şunları söyledi:

  • "Şu an siyasete girmeyi düşünmüyorum. Siyaset benim için bitmiştir. Tekrar aday olmayacağım. Herhangi bir şekilde siyasete dönmeye hiçbir şekilde kararım yok. Neden yok? Ben İstanbul'a gerekli olan hizmeti yaptım. Nokta, son; bitti. Belediye Başkanlığımdan sonra 11,5 yıl davalarla cebelleştim. O defteri de kapattık. Davalar bitti derken arkasından kumpas davası başladı. Şu anda da ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyorum. Aklımı peynir ekmekle yemedim. Şu anda beni fevkalade mutlu eden uğraşın içindeyim.
  • İnsan sağlığı, araştırma geliştirme... Ülkemiz için faydalı olacak buluşları arka arkaya koyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda bir çok konuda insanlığa hizmet edecek buluşlar, patentler üniversitemizde arka arkaya devreye sokuluyor.
  • Bu kadar güzel bir işim varken aklımı peynir ekmekle mi yedim ki siyasete gireceğim? Adaylara da başarılar diliyorum. Hiçbir şekilde teklif gelmedi. Gelse de kabul etmeyeceğim hangi partiden olursa olsun."

MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak göstermek istediği iddia edilen Bedrettin Dalan'ın Türk siyasi tarihindeki yerini sizler için derledik.

Bayburt'ta dünyaya geldi.

                                    Bedrettin Dalan, 1941 yılında Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak Bayburt'ta doğdu. Dalan İTÜ Maçka Fakültesi'nden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Anavatan Partisi'nin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı ve 1984 yılında bu partiden İstanbul Belediye Başkanı seçildi.
Bayburt'ta dünyaya geldi. Bedrettin Dalan, 1941 yılında Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak Bayburt'ta doğdu. Dalan İTÜ Maçka Fakültesi'nden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Anavatan Partisi'nin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı ve 1984 yılında bu partiden İstanbul Belediye Başkanı seçildi.
Üsküdar sahili Dalan döneminde imara açıldı

                                    Bedrettin Dalan, 1989'a kadar sürdürdüğü belediye başkanlığı döneminde Üsküdar sahili imara açıldı ve bugünkü haline getirildi. 1986-88 arasında Tarlabaşı yıkımlarıyla bugünkü Tarlabaşı Bulvarı ortaya çıktı, Unkapanı'nda bulunan İstanbul meyve-sebze hali Avrupa Yakası'nda Bayrampaşa'ya, Anadolu Yakası'nda İçerenköy'e taşındı.
Üsküdar sahili Dalan döneminde imara açıldı Bedrettin Dalan, 1989'a kadar sürdürdüğü belediye başkanlığı döneminde Üsküdar sahili imara açıldı ve bugünkü haline getirildi. 1986-88 arasında Tarlabaşı yıkımlarıyla bugünkü Tarlabaşı Bulvarı ortaya çıktı, Unkapanı'nda bulunan İstanbul meyve-sebze hali Avrupa Yakası'nda Bayrampaşa'ya, Anadolu Yakası'nda İçerenköy'e taşındı.
Dalan dönemi İstanbul ulaşımı

                                    Bedrettin Dalan döneminde "Aksaray-Esenler" metrosu hizmete girdi. Ayrıca 260 adet MAN SL-200 solo ve 184 adet MAN-SG220 model mafsallı otobüs daha filoya ilâve olundu. Toplam 444 otobüs, 1985-87 yılları arasında satın alındı. Bu alımla birlikte, araç parkından 95 adet Büssing U47-D ile 110 adet Leyland otobüsleri ulaşımdan kaldırıldı.
Dalan döneminde kentiçi ulaşımındaki değişim halk otobüslerinde yaşandı ve 97 olan hususi otobüs 984'e yükseltildi. ÖHO'lara özel numaralarla hatlar açıldı.
Dalan dönemi İstanbul ulaşımı Bedrettin Dalan döneminde "Aksaray-Esenler" metrosu hizmete girdi. Ayrıca 260 adet MAN SL-200 solo ve 184 adet MAN-SG220 model mafsallı otobüs daha filoya ilâve olundu. Toplam 444 otobüs, 1985-87 yılları arasında satın alındı. Bu alımla birlikte, araç parkından 95 adet Büssing U47-D ile 110 adet Leyland otobüsleri ulaşımdan kaldırıldı. Dalan döneminde kentiçi ulaşımındaki değişim halk otobüslerinde yaşandı ve 97 olan hususi otobüs 984'e yükseltildi. ÖHO'lara özel numaralarla hatlar açıldı.
Bedrettin Dalan'ın kaybettiği 1989 yerel seçimleri 

                                    1986 yılında ANAP içerisinde yaşanan iç gerilimler sebebiyle genel başkan Turgut Özal ile anlaşamadı.
Özal ile olan çatışmasına rağmen yine ANAP adayı olarak katıldığı 1989 yerel seçimlerinde başarısız oldu.
Seçimlerden sonra ANAP'tan koparak, 17 Mayıs 1990'da Demokrat Merkez Partisini kurdu ve genel başkanı oldu. Bu parti 14 Eylül 1991'de Doğru Yol Partisi'ne (DYP) katıldı, aynı yıl yapılan genel seçimlerde DYP listesinden İstanbul milletvekili seçildi.
Bedrettin Dalan'ın kaybettiği 1989 yerel seçimleri 1986 yılında ANAP içerisinde yaşanan iç gerilimler sebebiyle genel başkan Turgut Özal ile anlaşamadı. Özal ile olan çatışmasına rağmen yine ANAP adayı olarak katıldığı 1989 yerel seçimlerinde başarısız oldu. Seçimlerden sonra ANAP'tan koparak, 17 Mayıs 1990'da Demokrat Merkez Partisini kurdu ve genel başkanı oldu. Bu parti 14 Eylül 1991'de Doğru Yol Partisi'ne (DYP) katıldı, aynı yıl yapılan genel seçimlerde DYP listesinden İstanbul milletvekili seçildi.
DYP'den ANAP'a geçiş 

                                    1994 yerel seçimlerinde DYP'den tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu; fakat seçilemedi. 1995 yılında DYP'den istifa ederek ANAP'a geri döndü.
DYP'den ANAP'a geçiş 1994 yerel seçimlerinde DYP'den tekrar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu; fakat seçilemedi. 1995 yılında DYP'den istifa ederek ANAP'a geri döndü.
İstek Vakfı'nı kurdu

                                    Bedrettin Dalan Çesitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi oldu. İstek Vakfı'nı kurarak, vakfın genel başkanı oldu. Vakıf çok sayıda anaokulu, ilköğretim okulu ve lise kurarak eğitime açtı. Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi 1996 yılında eğitime başladı.
İstek Vakfı'nı kurdu Bedrettin Dalan Çesitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi oldu. İstek Vakfı'nı kurarak, vakfın genel başkanı oldu. Vakıf çok sayıda anaokulu, ilköğretim okulu ve lise kurarak eğitime açtı. Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi 1996 yılında eğitime başladı.
Mal varlığına el konuldu

                                    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Aralık 2011 tarihinde İstek Vakfı malları hariç, Bedrettin Dalan'ın Türkiye'deki bütün mal varlığına, hak ve alacaklarına el konulmasına karar verdi.
Mal varlığına el konuldu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Aralık 2011 tarihinde İstek Vakfı malları hariç, Bedrettin Dalan'ın Türkiye'deki bütün mal varlığına, hak ve alacaklarına el konulmasına karar verdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >